27 / 12 / 2024

Kira tespit davalarında arabuluculuk zorunlu mu? Şartları neler? İşte merak edilen tüm detaylar!

Kira tespit davalarında arabuluculuk zorunlu mu? Şartları neler? İşte merak edilen tüm detaylar!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklara her gün bir yenisi ekleniyor. Kira tespit davaları da zaman zaman bu anlaşmazlıklardan biri olabilir. Peki, kira tespit davalarında arabuluculuk zorunlu mu? Şartları neler? İşte detaylar...



Kira tespit davasının konusu, piyasanın altındaki düşük kira tutarlarını emsallerine uygun bir şekilde artırmak olarak biliniyor. Kira ücretinin en fazla yüzde 25 artırım yapılmasını öngören düzenlemelerden sonra konut sahipleri kira tespit davalarıyla kira ücretlerini artırma yoluna başvurabiliyor. İşte kira tespit davalarına merak edilen ilişkin her şey...

ARABULUCULUK ZORUNLU MU?

Son düzenleme ile beraber kira tespit davalarında arabuluculuk zorunlu hale geldi. Bu yüzden dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması gerekiyor.

Kira tespit davalarında arabuluculuk zorunlu mu? Şartları neler? İşte merak edilen tüm detaylar!

ŞARTLARI NELERDİR?

Kira tespit davasının, beş senesini dolduran kiracıya karşı açılması gerekiyor. Ayrıca, yalnızca konut ve çatılı işyeri kiraları için bu davalar açılıyor.

KİRACI DA AÇABİLİR Mİ?

Kira tespit davasını kiracı da açabiliyor. Kiracı, emsallerine kıyasla yüksek olan kira tutarının indirilmesi için konut sahiplerine karşı kira tespit davası açabiliyor. Fakat günümüzde yaşanan ekonomik gelişmeler sebebiyle bu davaları genellikle konut sahiplerinin açtığı görülüyor.

5 YILDAN ÖNCE AÇILABİLİR Mİ?

Bu dava beş seneden önce açılamıyor. Fakat, Türk Borçlar Kanunu (TBK) madde 345/2 hükmü bu durumun istisna oluyor. Bu durumda en geç bir ay öncesinden dava açılabiliyor.

Kira tespit davalarında arabuluculuk zorunlu mu? Şartları neler? İşte merak edilen tüm detaylar!

YENİ EV SAHİBİ BU DAVAYI AÇABİLİR Mİ?

Yeni ev sahibi, kira sözleşmesinin tarafı durumuna geleceği için bu davayı da açma hakkına sahiptir.

KİRA TESPİT DAVASINDA BRÜT KİRA BEDELİ ÜZERİNDEN Mİ KARAR ÇIKAR?

Yargıtay içtihatlarında işbu davalarda brüt kira tutarı üzerinden karar çıkması gerektiği ifade ediliyor. Bu davalarda kira tutarının emsaller araştırılarak belirlenmesi ve doğru tutarların mahkemeden talep edilmesi oldukça önemli. Bu yüzden alanında uzman avukatlarla davaların doğru bir şekilde açılması ve izlenmesi gerekiyor.

DAVA NETİCESİNDE NE ELDE EDİLİR?

Bu dava sonucunda kira tutarı, emsallerine uygun duruma getirilerek güncelleniyor. Ayrıca, beş sene dolduktan sonraki tarihten itibaren kira tutarının belirlenmesi mümkün oluyor. Mesela kiracı beşinci senesini 01 Ocak 2022’de doldurmuş olduğunu varsayalım. Davanın yeni kira dönemindeki yani 2022’nin de kira tutarının belirlenmesini kapsayacak şekilde açıldığını düşünelim. Bu durumda mahkemece 01 Ocak 2024’de 2 bin lira olan kira bedelinin 10 bin liraya artırıldığını düşünürsek konut sahibi, 2022 ve 2023 yıllarında eksik ödenen 8 bin lira kira bedellerini kiracıdan temin edebilecek.  

Ünlü ekonomistten korkutan iddia! ‘Ticari gayrimenkul balonu patlayacak!’

Deprem sonrası 2000 yılından önceki tüm yapı stokları incelenecek!

Bakan Özhaseki’den kentsel dönüşüm açıklaması! ‘Rantsal dönüşüm istemiyoruz’


Geri Dön