İstanbul’da kentsel dönüşüm deniz kenarından başlayacak!

1.7 milyon konutun çürük olduğu İstanbul’da dönüşüm planları hazırlandı. İlk etapta çalışma Zeytinburnu, Fatih, Avcılar, Maltepe gibi ilçelerde başlayacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘İktidarımıza bile mal olsa yapacağız’ dediği kentsel dönüşüm için Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’nun TBMM’de önceki gün kabul edilmesi, gözleri 1 milyon 700 bin konut ve işyerinin dönüşümünün yapılması beklenen İstanbul’a çevirdi. İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin 1999 yılında gerçekleşen depremden sonra yaptıkları ‘Zemin araştırması ve riskli bina analizleri’ sonucunda ilçelerde dönüşüm yapılacak alanlar belirlendi. Zeytinburnu örneğinde olduğu gibi risklilerin yıkılarak yerine dayanıklı  ve modern binaların yapıldığı ‘yerinde dönüşüm’ modelinin İstanbul için ilk ve en çok uygulanan model olarak belirlenmesi benimsendi.


Yüksek kat verilerek, özendirilecek


Buna göre, dönüşümün yapılacağı alan deprem ve sel riski konusunda sorunlu değilse, binalar yıkılarak yerlerine yenileri yapılacak. Dönüşümü cazip kılmak için müteahhitlere kat yüksekliği verilerek kâr etme imkanı sunulacak, vatandaşa yeni evini alması için üste para ödemesi gerekirse uygun krediler verilecek. Dönüşüm yapılacak alanın afet riskleri taşıması durumunda ise bu sefer de orada yaşayanlar Hazine arazileri üzerine yapılacak konutlara yerleştirilecek. Tüm dönüşümler boyunca vatandaşlara kira yardımları da yapılacak. İstanbul’da kentsel dönüşüm ise deprem riski açısından daha tehlikeli bulunan Avrupa Yakası’nın sahil kesimi Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy, Avcılar ve Büyükçekmece’den başlayacak.


Kat sahipleri başka alanlara taşınacak


Belediyelerin çalışmasına göre İstanbul’da deprem riski nedeniyle yerinde dönüşüm değil de Hazine arazisinde yapılacak konutlara taşınması düşünülen semtler ise Avrupa Yakası’ndaki Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy, Avcılar ve Büyükçekme-ce’nin sahil kısmında yer alan binaları olacak. Bunun yanında yeni raporlar doğrultusunda Üsküdar, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Tuzla ve Pendik’in sahil kısmında yer alan riskli yapılar da Hazine arazisinde dönüşümün uygulanması planlar arasında olacak. Son kararlar belediyelerin çalışmaları ile ortaya çıkacak.


İLÇE İLÇE DÖNÜŞÜM PLANLARI


İstanbul’da ilçe belediyelerinin ve Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce hazırladıkları planlara göre şehirde dönüşümün şöyle yapılması planlanıyor:


Kadıköy: Binaların yüzde 40’ı dönüşüme uğrayacak.


FATİH: Kapalıçarşı da dahil olmak üzere 1999 öncesi yapılara güçlendirme ya da dönüşüm uygulanacak.


BEŞİKTAŞ: İlçede özellikle Ortaköy Deresi ve Ihlamur Deresi vadileri çevresinde dönüşüm yapılacak.


ATAŞEHİR: Yeni belediye olan ve binalarının yüzde 70’i gecekondu olan bölgede dönüşüm yapılacak.


BAĞCILAR: Parsel artışları verilerek dönüşüm yapılacak


ÜSKÜDAR: Eski binaların yoğunlukta olduğu tarihi ilçede yeni yerleşim alanları için az katlı riskli binalarda kentsel dönüşüm çalışmaları yapılacak.


BEYOĞLU: Sütlüce ve gecekonduların yoğun olduğu Okmeydanı’nda dönüşüme hızla başlanacak.


ESENLER: Turgutreis, Oruçreis, Dörtyol ve Çiftehavuzlar Mahallesi’nde çürük binalar tamamen yıkılacak. 


EYÜP: Belediye dönüşüm alanlarını belirlenecek.


ZEYTİNBURNU: İlçede Merkezefendi Mahellesi’ndeki dönüşüm model olarak diğer semtlerde de yapılacak.


ADALAR: Büyükada, Heybeliada ve Burgazada’da sahil kesimleri ile çeşitli iskelelerde dönüşüm yapılacak.


AVCILAR: 1999 depreminde zarar gören yapılar; sahil kısmındaki dayanıksız yapılar ve belediyenin hazırlayacağı olası risk durumunu ölçen raporlarıyla belirlenecek yapılarda dönüşüm yapılacak. 


BAYRAMPAŞA: Toplam konut stoğunun yüzde 20’sinin riskli olan ilçede dönüşüm alanları belirlenecek


ŞİŞLİ: 10 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları sürecek. Nişantaşı ve Teşvikiye’de dönüşüm yapılacak. Ayrıca diğer dönüşüm alanları tespit edilecek.


ARNAVUTKÖY: İlçeyle ilgili dönüşüm planları tamamlanacak, yüzde 35 oranında dönüşüm yapılacak.


KAĞITHANE: Yüzde 25’nin dönüşümü bitti. Cendere vadisi projesi hayata geçecek, gecekondular dönüşecek.


BAKIRKÖY: Yapı stoğunun çoğunu 30-40 yıllık eski şartnameye göre yapılmış binalar oluşturan ilçede riskli bina tespitinden sonra planlar yapılacak.


TUZLA: Gecekondular yıkılarak, yerlerine 13 katlı modern binalar yapılacak. Böylece yeşil alanlar yaratılacak. Sahil için planlar ayrıca hayata geçirilecek.


Erdinç Akkoyunlu / STAR




İstanbul’da kentsel dönüşüm deniz kenarından başlayacak!