Kentsel dönüşümde hukuki süreç nasıl ilerliyor?
2020'de yaşanan depremler nedeniyle kentsel dönüşümün önemi bir kez daha hatırlandı. Depremde zarar gören binalar için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren avukat Senem Kiraz kentsel dönüşümde hukuki sürecin önemini anlattı.
Sıklıkla yaşanan depremler kentsel dönüşüm sürecinin önemini ve gerekliliğini hepimize bir kez daha hatırlattığını söyleyen avukat Senem Kiraz, zarar gören binaların yenilenmesi konusunda yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Hürriyet'te yer alan habere göre depremde, oturdukları ev ve işyerleri ağır şekilde hasar gören veya yıkılan taşınmazda kiracı olanlara ve maliklere devlet tarafından yasa gereği ilk etapta maddi yardım yapıldığını söyleyen Kiraz, 6306 sayılı kanunun sağladığı harç muafiyetleri, kredi ve faiz avantajıyla kira yardımının hak sahipleri için önemli bir avantaj olduğunu kaydetti. Orta derecede hasar gören binaların 1 yıl içinde güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Senem Kiraz, devlet tarafından kanuni şartları sağlayan hak sahiplerine güçlendirme kredisi verildiğini, güçlendirme yapılmayan binaların yıkılabileceğini dile getirdi.
Deprem nedeniyle zarar gören binalarda kat maliki ve müteahhitin birtakım sorumlulukları olduğunun altını çizen Kiraz, şunları söyledi:
“Depremde zarar gören taşınmazda kiracılar, malike (kiralayan) karşı kiraladığı bina veya dairedeki yapım bozukluklarından veya bakım eksikliklerinden, kira sözleşmesine konu taşınmazın sonradan ayıplı hale gelmesinden dolayı sorumluluk sebebiyle dava açabilir. Bir binanın veya diğer yapı eserlerinin maliki (kiracılar bakımından ev sahibi) bunların yapımındaki bozukluklardan veya bakımındaki eksikliklerden doğan zararı gidermekle yükümlüdür. Deprem sonrası hasar gören taşınmazlarda kentsel dönüşüm süreci konusunda hukuki açıdan alınabilecek bazı destekler bulunuyor. Bu konularda hukuki yardım alınması sürecin sağlıklı yürütülmesi anlamında katkı sağlıyor.”