26 / 12 / 2024

Türkiye’de konutların güçlendirilmesinin maliyeti 500 milyar dolar!

Türkiye’de konutların güçlendirilmesinin maliyeti 500 milyar dolar!

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, 9’uncu Sürdürülebilir Finans Forumu’nda konuşma yaptı. Lopez, “Türkiye’de iklim kriziyle beraber konutları dönüştürmenin bedeli 1 trilyon dolar. Sadece konutları güçlendirmenin bedeli ise 500 milyar dolar” dedi.



İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) ve Küresel İlkeler Sözleşmesi İmzacıları Derneği (UN Global Compact Türkiye Ağı) iş birliğiyle gerçekleştirilen "9’uncu Sürdürülebilir Finans Forumu", Borsa İstanbul'da düzenlendi. Forumda konuşma yapan Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, depremin mali boyutunu yorumladı.

Türkiye'deki mevcut konutların dayanıklı hale getirme konusunu ele alan Lopez, "Strateji ofisimizle görüştüğümüz zaman yeniden inşasının 81 milyar dolar olduğunu, mali kayıplarla birlikte yaklaşık 100 milyar doların üzerine çıkan bir maliyetin olduğunu hesapladık” şeklinde konuştu.

Türkiye’de konutların güçlendirilmesinin maliyeti 500 milyar dolar!

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE BERABER KONUTLARIN DÖNÜŞÜMÜ 1 TRİLYON DOLAR

Lopez, "Bu, Türkiye'nin gayri safi milli hasılasının (GSMH) yüzde 10'un dan daha fazla. Hakikaten büyük bir rakamdan söz ediyoruz" diye konuştu. Mevcut konutların dayanıklı hale getirilmesinin maliyetinin yaklaşık 465 milyar dolar ifade eden Lopez, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Küresel çapta yüksek sıcaklıkta da Türkiye rekorlar kırdı. Türkiye'de 20 yıl önce yaklaşık 200 ekstrem hava olayı meydana geliyordu. Birkaç yıl önce bu rakamın bine yükseldiği belirlendi.

Peki iklim değişikliğine uyum maliyeti nedir? İklim değişikliğini düşürme maliyeti, Türkiye'de 600 milyar doların üzerinde. Yani 100 milyar dolar deprem, 500 milyar dolar konutların güçlendirilmesi ve iklim değişikliğiyle birlikte 1 trilyon doların üzerine çıkıyor.

Bu, yüzde 100 ülkenin GSMH'si demek.  Bütün Dünya Bankası Grubu'nun dünyaya sunduğu kredi 168 milyar dolar. 6 Şubat deprem felaketinin ardından 1 milyar dolarlık bir program duyurduk."

Türkiye’de konutların güçlendirilmesinin maliyeti 500 milyar dolar!

“SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA BİR KALDIRAÇ GÖREVİ GÖRÜYOR”

Öte yandan, SKD Türkiye Başkanı Ebru Dildar Edin de 6 Şubat’taki depremlerin Türkiye'yi maddi ve manevi büyük bir sarsıntıya uğrattığını ifade ederek, şunları söyledi: "Deprem kuşağındaki Türkiye’ye büyük bir ölçekte zarar vermemesi için dayanıklı ve yeşil şehirlerin inşasına, bu inşaatların gerçekleşebilmesi için de finansmana ihtiyacımız var. Bugün sizlerle bu konuda gelişmeleri, finans sektörünün dış kaynak temininde sürdürülebilir kalkınmada ve 6 Şubat deprem fekaleti temasıyla ele alacağız. Türkiye'yi uluslararası alanda daha ön plana çıkarmak için kamu, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının her zamankinden daha çok çalışıp global rekabette avantaj sağlamamız, refah toplumuna ulaşabilmemiz için çok gerekli bir öncelik. Sürdürülebilir kalkınma, bu kapsamda çok önemli bir kaldıraç görevi görüyor."

Gayrimenkul danışmanından kötü haber: ‘Konutta eski fiyatları aramayın!’

Kira sorununa ‘kiralık sosyal konut’ önerisi!

Kıbrıs’ta yabancılara mülk satışı Dışişleri ve MİT’in takibinde!


Geri Dön