Kentsel dönüşüm yasa taslağı Başbakanlık'ta!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 'afet riski taşıyan alanlarda dönüşüm' adıyla hazırladıkları yasa taslağını Başbakanlığa gönderdiklerini açıkladı...
Ekonomi Gazetecileri Derneği tarafından İstanbul Sanayi Odası'nda Küresel Isınma Kurultayı düzenlendi. Konuşmacı olarak katıldığı kurultayın ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, depreme dayanıksız binaların tasfiyesini içeren yasa taslağının bitirildiğini ifade etti. Bakan Bayraktar, "Afet riski taşıyan alanlarda dönüşüm, kentsel dönüşüm değil, kentsel-kırsal dönüşüm adıyla bir yasa tasarısı taslağını bitirdik, Başbakanlığa takdim ettik. Bu bütçe dönemi içerisinde inşallah bunu da yasalaştıracağız." dedi. Dönüşüm yasasının vatandaş eksenli, vatandaşları koruyan kollayan bir yasa olacağını belirten Bayraktar, "Ama afetlere depreme yönelik zararları azaltmak için, depreme dayanıksız binalardan Türkiye'yi kurtarmak için de çok ciddiyiz, çok kararlıyız." değerlendirmesi yaptı.
Depreme dayanıksız yapıların dönüşüme tabi tutulmasının Başbakan Tayyip Erdoğan'ın taahhüdü olduğunu belirten Bayraktar, "Zaten bizim seçim beyannamemizin bir başlığı da yaşanabilir çevre ve marka şehirlerdir. Şu anda bizim yüzde 80'lere yaklaşan şehirlerde yaşayan nüfusumuzu rahat ettirmek için, kentlerimizde, kırsalımızda, kasabamızda yaşayan insanımızı rahat ettirmek için çok ciddi bir şekilde kolları sıvamışız ve çok kararlı bir şekilde yasamızı geçirdikten sonra bunun her türlü tedbirlerini almışız." diye konuştu.
Bakan Bayraktar, büyükşehirlerden ve deprem aksı üzerinde bulunan şehirlerden başlamak üzere bütün Türkiye'yi kapsayacak şekilde dönüşüm işine yasa taslağıyla başladıklarını ifade etti. Dönüşümün bugünden yarına hemen olmayacak, uzun bir süreç olduğuna işaret eden Bakan Bayraktar, "Hem kaynağı itibarıyla uzun bir süreç hem insanlarımızın bütünleşmesi bakımından uzun bir süreç hem insanlarımızla beraber gerekli anlayışı, gerekli konsensüsü yakalaması bakımından, kaynağının üretilmesi bakımından da uzun bir süreç bu. Ama kararlılıkla bu işe başlamış bulunuyoruz. Medeni Kanun, Borçlar Kanunu, İmar Kanunu, Belediyeler Kanunu, Kentsel Dönüşüm Kanunu, Afet Riskli Alanlardaki Dönüşümler Kanunu, bunlar hep beraber eşzamanlı olarak yürüyecek." diye konuştu.
Kurultaya ev sahipliği yapan İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük kurultayın açılışı konuşmasını yaptı. Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak, Zaman Gazetesi Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt, Türkiye Gazetesi Ekonomi Müdürü Adil Küçük, Anadolu Ajansı Haber Müdürü Zeki Gümüş ve Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi Müdürü Fikret Çengel de kurultayda küresel ısınmayı ele alan bir panelin konuşmacıları oldu.
Zaman