28 / 04 / 2024

Gayrimenkul danışmanından kötü haber: ‘Konutta eski fiyatları aramayın!’

Gayrimenkul danışmanından kötü haber: ‘Konutta eski fiyatları aramayın!’

Türkiye'de son zamanlarda artan kredi faizleri, emlak ve otomobil piyasasında belirgin bir durgunluğa neden oldu. Gayrimenkul Danışmanı Samet Hızalan ise fiyatların esnemek ve geri çekilmek zorunda olduğu belirterek, "Şaşalı günler eskide kaldı. Artık önceki fiyatları aramayın" dedi.



Kira artışlarına gelen yüzde 25 sınırı, kur fiyatları ve faiz oranları gibi nedenlerle Türkiye’de konut alımını ve satışını zorlaştırdı.

TÜİK tarafından açıklanan verilerine göre, ülke genelinde konut satışları eylülde 2022’nin aynı ayına göre yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656 olarak kayıtlara geçti.

Medyabar’ın haberine göre, Gayrimenkul danışmanı Samet Hızalan, emlak piyasasını değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu. 

"YAPRAK KIMILDAMIYOR"

Emlak piyasasında yaprak kımıldamadığını ve sektörün durgun olduğunu ifade eden Gayrimenkul danışmanı Samet Hızalan, insanların konut alacak parasının olmadığını söyledi. Yabancıların da artık Avrupa’dan daha ucuza konutlar satın aldığını kaydeden Hızalan, “Faizler çok yüksek. Faizler böyle devam ettiği müddetçe geri gelecektir diye düşünüyorum” diye konuştu.

 Gayrimenkul danışmanından kötü haber: ‘Konutta eski fiyatları aramayın!’

"KREDİLİ SATIŞ ORANI DÜŞTÜ"

2013 ve 2018 yıllarında kredili satış oranının yüzde 35 bandında olduğuna vurgu yapan Hızalan, şimdi  ortalama yüzde 8 olduğunu söyledi. Hızalan 2019 yılından sonra pandemi ve bazı yaşanan olaylar nedeniyle yüzde 20 olduğunu aktararak, “Bizim normalimiz yüzde 20 ve yüzde 30 bandında. Fakat şu dönemde baktığımızda da eğer bu faizlerde devam edilirse bu oran daha da düşecektir” dedi.

"ESKİ FİYATLAR YOK"

Eski şaşalı dönemlerin geride kaldığının altını çizen Hızalan, kiralık konutlarda eski fiyatların aranmaması gerektiğini paylaştı. Fiyatlarda gerileme olmasının sebeplerini açıklayan Hızalan, “Yurtlarda ikamet eden çok öğrenci var. Konut sahiplerinin artık fiyatları artırmamaları gerektiğini öğrenmemeleri lazım” ifadelerini kullandı.

 Gayrimenkul danışmanından kötü haber: ‘Konutta eski fiyatları aramayın!’

"NAKİT PARASI OLANLAR ŞANSLI"

Nakit paranın emlak piyasasında çok güçlü olduğunun altını çizen Samet Hızalan, pazarlık paylarının son derece yüksek olduğunu kaydetti. İnsanların arayıp pazarlık yapmalarını öneren Hızalan, “Nakit parası olanlar daha şanslı. Faizlerin de devam edeceği tahmin ediliyor. Birkaç sene daha bu şekilde gideceğini öngörüyorum” değerlendirmelerinde bulundu.

"ZAMANA İHTİYAÇ VAR"

Kiralık konutta talep dengesi arasındaki makasın fazla olduğunu söyleyen Hızalan, “ Sakarya Büyükşehir Belediyesi, bir konut kampanyası başladı. Böyle projeler sürdükçe bu makas daha da çok azalacaktır” diyerek sözlerini noktaladı.

Deprem sonrası 2000 yılından önceki tüm yapı stokları incelenecek!

Ünlü ekonomistten korkutan iddia! ‘Ticari gayrimenkul balonu patlayacak!’

Bakan Özhaseki’den kentsel dönüşüm açıklaması! ‘Rantsal dönüşüm istemiyoruz’


Geri Dön