27 / 04 / 2024

2024’te konut fiyatları artacak mı? Uzmanlar açıkladı!

2024’te konut fiyatları artacak mı? Uzmanlar açıkladı!

Artan enflasyon oranları ve döviz kurlarındaki ve inşaat maliyetlerindeki artışlar ve talep ile arz arasındaki dengesizlik, konut sektöründeki ciddi fiyat artışlarına neden oldu. Bu nedenle, 2024 yılında konut fiyatlarındaki artışın devam edip etmeyeceği merak ediliyor. İşte detaylar...



Konut fiyatları uzun bir süredir artmaya devam ediyor. Hem konut hem de kira fiyatlarındaki artış nedeniyle Türkiye’de bir süredir resmen konut krizi yaşanıyor. Bu kapsamda, konut fiyatlarının gelecek yılda da artıp artmayacağı merak ediliyor. Peki, 2024’te konut fiyatları artacak mı? İşte konuya ilişkin merak edilenler...

KORONAVİRÜSÜN ETKİLERİ VE KONUT PİYASASINDAKİ DÖNÜŞÜM

Küresel çapta yaşanan koronavirüs salgınının mali sonuçları, özellikle emlak sektörünü önemli ölçüde etkiledi. Koronavirüs dönemi, insanların hayat tarzlarında ve konut ihtiyaçlarında köklü değişiklikler yapmasına sebep oldu. Önce nakit parada kalmanın, daha sonra pandemi kısıtlamaları ve yeni normal ile beraber konut piyasasındaki dalgalanmaların yaşanmasına şahit olduk.

 2024’te konut fiyatları artacak mı? Uzmanlar açıkladı!

2024 KONUT FİYATLARI TAHMİNLERİ

Global mali koşullar, Türkiye'nin mali yapısındaki kırılganlıklar ve artan göç dalgaları, konut fiyatlarında belirgin ölçüde artışlar meydana getirdi. Pandeminin ardından artan konut talebi ve inşaat maliyetlerindeki artışlar, fiyatların yükselmesini hızlandırdı. Gelecek yılda parasal sıkılaştırma politikalarının devam etmesi ve talebin azalması durumunda fiyatlar üzerindeki baskının azalabileceği tahmin ediliyor. Fakat ev fiyatlarının bir önceki normal seviyelere gelmesi oldukça zor görünüyor.

 2024’te konut fiyatları artacak mı? Uzmanlar açıkladı!

DEVLET DESTEKLİ KONUT PROJELERİNİN ROLÜ

Devletin ürettiği konut projelerinin tamamlanması, kentsel dönüşüm projeleri ve uygun fiyatlı arsa temininin yükselmesi, ev fiyatlarındaki potansiyel düşüş için önemli etkenler arasında yer alıyor. Yine de, orta gelir grubunun konut sahibi olabilmesi için devlet destekli konut projeleri ve kredi kampanyaları daha etkili çözümlerden sayılıyor. Bu gibi destekler, 2024’te de konut alımını kolaylaştırıcı tedbirler arasında olmayı sürdürecek gibi duruyor.

KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ HIZI DÜŞTÜ

Öte yandan, lider gayrimenkul veri analitiği şirketi REIDIN tarafından, ekim ayına yönelik Emlak Endeks sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. REIDIN rakamlarına göre, kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki artış hızı ekimde düştü ama artışını sürdürdü. 

Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi ekim ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 3,60 oranında, 2022’nin aynı dönemine göre ise yüzde 88,44 oranında nominal artış kaydetti. 

Gayrimenkul danışmanından kötü haber: ‘Konutta eski fiyatları aramayın!’

Kira sorununa ‘kiralık sosyal konut’ önerisi!

Türkiye’de konutların güçlendirilmesinin maliyeti 500 milyar dolar!


Geri Dön