28 / 04 / 2024

Tüm riskli yapılar yıkılıp yerine güvenli yapılar yapılmalı!

Tüm riskli yapılar yıkılıp yerine güvenli yapılar yapılmalı!

TMMO inşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilcilik Başkanı Ziya Ozhan "Tüm riskli yapılar yıkılıp yerine güvenli yapılar yapılarak depremin insanlara verdiği maddi ve manevi zararlar en aza indirilebilir'dedi.



TMMO inşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilcilik Başkanı Ziya Ozhan 17 Ağustos 1999'da meydana gelen deprem felaketinin yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Tüm riskli yapılar yıkılıp yerine güvenli yapılar yapılarak depremin insanlara verdiği maddi ve manevi zararlar en aza indirilebilir'dedi. 


TMMO İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilcilik Başkanı Ziya Özlıan yaptığı açıklamada. 17 Ağustos 1999 Mamı ara depreminin üzerinden tam 16 yıl geçtiğim, depremin insanlar üzerinde ilk üç yıl etkili olduğunu belirtti. Özhan, "Sonra tekrar eski düzen devam ediyor. İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği olarak depremi unutturmamak ve deprem bilincini oluşturmak adına toplumun bilgilenmesi faydalı olacaktır. Öncelikle 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde sakat kalanlara sağlık ve hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. 


DEPREME HAZIRLIK 


Deprem zamanı henüz tespit edilemeyen bir doğa olayıdır. Depremin olmasını engelleyemeyeceğimizden dolayı insanlara vereceği zararları en aza indirmek için her fert üzerine düşeni yapmalıdır. Ayrıca ilgili tüm kamu ve özel kuaıluşlarda depremle ilgili önlem alma konularında gereğini yapmalıdırlar. Böylece can ve mal kaybı en aza indirilebilir. Yapılması gerekenler depremden sonra değil de depremden önce. çok önce yapılmalıdır. Biz söylüyoruz! İnşaat Mühendisleri ile Depremden Sonra Değil Depremden Önce Tanışın. 


Depreme karşı hazırlıklı olunmalıdır. Deprem Her an gelebilir hazır mıyız? Bu söylenenler 16 yıldır söylene gelmektedir. 

Bir kere daha deprem gerçeğim toplumumuza hatırlatmakta bir sakınca olmayacağı kanaatindeyim. İnşa edilmiş yapıların ve inşa edilecek yapıların insanlara mezar olmaması için proje üreten mühendis arkadaşların projelerini denetlemekten kaçınmamaları, yapı-denetım şirketlerinin ve belediyelerinde denetim lennı yelerince yapmaya özen göstermeleri gerekir. Yapı sahiplerinin de bu denetlemelere yardımcı olmaları gerekir. Bu işlemler ekonomik kaygılar taşınmadan yapılmalıdır. Gereğini yapmayan kişi. kurum ve kuruluşlara verilecek cezalarda caydırıcı olmalıdır. Hangi ceza bir canı geri getirebilir, vicdanı rahatlatabilir o'da ayrı bir konu. 


YAPI DENETİM ŞİRKETLERİ MAL SAHİBİNİN ÇALIŞANI OLMAKTAN ÇIKARILSIN 


Yapı denetim şirketlerinin denetimlerini iyi yapabilmeleri için mal sahibinin çalışam olmaktan çıkarılması gerekmekledir. Bu nedenle yapı denelim kanununda değişik yapılması ve yapı sahibi yapı denetim firmapılarmda güçlendirmeler yapıldı. 


17 Ağustos 1999 Mırırı ara deprem inden önce yapılmış ve deprem sonrası kaçak denetmişiz yapıların performans analizlerinin yapılmasından sonra Afet riski olan yapılar yıkılıp yerine yem deprem yönetmeliklerine göre yeniden yapılması kanunu çıkarıldı. Afet riskli yapıların yıkılıp yeniden inşası için belediyelerden mşaal ruhsatı alırken ruhsat harçlarından muaf tutulmakladır. Afet riski altındaki binaların bir an önce yıkılıp yapılması için ilgili kurum, kuruluşların, özellikle belediyelerin riskli binaların yerine güvenli bina inşa edilmesi konusunda yardımcı olmaları gerekmektedir. Umarız bu yolla tüm riskli yapılar yıkılıp yerine güvenli yapılar yapılarak depremin insanlara verdiği maddi ve manevi zararlar en aza indirilebilir" dedi.

 

DEPREM MEVZUATI DEĞİŞTİRİLDİ 

Zıya Özhan açıklamasında ayrıca, depremden sonra deprem mevzuatı değiştirildiğini de ifade ederek, "Deprem yönetim merkezleri oluşturuldu. Yine bazı büyük şehirlerde kentsel dönüşüm alanları oluşturuldu. Kamu yasını tercih etme hakkına sahip olmamalıdır. Yapı denetim firmaları hiç bir konuda kışı ve kurumlara bağımlı olmamalıdırlar. Ülkemizde üretilen yapıların tamamı yapı denetim firmalarınca denetlenmelıdir. 

Ülkemizde devletin yaptırdığı yapılar.  TOKİ  yatığı konutlar yapı denetımlerce yasa geri denetlenemiyor. Ülkemizde yapıların denetimi yanlınız olarak tek elden ve Yapı Denetim Firmalarınca yapılmalıdır. Her kurum kendine göre yapı denetimi yapmamalıdır. Ülkedeki Yapı Denetim Firmaları çıkarılacak kanunlarla desteklenmeli yanı yapı denetimleruı yapı üretimi yapan, yaptıran kişi kurumlar üzerinde yaptırımları olmalıdır. Yapı denetim Kuruluşları Ekonomik Yönden ve Teknik bilgi yönünden desteklenin elidir. Türkiye de faaliyet gösteren yapı denetini firmaları uluslararası yapı denetimi yapacak düzeyde olmalılar, "dedi. 


Geri Dön