27 / 04 / 2024

Samsun'da asırlık Umur Apartmanı kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkıldı!

Samsun'da asırlık Umur Apartmanı kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkıldı!

Samsun'un en işlek caddelerinden birisi olan Gazi Caddesi üzerindeki Itri Durağı'nın hemen arkasındaki Umur Apartmanı, kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkıldı. Umur Apartmanı'nın yerine yeni bir bina inşa edilecek...



Samsun'un en işlek caddelerinden birisi olan Gazi Caddesi üzerindeki Itri Durağı'nın hemen arkasındaki Umur Apartmanı, kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkıldı.



KENTSEL dönüşüm projesi kapsamında, riskli alan olarak ilan edilerek hakkında yıkım kararı çıkarılan asırlık Umur Apartmanı, iş makineleri yardımıyla yıkılıyor. TKP. 78'liler Derneği, çeşitli sol partiler ve sivil toplum örgütlerinin yer aldığı bina hakkında alınan, yıkım kararı sonrası, binayı kullananlardan binayı boşaltmaları istenerek, tebligatlar yapılmıştı. Tahliye işlemlerinin tamamlanması ardından, çevre önlemleri alınarak yıkım işlemlerine başlandı. 


BU HALİNE ÇOK ALIŞMIŞTIK 


Yıkım işlemini izleyen çevredeki vatandaşlar "Gazi Caddesi üzerinde bizim bildiğimiz en eski binalardan biriydi Umur Aparimaııı. Yıllarca hem sahiplerine hizmet verdi hem de sivil toplum kuruluşlarına. Siyasi partilere de hizmetler veren bu binanın alt katlarındaki kafeler ve kitapevi de Samsunlu gençlere uzun yıllar hizmet verdi. Aslında biz bu binanın bu haline çok alışmıştık. Bunca binanın arasında tarihi eser gibi durmaktaydı. Sağlamlığı da gördüğünüz gibi, iş makinesi bile binayı yıkmakta zorlanıyor. Adeta kale gibi yapılmış" yorumlarını yaptılar. 


ÇEVRE SAKİNLERİ MENNUNİYETSİZ 


Umur Apartmanı'nın yıkılarak yerine bir başka bina inşa edilmesi için yapılan çalışmalara tepki gösteren bazı vatandaşlar ise "Yıllardan beri onlarca kişiye hizmet veren ve hiçbir coğrafi olaydan etkilenmeyen Umur Apartmanı'nın yerine yapılacak bir başka bina da bu kadar sağlam ve işlevsel olacak mı?" diyerek memnuniyetsizliklerini dile gelirdiler. Bina altında bulunan ve yıllarca Samsunlu gençlerin uğrak noktası haline gelen Göçebe Kale müdavimi olan gençler ise "Bizim de en çok uğradığımız mekanlar bu bina altında yer ahyordu. Göçebe Kafe, kitap evi ve saz kursunda oldukça keyifli anlar geçirdik. Şimdi kendimize yeni mekanlar yaratmaya çalışacağız" ifadelerine yer verdi.


Gazete Arena


Geri Dön