Eyüp Muhçu: Kerpiç yapılar tehlikeli değildir, yaşatılmalı!
TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, kerpiç yapıların tehlikeli olmadığını söyledi
Muhcu, Mimarlar Odası Konya şubesi tarafından düzenlenen Kerpiç Sempozyumu"nda, kerpiç denilince Anadolu"nun özgün bir yapı kültürünü birlikte değerlendirme ortamı bulduklarını belirtti.
2010 yılında Elazığ"da ve son olarak da Van"da yaşanan depremlerin ardından kerpicin kamuoyunda tekrardan tartışılmaya başlandığını anlatan Muhcu, yapılarla ilgili sorunları hep depremlerden sonra konuştuklarını ifade etti.
Muhcu, son yaşanan Van depreminde de afetin suçlusunun kerpiç yapılar ilan edildiğini, egemen yapı anlayışının kendisini hiç bir zaman sorumlu hissetmediğini bildirdi.
Anadolu"nun yapı kültürünün en gelişmiş örneklerinin görüldüğü bir coğrafya olduğunu vurgulayan Muhcu, şunları kaydetti:
'Kerpiç yapılar o bölgenin kültürünün somut ifadesi olan yapılardır. Kentsel yenileme ve kentsel dönüşüm ile kerpiç yapılar ortadan kaldırılmaktadır. Böyle bir ortam kültürlerin kesiştiği nokta olarak görülemez. İşte asıl tehlike budur. Kerpiç yapılar tehlikeli değildir. Eşsiz kültür varlıklarına sahip olan coğrafya insanı bu kerpiç yapıları yaşatmak zorunda.'
Kerpiç yapılara karşı oluşan bakış açısının değişmesi gerektiğini ifade eden Muhcu, her yere aynı tip betonarme binaların yapılmasının kabul edilemez olduğunu sözlerine ekledi.
Mimarlar Odası Konya şube Başkanı Serdar Işık ise amaçlarının eskiye özlem olmadığını ancak 10 bin yıldan beri varlığını sürdüren kerpiç ve çamurun aşağılanmasına razı gelmediklerini aktardı.
Felaketlerin oluş sebebinin tek sorumlusunun kerpiç olarak gösterildiğine dikkati çeken Işık, yer seçimi, imar kararları, kat artırımı ve ihale sistemini sorgulamanın akla gelmediğini söyledi.
İlgililerin, depremin sorumlusu 'çürük kerpiç binalar' diyerek suçlamalardan kendilerini arındırdığını anlatan Işık, sempozyumun kerpiç alanında çok önemli gelişmelere gebe olduğunu sözlerine ekledi.
3 gün sürecek sempozyuma çok sayıda bilim adamı ve mimar katıldı.
AA