27 / 04 / 2024

Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında İstanbul'da neler oluyor?

Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında İstanbul'da neler oluyor?

Kentsel Dönüşüm Yasası dahilinde İstanbul'un ilçelerinde yapılan çalışmalardaki son durumu araştırdık. İşte ilçe ilçe kentsel dönüşümdeki son gelişmeler...




Kentsel Dönüşüm Yasası, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesini öngören yasa. Söz konusu yasaya göre, deprem riski altında yaşayan bölgelerde yaşayanlar yeni ve güvenli alanlara yerleştiriliyor. 


Tüm Türkiye'de olduğu gibi İstanbul'da da kentsel dönüşüm çalışmaları son sürat devam ediyor. Şu an İstanbul genelinde yaklaşık 330 hektarlık alanda faaliyetler sürerken, kentsel dönüşüm yasası dahilindeki riskli alanların tespiti de devam ediyor. İşte kentsel dönüşümde İstanbul'un 5 ilçesindeki çalışmalardaki son durum.. 


Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında İstanbul da neler oluyor?


Bayrampaşa eski cezaevi projesi ihale aşamasında 

Kentsel Dönüşüm çalışmalarının sürdüğü İstanbul ilçeleri arasında Bayrampaşa'da bulunuyor. Bölgedeki çalışmalardan biri, toplulaştırma projesi. Buna göre, Yıldırım Mahallesi'ndeki 28 konutlu 6 blok yıkıldı. Bayrampaşa Belediyesi'nin verdiği bilgiye göre, yeni binalar için inşaat çalışmaları başladı. Yaklaşık 6 ay sonra ise yeni konutların tamamlanarak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor. 


Bayrampaşa'da yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarından bir diğeri ise “Bayrampaşa Sanayi Alanı Kentsel Dönüşüm Projesi”.  Çalışmalar dahilinde 20 bin metrekarelik sanayi bölgesi hizmet ve ticaret alanına dönüştürülecek. Yıkım çalışmalarının başladığı proje toplam 33 bin metrekarelik hizmet, ticaret ve konut alanından oluşacak. Proje kapsamında 11 bin metrekarelik otopark, 11 bin metrekare kapalı pazar yeri, deprem afet koordinasyon merkezi, modern kurban kesim yeri, 4 bin metrekarelik spor merkezleri, yeşil alanlar ve 2 bin 500 konut yapılacak. 


Belediye'nin verdiği bilgilere göre, 40 milyon dolar yatırım değerine sahip proje şu an ihale aşamasında. Haziran 2013 ayında ilk kazmanın vurulmasının planlandığı projenin 3 yılda tamamlanması hedefleniyor. 


Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında İstanbul da neler oluyor?


Zeytinburnu Sümer'de ikinci etap başlıyor 

Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm odaklı ilk uygulama ise tamamlandı. Sümer Mahallesi'nde gerçekleştirilen projenin ilk etabında 455 daire ve 29 işyeri sahiplerine teslim edildi. Toplam 200 milyon TL'lik yatırım değerine sahip proje ikinci etabıyla devam edecek. 


Rakamlarla Sümer Kentsel Dönüşüm Projesi 1. etabı 


Parsel alanı : 15.792,73 metrekare 

Toplam İnşaat Alanı         : 92.406 metrekare 

KAKS (Emsal)         : 4.23

Toplam daire adedi         : 654 adet (455’i kentsel dönüşüm için kullanılacak) 

Toplam dükkan adedi : 29 adet



Kentsel dönüşüm yasası kapsamında tamamlanan Sümer Mahallesi'nin ilk etabından sonra sırada ikinci etabı var. Zeytinburnu Belediyesi'nin verdiği bilgiye göre, 500 bağımsız birim yıkılarak Sümer Kentsel Dönüşüm'ün 2. etabı için start verilecek. Belediye, 20 yılda tüm Zeytinburnu'ndaki dönüşümü tamamlamayı planlanıyor. 


Rakamlarla Sümer Kentsel Dönüşüm Projesi 2. etabı 


Yaşayan Nüfus                        : 3.494 kişi 

Net Arsa Alanı                                : 26.291 metrekare 

Yoğunluk (net)                         : 1.329 Kişi/Ha 

Toplam İnşaat Alanı                        : 89.587 metrekare 

Mevcut KAKS (Emsal)                        : 4.2

Ruhsatlı Bağımsız Bölüm Sayısı: 813 Adet (%65)

Ruhsatsız Bağımsız Bölüm Sayısı: 437 Adet (%35)


Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında İstanbul da neler oluyor?


Zeytinburnu MerkezEfendi ve Çırpıcı Deresi'ndeki son durum 

Bölgede dönüşümün yapılacağı bir başka semt olan Merkezefendi'de ise gecekondu sahipleriyle anlaşmalar sağlandı. Proje kapsamında Merkezefendi'de 50'ye yakın gecekondu yıkılarak yerine

güvenli yapılar inşa edilecek. Surların yanında konumlu olan bölgede ilk kazmanın yakın bir zamanda vurulması planlanıyor. Restorasyon çalışmalarının başladığı Merkezefendi'de plan ve projeler tamamlandı. 


Kentsel dönüşüm kapsamında Zeytinburnu'nda çalışma yapılacak bölgelerden bir diğeri de Çırpıcı Deresi kenarı. Bölgede çalışmalar henüz başlamadı. 


Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında İstanbul da neler oluyor?


Maltepe'de kentsel yenileme projeleri devam ediyor 

Kentsel yenileme çalışmalarının devam ettiği İstanbul ilçelerinden Maltepe'de 30 – 40 yıllık çok sayıda bina bulunuyor. Maltepe Belediyesi'nin verdiği bilgilere göre, şu an Maltepe'nin 4 bölgesinde (Esenkent, Gülsuyu, Gülensu, Başıbüyük, Dragos) Kentsel Yenileme çalışmaları var. Maltepe'de bulunan mahallelerdeki imar sorunları için ise adımlar atılmaya devam ediliyor. Bunlardan Esenkent Mahallesi'nde 1/1000'lik uygulama imar planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı. Bölgede artık mal sahipleri müteahhitlerle anlaşıp, kendi yenilenmelerini kendilerinin yapabilecekleri bir duruma geldi.  


Gecekonduların ve çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu Maltepe'nin Başıbüyük Mahallesi'nin de kentsel dönüşüm ile yapılanmasını içeren uygulama planı onaylandı. İBB, Başıbüyük Mahallesi’nde kentsel dönüşüm alanı (Gecekondu Dönüşüm) olarak belirlenen parsellerin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nı onayladı.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile  TOKİ  (Başbakanlık Toplu Konut İdaresi) ve Maltepe Belediyesi arasında daha önce Başıbüyük Mahallesi’nin gecekondu dönüşümü ile ilgili bir protokol imzalanmıştı. Protokol gereği mahallede yaklaşık 90 hektarı kapsayan 157 pafta 1389 ada 1 parsel, 1391 ada1 ve 12 parsel, 165 pafta 1391 ada 20 numaralı parseller kentsel yenileme alanı olarak belirlenmiş oldu.


Maltepe Belediyesi, Gülsuyu ve Gülensu Mahalleleri için ise 1/1000'lik Kentsel Yenileme planını İBB'nin onayını sundu. Söz konusu durumla ilgili İBB'den çıkacak karar bekleniyor. 


Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında İstanbul da neler oluyor?


Beyoğlu Tarlabaşı'nda yaşam 2015'te başlıyor... 

Kentsel dönüşümün yıllardır devam ettiği Beyoğlu’nda şu an Tarlabaşı, Örnektepe, Kasımpaşa ve Okmeydanı’nda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 


Bu bağlamda, Tarlabaşı Yenileme Projesi Tarlabaşı’nda yer alan 9 adada, 20 bin metrekarelik alanda 269 binanın, sokakların ve tüm altyapı yenilenmesini hedefliyor. Bölgede yeni bir yaşam merkezi oluşturacak projede büyüklükleri 50 ile 100 metrekare olan tarihi evler birleştirilerek, bloklar oluşturuluyor. Binalarda alışveriş merkezleri, konutlar, butik otel ve pansiyonlar mevcut. Yüzde 52 konut alanı, yüzde 12 ticaret, yüzde 17 turizm ve yüzde 14 ofis alanından oluşan projenin projenin değeri 500 milyon TL. Ayrıca proje dahilinde tüm konutlar için yer altı otoparkları ve yaya alanları var. Proje dahilinde yaşamın ise 2015'de başlaması planlanıyor. 


Tarlabaşı’ndaki yenileme projesinden sonra Örnektepe mahallesinde de yenileme çalışmalarına başlandı. 25 bin metrekarelik alanı kapsayan proje dahilinde 87 bina ve 295 bağımsız bölüm var. 1200 vatandaşı yeni konutlarda yaşatacak projede bunun yanı sıra sosyal donatı alanları, yeşil alan ve parklar mevcut. 2 bin 144 kişinin yaşadığı bölgede yüzde oranında anlaşma sağlandı. 


Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi ise yaklaşık 1 milyon 650 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Okmeydanı’nda yenilenecek alan Tarlabaşı Yenileme projesinin 80 katı büyüklüğünde. Tüm binaların yıkılacağı alanda yüksek yoğunluklu konut alanları yapılacak.


Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında İstanbul da neler oluyor?


Şişli Ayazağa'da 180 gecekondu yıkıldı 

Şişli’nin kentsel dönüşüme ihtiyacı olan Kuştepe, Ayazağa Köyü ile Küçük Sanayi'nin olduğu Levent Oto Sanayi, Atatürk Oto Sanayi, Cendere Vadisi'nde kentsel dönüşüm yasası dahilinde  

çalışmalar devam ediyor. Bugüne kadar Ayazağa'da ise 180 gecekondunun yıkımı gerçekleşti. 


Toplamda 34.7 kilometrekarelik alanı kapsayan Şişli'de askerî ve orman alanları dışında kalan 13.08 kilometre yerleşik alan için hazırlatılan jeolojik ve jeoteknik etüt raporları ve zemin haritaları Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Afet İşleri Genel Müdürlüğünce yerinde incelenerek uygun bulunarak onaylandı. 


Şebnem BER/Emlakkulisi.com 


Geri Dön