28 / 04 / 2024

Kira sorununa ‘kiralık sosyal konut’ önerisi!

Kira sorununa ‘kiralık sosyal konut’ önerisi!

İnşaat maliyet enflasyonunun akılalmaz bir seviyeye geldiğini ve konut fiyatlarında düşüş beklemediğini ifade eden Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, kira probleminin çözümü için kiralık sosyal konut tavsiyesinde bulundu.



Türkiye’de yaklaşık 7 milyon kiracının en büyük sorunu durumuna gelen kira probleminin çözümüne ‘kiralık sosyal konut’ önerisi geldi. Konut fiyatlarında maliyet karşısında bir düşüş beklemediğinin altını çizen Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, fonların devreye girmesi ile beraber kira öder gibi borçlandıracak sosyal konut modelleri geliştirilmesinin, bir yandan konut sahipliği oranını artıracağını, bir yandan da kira sorununu çözümüne katkıda bulunacağını paylaştı.

Dünya gazetesinden Hamide Hangül’ün haberine göre, gayrimenkul editörleriyle bir araya gelen Erden Timur, dünyada çok ciddi bir barınma problemi olduğunu vurgu yaparak, “2030 yılına kadar, UN-Habitat öngörülerine göre; dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ı olan 3 milyar insanın erişilebilir konuta ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor. Bu, dünyada her gün 96 bin yeni uygun fiyatlı konut üretilmesi demek. Türkiye’de ise şehir merkezinde 60 metrekare bir konutu satın alabilmek için bir ailenin ihtiyacı olan yıl ortalaması, 1985 yılında 6.8 olurken, bugün süre 10 senenin üstünde.

Bunun yanı sıra, konut fiyatları da Türkiye’de, bireysel ev sahipliğinin çok yüksek olması sebebiyle düşmüyor. Yurt dışında pek çok ülkede çeşitli fonların da ev sahibi olarak kiralama yaptığını biliyoruz. Türkiye’de ise ev sahipleri neredeyse yüzde 99 oranında bireysel yatırımcılardan oluşuyor” dedi.

Kira sorununa ‘kiralık sosyal konut’ önerisi!

KONUTA ERİŞİM SIKINTISI SÜRER

Evde satış trendinde ise düşüşün sürdüğünü, maliyetlerin de etkisiyle arz sıkıntısın devam ettiğine işaret eden Erden Timur, şunları söyledi: “Bizler neredeyse 7-8 senedir sektörde balon olmadığını anlatmaya çalıştık. Piyasada yıllık milyonun üzerinde ruhsat alınırken bile balon yoktu ki bugün olsun.

Konutta maliyetlerin geldiği nokta sebebiyle arzda sorun var. Gelecek birkaç yıl da önemli bir talep olmasına karşın arz sıkıntısından ve finansmana ulaşamamadan kaynaklı konut ihtiyacının karşılanamadığını göreceğiz. Burada toplam satışlarda en düşük etkilenecek ürün konut dışı yatırımlarda arsa ve tarla olacak. Toplam yatırım azalsa da arsa payının satışlardaki yüzdesi yükseldiği için, arsa satışları bu süreçten olumlu çıkacak.”

Kira sorununa ‘kiralık sosyal konut’ önerisi!

İNŞAAT MALİYET ENFLASYONU İNANILMAZ SEVİYEDE

Bugün gelinen durumda inşaat maliyet enflasyonunun akılalmaz bir seviyede olduğunu söyleyen Timur, “Konut inşa etmek giderek daha da zorlaşıyor. İhtiyaç sebebiyle talep var. Fakat maliyetler ve enflasyon nedeniyle arz sorunu ile talep doyurulamıyor. Gayrimenkul pazarında ilk kez bu yıl temmuzda konut dışı gayrimenkul oranı yüzde 60’a dayandı” dedi.

Gayrimenkul danışmanından kötü haber: ‘Konutta eski fiyatları aramayın!’

Kira tespit davalarında arabuluculuk zorunlu mu? Şartları neler? İşte merak edilen tüm detaylar!

Gayrimenkul sahipleri 2024’te çok kazanacak!


Geri Dön