Kentsel Dönüşüm’de 4 farklı yol izlenecek!

Kentsel dönüşüm için Pendik’te hak sahiplerine 4 seçenek sunmaya hazırlanan Başkan Şahin “100 dairelik arsadaki binalarda çözüm kolay. Çünkü fazladan daireler masrafları karşılar” dedi

TÜRKİYE’DEKİ depreme karşı dayanıksız 7 milyon yapıyı ilgilendiren kentsel dönüşüm yasası TBMM’den  geçti. Kentsel dönüşümün öncü ilçelerinden Pendik’te de süreç, başta belediye olmak üzere, merkezi hükümet ve Büyükşehir Belediyesi desteğiyle devam ediyor.  Yasanın ön hazırlığının yapıldığı komisyonda yer alan Belediye Başkanı Kenan Şahin, 3 yıllık görevi boyunca çalışmalarının büyük bölümünü kentsel dönüşüme harcadığını vurguladı. Pendik’te deprem yönetmeliğine uygun 55 bin binanın bulunduğunu, 150 bin binanın ise risk taşıyor olabileceğini hatırlatan Başkan Kenan Şahin “1999 yılından bu yana dönüşüm noktasında yüzde 25’lik mesafe aldık.


Çoğunluğu mağdur etmeyiz


İlçede yıllık konut üretim kapasitesi 8 bin 500. Bu rakam 20 binlere çıkarsa süreci 10 yılda bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.


Formüllerin vatandaşa sunulacağını ifade eden Başkan Kenan Şahin, anlaşma olmaması durumunda konunun hukuki zeminde görüşüleceğini söyledi. Sürecin fedakarlık gerektirdiğini vurgulayan Şahin “Deprem riski sadece sizin konutunuz için geçerli değil. Unutulmamalı ki, sağlam binası olup da, sokakta yürürken zayıf binanın çökmesi sonucu vefat edenler  var. Bir kişi yüzünden çoğunluğu mağdur edemeyiz” dedi.


Süreci istismar ettirmeyeceğiz


En fazla konuşulan detayların “Benim binam da yıkılacak mı?’ olduğunu belirten Başkan Kenan Şahin, sürecin istismar edilmemesi gerektiğini söyledi. Kentsel Dönüşüm için 20 katrilyondan fazla fon oluşturulduğunu söyleyen Şahin “Dört çözüm var. 100 dairelik arsa üzerine inşa edilmiş 50 dairelik binalar. Çünkü buralara yapılacak fazladan daireler yıkım ve yapım masrafını karşılar. İkinci ise 100 dairelik bir arsada yine 100 dairelik bir apartmanın bulunması. Üçüncüsü de 100 dairelik arsada inşa edilmiş 150 dairelik apartman. Bir diğerinde ise vatandaş, yapılaşmanın mümkün olmadığı rezerve alanlara  yönlendirilecek” dedi.


Kanun önceliği riskli alana verdi


 Gecekondu sahibine konut verilene kadar evi yıkılmayacak. Kiracı yıkılacak binada hak sahibi olacak.


  Risk yapı maliklerinde olacak.


Yıkılacak yapıların maliklerine kira yardımı verilecek.


 Kararlar üçte iki çoğunlukla alınacak. Çoğunluk kararına katılmayan mağdur edilmeyecek.


 Yıkılacak bina işlemi bitene kadar satılamayacak, kiraya verilemeyecek, tahsis edilemeyecek.


 Hak sahibinin görüşü alınarak  binaya elektrik, su, doğalgaz  verilmeyecek. Verilen durdurulacak.


Yıkılan binanın arsası kat sahiplerine payları oranınca tescil edilecek. Hak sahipleri bu duruma göre borçlanacak.

Star



Kentsel Dönüşüm’de 4 farklı yol izlenecek!