03 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümde kendin yık kendin yap modeli nedir?

Kentsel dönüşümde kendin yık kendin yap modeli nedir?

Kentsel dönüşümü hızlandırmayı hedefleyen hükümet eski evini yenilemek isteyenlere kredi desteği sağlıyor. İşte müteahhit korkusu yaşatmayan o modelin detayları...




Kentsel dönüşümü hızlandırmayı hedefleyen hükümet eski evini yenilemek isteyenlere kredi desteği veriyor. İşte metrekare kaybı olmayan ve müteahhit korkusu yaşatmayan o modelin tüm detayları...


Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çıktığı 2012 yılından itibaren binaların yeniden yapılması konusunda genellikle kat karşılığı inşaat modeli tercih edilmişti. Son dönemde piyasalardaki durgunluk ve stokların artması nedeniyle müteahhitler kat karşılığı inşaat yapmak konusunda temkinli davranıyor. Finansal sorunlar yaşayan çok sayıda müteahhidin inşaatları tamamlayamaması, bazılarının işi yarım bırakıp kaçması evini yenilemek isteyen vatandaşları da iki arada bir derede bırakıyor. Kat karşılığı işlerde tek taraflı fesih olmaması ve kaçan müteahhidin yerine yenisiyle anlaşmanın zorluğu, kat maliklerinin çekimser davranmasına sebep oluyor. 

ESER SÖZLEŞMESİ 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, bu durumda olan vatandaşların, evlerinde hiçbir metrekare kaybına uğramadan ve müteahhitin batması ya da kaçması gibi risklerle uğraşmadan evlerini yenileyebileceğini dile getiriyor. "Eser Sözleşmesi" adını taşıyan modeli anlatan Ali Güvenç Kiraz, "Müteahhit arsa sahiplerinden maliyet ve kâr alıyor ayrıca herhangi bir kat karşılığı işi yapmadığı için de bitirmesi karşılığında bu bedellere hak kazanıyor. Eğer bir ödeme güçlüğüne girerse veya batar-kaçarsa da malikler hemen sözleşmelerini tek taraflı herhangi bir mahkemeden fesh etme yolunu denemeden fesh edebiliyorlar. Bu durumda fesih halinde yeni bir müteahhitle inşaatı devam ettirmek için sözleşme imzalayabiliyorlar" diye konuştu.


KREDİ FAİZ DESTEĞİ 

25 Şubat 2017 tarihinde yayınlanan Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Yönetmeliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının binalarını bizzat kendileri yenilemek isteyenlere kredi verme aşamasına geçtiğini hatırlatan Ali Güvenç Kiraz yaptığı açıklamada "Bu model ile kendin yık kendin yap modelinin artık tüm kentsel dönüşüm projelerinde ciddi bir ivme kazanacağım göreceğiz" değerlendirmesini yaptı. Yeni kredi desteğiyle bankaların devreden çıkarıldığına dikkat çeken Kiraz, "Binasını yenilemek isteyenler bakanlığa verilecek teminat karşılığında sınırsız bir borçlanma imkanına kavuşmuş oldu" dedi.


Geri Dön