Kira

İşçilerin büyükşehirlerden en büyük göç nedeni konut ve kira!

Kredi faizlerinin düşük, paranın bol olduğu dönemde talep de fazla olunca konut fiyatlarının arttığını söyleyen Hürriyet gazetesi Köşe Yazarı Sefer Levent, bugünkü yazısında işçilerin en büyük göç nedeninin konut ve kira fiyatları olduğunu söyledi.

Yoğun talebe enflasyona paralel maliyet artışları da eklenince fiyatların daha da yükseldiğini söyleyen Sefer, “Türkiye’nin dört bir yanındaki ev fiyatları, artan kiralar aylarca gazete manşetlerinde yer aldı. Yeni ekonomi yönetimi özellikle faiz hususunda politika değişikliğine gidince işler değişti” dedi.

İşte Sefer’in bugünkü yazısı...

“Konut satışları ocak-ekim aylarında 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 14.3 oranındaki düşüşle 993 bin 835 oldu. Konut satışları neden düştü?

Gelin tek tek inceleyelim. 

- Konut kredi faizleri çok arttı. Buna ek Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) ikinci konutunu alacaklar için kredi sınırlaması getirdi. Kişinin kendisinin, eşinin ya da 18 yaşından küçük çocuğunun konutu varsa ve yeni bir konut almak isterse, konutun değerinin yüzde 90’ı değil, yüzde 22.5’i kadar kredi kullanabiliyor.

Bu sınırlamayı bir örnekle şu şekilde anlatabiliriz: 3 milyon TL’lik ev alacak kişi, kaç mülkü olursa olsun konutun değerinin yüzde 90’ı kadar kredi talebinde bulunabiliyordu. Şimdi, bir konutu varsa yüzde 75 kısıtlama ile kullanabileceği kredi, konutun değerinin yüzde 22.5’ine düşmüş oldu. Bu noktada alıcı 3 milyonluk konutta 2 milyon 700 bin TL değil, sadece 675 bin TL kredi çekebiliyor. Yani artık geçmişteki gibi peşinat olarak da 300 bin TL değil 2 milyon 325 TL ödemesi gerekecek.

 

KONUT FİYATLARI ERİŞİLEBİLİR OLMANIN ÇOK İLERİSİNDE

- Ev fiyatları erişilebilir olmanın çok ötesinde. Endeksa tarafından gerçekleştirilen son araştırmaya göre İstanbul’da ortalama konut fiyatı yaklaşık 4.2 milyon lira. Bankanın kredi talebinize pozitif yanıt verdiğini düşünelim. Konutun değerinin yüzde 90’ı için kredi çekerseniz (3 milyon 780 bin lira), kamu bankasının yüzde 3.89 faiz oranı ile 10 senelik kredide aylık ödemeniz yaklaşık 149 bin lira. Sorun da işte tam bu nokta. Zira aylık 149 bin lira taksit ödeyebilecek hane sayısı çok sınırlı.

Kira artışları ise alınan tüm önlemlere karşın devam ediyor. Özellikle İstanbul’da kira tutarları yalnızca dar gelirlileri değil, beyaz yakalı çalışan çiftleri de zorlar hale geldi. İstanbul’da ortalama metrekare kira tutarı 16 TL’yi aştı. Bu da 100 metrekare konutta ortalama kiranın 16 bin TL’yi geçtiğini gösteriyor. Tabi depreme karşı dirençli yeni bir evde yaşamanın bedeli ise bu ortalamanın çok üzerinde...

 

İŞÇİ GÖÇ EDİYOR

Bu durum tersine göçü tetikliyor. Bugün pek çok sektör ‘işçi bulamıyoruz’ diyor. Zira çalışanlar kira ücretlerini karşılayamadığı için büyükşehirlerden göç ediyor. Tüm ihtiyaçları ötelenir. Ayrıca, kemerler sıkılır da barınmanın ertelenmesi imkânsız. Bu yüzden ilgili kamu yöneticileri kalıcı bir çözüm için hemen harekete geçmeli. Avrupa’da kira problem nasıl çözülüyor incelenmeli. Ara ara gündeme gelen kiralık sosyal konut modelleri iyice araştırmalı. Hatta bir an önce denenmeli...”

Orta hasarlı binalar artık ağır hasarlı sayılacak! AFAD genelgeyi yayımladı!

Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren kuruluşa göre İstanbul dünyanın en iyi 19’ncu şehri!

2024’te konut fiyatları artacak mı? Uzmanlar açıkladı!