12 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümde iki farklı KDV uygulaması!

Kentsel dönüşümde iki farklı KDV uygulaması!

Maliye'den kentsel dönüşümle riskli binasını yıktırarak yeniden yaptıracak kişileri ilgilendiren iki farklı yorum çıktı.



Maliye'den kentsel dönüşümle riskli binasını yıktırarak yeniden yaptıracak kişileri ilgilendiren iki farklı yorum çıktı. 


Maliye'ye göre, kentsel dönüşüm projesi kat karşılığı yapılıyorsa arsanın emlak vergisine esas değeri ne olursa olsun yüzde 1 KDV'ye tabi olacak. Ancak 6306 Afet Yasası kapsamında olsa dahi riskli görülen bir bina kat maliklerinden alman bedel karşılığında yıkılıp yeniden yapılırsa yüzde 18 oranında KDV ödenecek. Bu durumda, 100 bin liralık ev için birisi bin lira öderken, diğeri 18 bin lira vergi ödeyecek. 


2012 yılında çıkartılan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde kentsel dönüşüm uygulanıyor. 


Maliye'nin yorumu, riskli olduğu için yıkılacak binasının çevresinde geniş arsası olup, cebinden hiç para çıkmadan kat karşılığı müteahhide binasını yeniden yaptırabilecek olanları sevindirirken, özellikle kent merkezlerinde kalan ve ilave arsası bulunmayan 70-80 yıllık eski binasını yıktırıp parasını ödemek suretiyle yeniden yaptırmak zorunda kalanları üzdü. 


KENDİLERİ YIKTIRIYOR 

Örneğin Ankara'nın Cebeci, Kavaklıdere, Bahçelievler gibi semtlerinde eski binalar yıktırılıp yeniden yaptırılıyor.

 

Riskli binalar 6306 sayılı yasa çerçevesinde yeniden inşa ediliyor. Bunların bazılarında arsa payı geniş olduğundan ve 2 katlı olan binayı 3-4 kata yükseltme izni olduğu için yeni bina kat karşılığı müteahhide yaptırılabiliyor. 


Bazı binalarda ise ne fazla arsa, ne de ilave kat izni bulunuyor. Bu binaların sahipleri ise ceplerinden para ödemek suretiyle eski binayı yıktırıp yenisini müteahhide yaptırıyorlar. 


Yasaya göre, net kullanım alanı 150 metrekareyi aşan tüm konutlardan yüzde 18,150 metrekarenin altmdakilerden ise yüzde 1 KDV almıyor. Ancak, konut büyükşehir smırlarmdaysa ve lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapıldıysa emlak vergisine esas değere bağlı olarak daha yüksek KDV ödeniyor. Arsanın metrekare değeri 5001000 TL arasındaysa yüzde 8, bin liranın üzerindeyse yüzde 18 KDV ödenmesi gerekiyor. 


Habertürk/Ahmet Kıvanç


Geri Dön