Kentsel dönüşümde riskli binalar için verilen 60 günlük süre uzayabilir!

Kamuoyunda kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’da, riskli binaların yıkımı için verilen 60 günlük süre vatandaş binasını yıktırmadığı takdirde 4-5 aya kadar uzayabilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yasayla ilgili olarak uygulama yönetmelikleri hazırlama çalışmalarına devam ediyor. Kentsel dönüşüm yasası, Cumhurbaşkanınca onaylandıktan sonra  Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 1-2 ay içinde uygulanmaya başlanacak. Dönüşüme ilk etapta İstanbul, İzmir gibi birinci dereceden deprem kuşağında olan yerlerden başlanılacak.

 

BİNALARIN YIKILMA SÜRESİ 4-5 AYA ÇIKABİLİR

 

Riskli olduğu tespit edilen bina Bakanlar Kurulu kararınca belirlenen riskli alan içinde kalıyorsa, yasa yıkılma esası getiriyor. Yapı riskli, yapının  bulunduğu alanda riskli ise 60 gün içinde yıkılması isteniyor. Vatandaş yıkmaz ise ikinci defa süre veriliyor. Bu süre zarfında da yıkmaz ise mülki amirlerden yapıyı yıkması isteniyor. Bu durumda süre 4-5 aya kadar uzayabiliyor.

 

BİNASI YIKILANA FAİZ DESTEĞİ, SÜBVANSİYON, GEÇİCİ KONUT VERİLECEK

 

Bakanlık, riskli alanda olup, binası riskli olduğu tespit edilen vatandaşlara sadece kredi desteği ve kira yardımı yapmayacak. Vatandaşların sosyo-ekonomik durumlarını değerlendirecek olan Bakanlık,  talepte bulunmaları halinde faiz desteği, sübvansiyon ve geçici konut destekleri de verecek. Bakanlık ayrıca, dönüşümde bina stoğu oluşturmamak için çalışmalar yapacak. Yıkılan konutların adedi kadar konut üretilecek. Örneğin 3 katlı bina yıkılıp yerine 10 katlı bina dikilmeyecek. 

 

KAYNAK SADECE 2B ARAZİLERİ DEĞİL

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2B arazilerinin yüzde 90'nını kentsel dönüşüm hesabına aktaracak. Bunun yanında, çevre cezalarının yüzde 50'si, uygulamada bulunacak belediye yatırım bütçelerinin yüzde 5'i ve harç gelirlerinin yüzde 50'si, İller Bankası'nın bazı faaliyetlerinden elde edeceği karın yüzde 50'si ve Maliye Bakanlığı'nca aktarılacak ödenek de kentsel dönüşüm için  kullanılacak.

 

"KENTSEL DÖNÜŞÜMDE 75 MİLYON İŞ ORTAĞIMIZ VAR" 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili olarak Türkiye’nin kentsel dönüşüm projesini gerçekleştirmek için gerek kamu sektöründe, gerekse özel sektörde yeterli  ekip ve ekipmanın  olduğunu söyledi. Bayraktar, "Proje toplumun her kesimini kucaklamaktadır. Yerel yönetimler, TOKİ, sivil toplum kuruluşları, özel sektör iş ortağımızdır. Biz projenin devlet projesi olduğunu ve 75 milyon iş ortağımız olduğunu düşünüyoruz" dedi.



40 ilde 499 arsa açık artırmada gidiyor! Bu fırsatı kaçırmayın!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı personel alımı yapıyor! İşte başvuru şartları!
Atatürk Havalimanı'na yapılacak Millet Bahçesi'nin adı ne olacak? Bakan Kurum'dan açıklama
Sit alanındaki taşınmaz hazine malıyla takas edilebilecek! İşte detaylar
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Emlak Vergisi Kanununda Değişiklik!
Afet riski altındaki alanların yıkım kararları meclis gündeminde!
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'da değişiklik!
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'da değişiklik!
Dere yatakları ve heyelan bölgelerine imar yasağı!