20 / 12 / 2024

Ali Dumankaya: Kentsel dönüşümde eksik olan en ciddi ayak kazanılmış hak

 Ali Dumankaya: Kentsel dönüşümde eksik olan en ciddi ayak kazanılmış hak

Projelerde ruhsatlar alındıktan sonra bir dava sonucu planların dahi değişebildiğini vurgulayan Ali Dumankaya, kazanılmış hakların korunması gerektiğini belirtti



İnşaat sektöründe 2B, Mütekabiliyet ve kamuoyunda Kentsel Dönüşüm adıyla bilinen yasanın önemli sorunları gidermesine karşılık, ciddi seviyede görülen bazı belirsizlikler devam ediyor.


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, yeni teslim edilen konutlarla ilgili KDV sorunundan sonra belki en önemli hususun "müktesep haklar"ın korunması olduğunu söyledi.


Müktesep hak olayını özellikle Mütekabiliyet Yasası'nda eksik kalan büyük bir ayak olarak niteleyen Ali Dumankaya,


"Ruhsatınızı aldınız. Mesela 2 emsal olarak. 1000 dairelik bir proje yapıyorsunuz.

200'ünü yabancıya sattınız. Büyük bir kısmını da yerli müşteri aldı. Sözleşmeleri yaptınız ve önemli bir aşamaya geldiniz. Biri kalkıp dava açıyor ve projedeki planlar altüst oluyor. Planlar değişebiliyor. Yani daha önce aldığınız imar hakkınızı hemen kaybedebiliyorsunuz. Eğer müktep hak meselesi çözülmezse doğru dürüst projeleri yürütmek zorlaşıyor" dedi.


Alınan hak yerinde kalmalı


Söz konusu durumda proje geliştiren firmaların dolayısıyla inşaat sektörünün çok önemli bir kayba uğradığını ve gelecekte de uğrayacağını ifade eden Ali Dumankaya 


"Siz ruhsatı aldıktan sonra bunun bir kazanç hakkı, bir zamanı olmalı. Şayet değişecekse o zaman da bunun bir bedeli olmalı ve bu bedel devlet tarafınca karşılanmalı. Ya da ruhsatla birlikte alınan hak korunmalı" diye konuştu.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın müktesep hakkını "5 yıllık süreli" kendi yaptığı planlara koyduğunun altını çizen Ali Dumankava, ' Ancak bu belli bir alanda kalmamalı. Müktesep hak genele yayılmak. Tüm ruhsat almış projeler 5 yıl gibi bir vade ile elde ettiği imar kazanımlarını elinde bulundurmalı ve projelerini tamamlamalı. Şayet bu genele şamil olursa bu sorun kökten çözülür" dedi.


Sektör büyük darbe alır


Özellikle konunun yabancılar doğrultusunda ülke ve sektör adına ciddi problemler çıkarabileceğine vurgu yapan Ali Dumankaya, "Şimdi Mütekabiliyet Yasası çıktı. Ancak bu konu yok. Siz ruhsatınızı aldınız ve projeyi yaparken bir taraftan da satıyorsunuz. Yabancılar da sizden konut aldı. Ancak bir olumsuz durum nedeniyle projeniz iptal oldu Planlar değişti. Burada yabancı hak mahrumiyetine uğrayacak. Gidecek Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi'ne şikayette bulunacak. İşte o zaman sektör mağdur olacak. Henüz gerçekleşmemiş bir olay ama, böyle bir şey olursa inşaat sektörü ciddi bir darbe alır. Eğer kanunlar değişmezse bu her an karşımıza çıkabilecek sevimsiz bir olay olarak karşımızda duruyor" diye konuştu.


KDV ile ilgili Meclis'te görüşülen yeni tasarısı konusunda da görüşlerini aktaran olabilecek yanlış denilebilecek bazı değişikliklerle sektörün kayıt dışına yönelmesinin engellenmesi gerektiğini belirtti.


1-0 önde başlıyoruz


Türkiye'nin 10-12 sene içinde mimarı değerini anladığını ve önemli projeler geliştirdiğini belirten Ali Dumankaya, "Proje geliştiriciler, artık daha iyisini nasıl yapabilirim yarışmasına girdi. Maliyet baskısı var ama, kârlılıktan ciddi anlamda fedakarlık yaparak daha iyisini yapmak için gayret gösteriyor" dedi.


"Dumankaya İnşaat'ın misyonu kente kimlik katan projeler" olduğuna dikkat çeken Ali Dumankaya, "Hedefimiz bu. Ancak arka planda ciddi bir emek var. Pazarlama, satış, kurumsal iletişim, iş geliştirme, kurumsal gelişim, üretim, ciddi bir sistem alt yapımız var. Bilgi sistemleri ise görünmeyen bir kahramanlar durumunda. Dolayısıyla biz aslında 1-0 önde başlıyoruz. Çünkü 150 bini aşan kendi öz portföyümüz bize proje geliştirmede büyük destek oluyor" ifadelerini kullandı.


Yeni tasarıyla inşaat maliyetleri yükselir


Yeni KDV uygulamasıyla sektöre önemli bir vergi yükünün bineceğinin altını çizen Ali dumankaya, "Şu anda ruhsatını almış projelerin yeni KDV uygulamasından etkilenemesiyle ilgili alınan karar önemli. Ancak şu anda ruhsatı alınmamış ve kanundan sonra ruhsatı alınacak projelerde konut alıcısına bir maliyet oluşacak. KDV maliyetleriyle birlikte konutlarda elbette fiyatlar artacak" dedi. Konut sektörünün zaten yüzde 18 ile üretip yüzde 1'le sattığını vurgulayan Ali dumankaya, özellikle proje geliştiricilerin ödedikleri KDV'leri geri alma noktasında sıkıntıların ortadan kaldırılması yolunda çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.


Sözcü




Geri Dön