Emlak Terimleri

Kentsel dönüşümde imar hakkı transferi olacak mı?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm sürecinde hayata geçirmek üzere imar hakkı transferi üzerinde çalışıyor. Peki son gelişmelere göre kentsel dönüşümde imar hakkı transferi olacak mı?

Kentsel dönüşümde imar hakkı transferi olacak mı?

İmar hakkı; bir arazi veya arsada ya da bina üzerinde, kat mülkiyeti kanunu, imar kanunu, imar planı veya imar yönetmelikleriyle izin verilen yapılaşma ve fiziki geliştirme ile bu işlemlerin yasalarla belirlenmiş sonuçlarının doğurduğu hakların tümü olarak karşımıza çıkıyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm sürecinde hayata geçirmek üzere imar hakkı transferi üzerinde çalışıyor.


2014 Eylül’ünde "Şehrin Geleceği İstanbul 2014 Kentsel Dönüşüm Zirvesi" nde yaptığı konuşmada, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından yeniden gündeme gelen imar hakkı transferi; kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldırmayı hedefliyor. 


İmar hakkı transferinde gerekli olanlar;

– Tapu belgesi

– Hangi değerin neden korunması gerektiğinin açıklaması

– Mülkün bulunduğu arazinin mevcut kullanımını, büyüklüğünü, çevredeki kullanımları, sokakları, su kaynaklarını plan/harita

– Öneri yoğunluğu ve kullanımı gösterir belge

– Mülk üzerinde mevcutta izin verilen yapılaşma hakkını gösterir belge

– İmar hakkı transferi sonrası arazinin mülkiyetinin özel mülkiyette mi kalmasının yoksa kamu mülküne mi geçmesinin amaçlandığını açıklayan bir yazı

– Koruma, restorasyon vs. planları

– İmar hakları hesaplamaları içeren doküman

– Başvuru ücreti


İmar hakkı transferi ile arsa sahibi kendi rızasıyla var olan imar hakkını kullanmayıp, kamu güvencesi ve işbirliğiyle başka bir projede kullanabiliyor.


Gönderen bölge kapsamındaki imar haklarını transfer etmek isteyen parsel sahibi tarafından sağlanan başvuru formunu doldurarak, kurula onaylatmak üzere başvuruyor.


İmar hakkı nedir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com