Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Gökçek, projenin, Altındağ'ın güneyinde Ulus ve Ankara Kalesi'ne, kuzeyinde ise Aydınlıkevler ve Örnek mahallelerine komşu olduğunu; 1 milyon metrekarelik alanda uygulanacak kentsel dönüşüm projesinin Orhangazi, Yıldırım Beyazıt, Atıfbey, Fatih, Çandarlı, Öncüler, Yavuz Selim ve Hacıbayram mahallelerini kapsayan bölgede gerçekleştirileceğini belirtti.
Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanının, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 16 Haziran 2006 tarihinde alınan kararla “Kentsel Dönüşüm Alanı” ilan edildiğini hatırlatan Gökçek, çalışmalara hemen başladıklarını, yaklaşık 6 bin gecekondunun ve tesisin tespit ve değerlendirmesini yaptıklarını kaydetti.
Saha etütleri, mülkiyet tespitleri, bölgenin coğrafi ve sosyo-ekonomik yapısına ilişkin çalışmaların ardından 13 Kasım 2011'de uygulama esaslarının belirlendiğine işaret eden Gökçek, hak sahipleriyle sözleşmeler imzalamaya başladıklarını aktardı.
Müzeler kurulacak
Uyguladıkları kentsel dönüşüm ve gelişim projeleriyle modern, sağlıklı konutları, yeşilin bol olduğu rekreasyon alanlarını, sosyal tesisleri hayata geçirdiklerini ifade eden Gökçek, Ankara'nın kent kimliğine ilişkin çalışmaları tarihi ve kültürel dokuyu koruyarak gerçekleştirdiklerini anlattı.
Gökçek Hıdırlıktepe'de de tehlike oluşturan yapıları yerine deprem ve doğal afet riski taşımayan konutlar yapacaklarını, bölgenin gerek altyapısı gerekse sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla nezih ve modern hale geleceğini kaydetti.
Yapısal ve sosyal dönüşümlerle bölgesinin cazibe merkezi olacağına dikkati çeken Gökçek, bölgede İslami İlimler ve İnanç Müzesi, Gök Bilimleri ve Doğa Müzesi kurulacağını bildirdi. Tarihi Ankara evlerinin restore edileceğine, sosyal donatı ve rekreasyon alanları ve yatırımlar sayesinde bölgenin çehresinin değişeceğine işaret eden Gökçek, “Başkentimize, özellikle bölgenin komşusu olması nedeniyle Hacı Bayram Veli'ye yakışır bir projeyi hayata geçirmiş olacağız. Ayrıca Bentderesi Vadisi'nde planladığımız gölet, rekreasyon ve sosyal donatı alanlarıyla Ankara'da önemli bir kent merkezi daha kazanılmış olacak” ifadelerini kullandı.
Gecekondu sahiplerinin hakları
Proje kapsamında, tapu tahsis belgesi bulunan gecekondu hak sahiplerine ilgili yasalar çerçevesinde 240 metrekareye kadar tahsisli arsa için net 60 metrekarelik, 320 metrekare tahsisli arsa için net 80 metrekarelik, 400 metrekare tahsisli arsa için net 100 metrekarelik konut verilecek.
Büyükşehir Belediyesi ile konut karşılığı sözleşme yapanlara bu yıl aylık 290 lira kira yardımı yapılırken, kira yardımları her yıl encümen kararıyla güncellenecek.
Söz konusu alan içinde kalan belgesiz yapılarla ilgili olarak da belediye tespitli ve kullanılır durumdaki yapıların 31 Aralık 2000'den önce yapıldığını gösteren belgeyle Büyükşehir Belediyesi'ne başvurulması halinde, Belediye Encümeni'nce uygun görülen yerlerden ilgili yasa hükümlerine göre 200 metrekare arsa tahsisi yapılacak.
Gecekondusunu 31 Aralık 2000 tarihinden önce yapmış, kentsel dönüşüm ilan tarihi olan 17 Şubat 2006 tarihine kadar resmi müracaatını emlak beyannamesi, vergi ödeme makbuzu, kaçak yapı tutanağı ve numarataj yazılarından en az birisiyle belgeleyen kaçak yapı maliklerinin talepleri halinde Ankara Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde bulunan Araplar Mahallesi Mamak/Ankara adresinde kayıtlı B ve C Tipi 1 1 sosyal konutlarından maliyet bedeli üzerinden adlarına konut satışı yapılabilecek. Tahsis edilen B ya da C tipi 1 1 konutun satış bedelinin yüzde 10'u peşin olarak alınacak, kalan miktar 15 yılda eşit taksitlerle ödenecek.
AA