Ahmet Ercan: Kentsel dönüşümü ya yapacağız ya yapacağız başka yolu yok!

Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve İstanbul Üniversitesi'nin (İÜ) ortaklaşa düzenlediği "İstanbul Depreme Nasıl Hazırlanıyor?" konulu konferansına Prof. Dr. Ahmet Ercan konuşması olarak katıldı

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Baş Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul'un 4 bin yıllık deprem geçmişine baktığını belirterek, "Çok doğrusal yaklaşımla karşılaştım. Bu doğrusallık, depremin 2045'ten önce olmasının şaşırtıcı olacağını gösteriyor" dedi.


Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve İstanbul Üniversitesi'nin (İÜ) ortaklaşa düzenlediği "İstanbul Depreme Nasıl Hazırlanıyor?" konulu konferansta konuşan Ercan, konferansın yapıldığı İÜ Avcılar Kampüsü binasının deprem açısından son derece güvensiz olduğunu, yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini söyledi.


Son günlerde olası İstanbul depremine ilişkin yapılan tahminlere de değinen Ercan, "Deprem olmayacak. Deprem olacak ama bu kadar erken değil. Depremlerin davranışları çok düzgün. İstanbul'un 4 bin yıllık deprem geçmişine baktım. Çok doğrusal yaklaşımla karşılaştım. Bu doğrusallık, depremin 2045'ten önce olmasının şaşırtıcı olacağını gösteriyor. Bunu uzun yıllar söylememeye karar vermiştim ama '2014'te mutlaka deprem olacak' sözlerinden sonra açıklamak durumunda kaldım. Ben böyle bir şey beklemiyorum" şeklinde konuştu.


Türkiye, birinci ölçekli deprem ülkesi değil


Ercan, Türkiye'nin birinci ölçekli deprem ülkesi olmadığını belirterek, bir yerin birinci ölçekli deprem ülkesi olabilmesi için 8'den daha büyük bir depremin olması gerektiğini, oysa Türkiye'nin 4 bin yıllık geçmişinde 8'den büyük depreme rastlanmadığını kaydetti.


"Ancak Türkiye'nin deprem yıkımları fazla" diyen Ercan, bunun, ülkenin kentleşme sürecini geliştirememiş olmasından kaynaklandığını savundu. 


Ercan, Türkiye'deki yapıların yüzde 38'inin kaçak olduğunu, İstanbul'da ise yapıların yüzde 67'sinin kullanım izni bulunmadığını aktararak, "Kentsel dönüşümü ya yapacağız ya yapacağız, başka çıkış yolu yok" diye konuştu.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü Mahmut Baş da Büyükşehir Belediyesi'nin deprem hazırlık çalışmaları hakkında bilgi verdi. Baş, revize ettikleri deprem senaryosuna göre, olası İstanbul depreminde kentte yaşayan nüfusun binde bir ile binde ikisi civarında bir can kaybının söz konusu olacağının öngörüldüğünü belirtti.


İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) Direktör Yardımcısı Yalçın Kaya ise 2006'dan bu yana İstanbul'da 471 okulda güçlendirme çalışmasını tamamladıklarını, 124 okulun yıkılıp yeniden yapıldığını ifade etti. 




Özgür Eğilmez: İstanbul depreme hâlâ hazır değil!
Ahmet Ercan: Kentsel dönüşümü ya yapacağız ya yapacağız başka yolu yok!