08 / 01 / 2025

Kentsel dönüşümde iklim uyarısı: Yüksek katlı binalar ekolojiyi bozuyor!

Kentsel dönüşümde iklim uyarısı: Yüksek katlı binalar ekolojiyi bozuyor!

Ülkemizde 6 şubat depremlerinden sonra kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazanırken, uzmanlardan da yüksek katlı binalar için uyarılar geldi. 



Ülkemizi sarsan 6 Şubat depremlerinden sonra ivme kazanan kentsel dönüşüm ile ilgili olarak pek çok kişinin de kafası karışık. Haber Global’den Sibel Gülersöyler imzalı habere göre yurttaşlar konutlarının küçülmesini istemezken, müteahhitler de 'Ev küçülse de değeri artıyor' diyerek, kendini savunuyor.

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kentsel dönüşümde apartman sakinlerinin ortak karara varamaması da sık sık tartışmalara sebep oluyor. İnşaat maliyetlerinin her geçen gün daha da artması  da kentsel dönüşümün önündeki engellerden bir tanesi şeklinde kabul ediliyor. 

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hakan Şişik konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada hem İstanbul Büyükşehir Beledisi hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yeni yönetmelikler üzerine çalıştığını dile getirirken, yanlış kentsel dönüşümün şehirlerin iklimini dahi değiştirdiğini belirtiyor.

Kentsel dönüşümde iklim uyarısı: Yüksek katlı binalar ekolojiyi bozuyor!

SON GÜN 31 ARALIK

Hakan Şişik yaptığı açıklamada “Yapı denetim kanununda bizleri çok büyük sıkıntılara sokan bazı maddeler bulunuyor. Onların iyileştirilmesi üzerine bir taslak var ve sanırız önümüzdeki ay da bakanlık bu konudaki çalışması açıklayacaktır.

Aynı zamanda çıkmalarla ilgili yasaklar da bizleri oldukça engelliyor. 7 kata kadar çıkmaların uygulanmaması, köşe ve dar parselli alanlarda kentsel dönüşümün gerçekleşmesinin de önüne geçmiş oluyor. Söz konusu bu yasanın geçerliliği de 31 Aralık 2024 tarihinde son bulacak. Burada da bir iyileştirilme yapılacağı kaydediliyor. Meslektaşlarımızın elini rahatlatacak adımların atılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

FİKİRTEPE ÖRNEĞİ DİKKAT ÇEKİYOR

Yaptığı açıklamada “Fikirtepe, kentsel dönüşümün kötü bir örneği" ifadelerini kullanan Şişik, "Bu kadar katlı yüksek binalarla yalnızca insan yoğunluğu artmıyor, aynı zamanda iklim değişikliğine de neden oluyor. Kadıköy’e gelen rüzgar akımları yok oluyor.

Örnek vermek gerekirse; Göztepe’de eskiden klima kullanmazlardı. O bölgeden gelen rüzgar akımı kesildi. Yani doğayı etkiledi, orada inşa edilen yapılar. Sulukule, Fikirtepe’den daha başarılı bir kentsel dönüşüm örneğidir” ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşümde iklim uyarısı: Yüksek katlı binalar ekolojiyi bozuyor!


RİSKLİ YAPILARIN DURUMU

Emlak Uzmanı Aycan Fenercioğlu da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, ülke genelinki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında önemli detaylara değindi.

Özellikle asrın felaketi şeklinde nitelendirilen  6 Şubat depremlerinden sonra hızlanan kentsel dönüşüm projelerinin daha da ivme kazanması gerektiğini dile getiren Fenercioğlu, “Deprem değil, binalar öldürüyor. Bu sebeple binaların hızlıca yenilenmesi ve güvenli hale getirilmesi şart” ifadelerini kullandı.

Aycan Fenercioğlu, kentsel dönüşüm çalışmalarının başta Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay gibi depremden doğrudan etkilenen kentlerde yoğun bir biçimde sürdüğünü, İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  gibi büyük şehirlerde ise riskli binaların yenilenmesi için projelerin hız kazandığını dile getirdi.

Yaptığı açıklamada özellikle mega kent İstanbul’da uzmanlarının dile getirdiği deprem riskine ve dönüşüm çalışmalarının önemine de değinen Fenercioğlu, “İstanbul’da hem yurttaşların hem de sektörün yüksek bir beklentisi var. Kentin kritik ve riskli görünen bölgelerinin bir an önce dönüşüme sokulması gerekli. Beklenti büyük, süreç ilerliyor, fakat daha hızlı adımlar atılmalı” açıklamasında bulundu.

ESKİ YAPI STOKLARI

Aycan Fenercioğlu, “İzmir gibi yapı stoğu eski olan kentlerimizde kentsel dönüşüm, daha güvenli yaşam alanları inşa etmek için önemli bir fırsat. Hem devlet desteği hem de müteahhitlerin katılımıyla İzmir şehrinde daha güvenli ve modern binalar inşa edileceğine inanıyorum.

Söz konusu bu süreçte hem sektör temsilcilerinin hem de yurttaşların sürece güvenle katılabilmesi için adımlar atılmalı. Ülkemizin deprem gerçeğiyle yüzleşerek, güvenli ve dayanıklı bir yapı stoğu oluşturmak amacıyla hep beraber çalışmalıyız” dedi.

Altın fiyatları yükseliyor! Gram, çeyrek, yarım, tam altın ne kadar? 7 Ocak 2025 altın fiyatları!

Emlak Konut GYO, Ataşehir’den 2.6 milyar TL'ye arsa aldı!

Kredi ile konut almak artık daha kolay olacak! Ev sahibi olma


Geri Dön