10 / 01 / 2025

Eyüp Muhçu: Taşınsa da yerinde kalsa da Tarlabaşı dönüşemez!

 Eyüp Muhçu: Taşınsa da yerinde kalsa da Tarlabaşı dönüşemez!

Tarlabaşı'nı yerinde dönüştürmek yerine sağlıklı hale getirmek suretiyle bu eleştiriler azalır. Bazı binaların yenilenmesi de gerekebilir. Kullanıcının da yerinde korunması lazım. Bu genel bir ilkedir.



Fatih Sulukule'de Romanların bölgeden uzaklaştırılmasıyla sonuçlanan 'Kentsel Dönüşüm Projesi', 'Yerinde Dönüşüm' fikrini doğurdu. Beyoğlu Belediyesi'nin Tarlabaşı'nda uygulamaya koyduğu proje kapsamında ilçede, sosyal alt yapı ve donatı alanları ile birlikte yerinde dönüşüm hedefleniyor. Ancak bu projeye de eleştiriler var.


Vatandaş parasını kaybedecek


İstanbul Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu: Tarlabaşı bir sit bölgesi. Dönüşüm projesiyle mahallenin özgün yapısı tamamen ortadan kalkacak. Söylendiği gibi bölgede yaşayan vatandaşların mahallelerinde yaşamlarını sürdürmeleri olası değildir. Yerinde dönüşüm hedefi aslında Sulukule'de yaşanan sürgün karşısında gösterilen toplumsal tepkiyi aza indirmek anlamına geliyor. Bir kısım vatandaşların konutları ellerinden düşük bedeller karşılığında alındı. Vatandaş  borçlandırıldı. 500 kadar mülk sahibi dava açtı. Bölgede işleyen bir dava süreci de var.


Şehir Plancıları Odası Başkanı Necati Uyar: Tarlabaşı'nı yerinde dönüştürmek yerine sağlıklı hale getirmek suretiyle bu eleştiriler azalır. Bazı binaların yenilenmesi de gerekebilir. Kullanıcının da yerinde korunması lazım. Bu genel bir ilkedir. 


Mimar-Yazar Aydın Boysan: İnsanların geçmiş zamanlarda yaşadıkları çevreleri değiştirmek hatta yok etmek bir hırsızlık çeşididir. Böyle davranışların insani yüreklilik ile hatta merhamet ile alakası olmadığı gibi incelikle de hiç bir ilişkisi yoktur. Eski mekanları bahçeli tek katlı binaları değiştirerek 6 katlı apartmanlar yapmak medeniyete tekme atmaktan farklı bir hareket değildir. Tarlabaşı'ndaki eski mekanları zaten yok ettiler. Dönüşmek engellenemez, ancak medeniyete uygun bir kimlik ile yapmak lazım. 


444 tapudan 236'sı şirketlere satıldı


Tarlabaşı Mülk Sahipleri ve Kiracıları Yardımlaşma Derneği Başkanı  Ahmet Gün: Yerinde dönüşüm diye birşey yok. Burada semt sakinlere baskı yapılarak evleri büyük şirketlere ucuz fiyatlara sattırıldı. 444 tapudan 236'sı büyük şirketlere satıldı. Yer verdikleri kişi sayısı 20'yi geçmez. Verdikleri parayı kabul eden üstüne bir de borçlanan insanlar var.


Hukiki yanı yok


İnsan Yerleşimleri Derneği /Mimar Korhan Gümüş: Tarlabaşı'nda yapılan kentsel dönüşüm hukuksal değil. İnsanlara ne yapılacağı anlatılmadan bir şeylere imza attırıldı. Bir kentin dönüşümü müteahhide bırakılamaz. Burada kamu görevi askıya alınmış görünüyor.


Akşam


Geri Dön