Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümde büyük adım! Kredi ve kira yardımı ön planda! Ayrıntılar belli oldu!

Kahramanmaraş Merkezli depremlerin ardından hızlanan kentsel dönüşümde maliyet artışları vatandaşları soluyor. Bu noktada 'yarısı bizden kampanyası' kentsel dönüşüm için büyük adım oldu.

Ülke genelinde  6 milyon konut risk altında olduğu ve bunlardan 2 milyonunun ise acilen dönüştürülmesi gerektiği ortaya çıktı. Bu kapsamda ise devletin başlattığı 'yarısı bizden kampanyası' kentsel dönüşüme büyük destek oldu. Kira yardımı ve kredi desteğinin ön planda olduğu kampanyanın ayrıntıları da belli oldu. Peki kimler yararlanabilir, başvuru şartları neler?

BAŞVURU SÜRESİ İÇİN SIKINTI YOK!

İstanbul’da sunulan en önemli finansal desteklerden biri Yarısı Bizden kampanyası. Geçen yıl nisan ayında başvuru toplanan ve 1.2 milyonu aşkın başvuru alınan ‘Yarısı Bizden’ kampanyasında gelen talepler üzerine süre sınırlaması kaldırıldı.

HİBE VE KREDİ DESTEĞİ!

Her bir konut için 700 bin lirası hibe, 700 bin lirası kredi, 100 bin lirası da taşınma yardımı olmak üzere 1.5 milyon lira destek sağlanıyor.

Birden fazla konutu bulunanlara diğer her bir konutu için ise 1 milyon 400 bin TL kredi desteği veriliyor. Hak sahibinin bir dükkanı için 350 bin TL hibe, 350 bin TL kredi ve 100 bin TL taşınma desteği, diğer her bir dükkanı için ise 700 bin TL kredi desteği sağlanıyor.

Kredi geri ödemeleri yapı ruhsatının alınmasından 2 yıl sonra başlıyor. 10 yıl vadeli kredinin ödemesinin başladığı ilk yıl faiz uygulanmıyor. Kalan yıllarda kredi maliyet oranı TEFE’nin yarısı kadar olacak.

NOTER VE TAPU HARCI YOK!

Evini kendi dönüştürenler yüzde 1 KDV ödüyor. Ayrıca noter ve tapu harcının yanında vergilerden de muaf tutulacaklar. 

YARISI BİZDEN DE KREDİ FAİZİ NE KADAR?

Bu kapsamda konut yapım ve konut edinme için 1 milyon 250 bin lira, işyeri yapım için 800 bin lira, işyeri edinme için 350 bin lira, güçlendirme için 320 bin lira kredi imkanı sağlanıyor.

Konut kredilerinde 10 yıl, işyeri için 7 yıl vade uygulanıyor. Bu kredilerde devletin desteği konut yapım ve edinmede yüzde 0.70 (ilk konut), güçlendirmede yüzde 0.50, işyeri yapım ve edinmede yüzde 0.40 seviyesinde.

Devlet destekli dönüşüm kredisinde şu an güncel faiz oranı yüzde 3.79 seviyesinde. Kredide 2 yıl anapara ödemesiz dönem var.

KİRA YARDIMI VERİLİYOR

Kira yardımları 2024 tarifesine göre, İstanbul’da hak sahiplerine 5 bin 500 lira kira desteği veriliyor. İstanbul’da kiracılara defaten verilen destek 11 bin lira, sınırlı ayni hak sahiplerine defaten verilen destek de 27 bin 500 lira seviyesinde.

Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir’de ise kira desteği 4 bin 500 lira olarak veriliyor. Diğer büyükşehirlerde bu rakam 3 bin 750 lira, büyükşehir olmayan illerde ise 3 bin lira olarak uygulanıyor.

Fikirtepe kentsel dönüşüm mağdurları evlerini istiyor: İnşaatlara başlansın, kira yardımı güncellensin! 

Tebernüş Kireçci uyardı: Kentsel dönüşüm destekleri beton ve çimento fiyatlarına endekslenmezse projeler yarım kalır!

Kentsel dönüşüm konut tesliminde metrekaresine göre KDV hesaplaması!