25 / 11 / 2024

Kentsel dönüşümde kiracıların durumu ne olacak?

Kentsel dönüşümde kiracıların durumu ne olacak?

Kiracısı olduğunuz konutun kentsel dönüşüm projesi kapsamında riskli olarak tespit edildiğini ve yıkılacağını düşünelim. Bu durumda kentsel dönüşümde kiracıların durumu ne olacak? İşte kiracıların hakları...




Kentsel dönüşümde kiracıların durumu ne olacak?

Kiracısı olduğunuz konutun kentsel dönüşüm projesi kapsamında riskli olarak tespit edildiğini ve yıkılacağını düşünelim. Bu durumda bir kiracı olarak haklarınız nelerdir? Kentsel dönüşümde kiracı ne olacak, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kentsel dönüşüm, bilindiği üzere kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amacı ile yeniden yapma veya sağlıklı hale getirmek için yapılan uygulamalar olarak karşımıza çıkıyor.


Bu süreç içerisinde kat malikleri, gayrimenkulü için risk tespiti yaptırarak, dairesinin riskli olması halinde kentsel dönüşüm yasaları kapsamında evini yıktırabiliyor. Peki riskli olarak tespit edilen gayrimenkulde kiracınız olduğunu veya riskli olarak tespit edilen gayrimenkulde kiracı olduğunu düşünelim. Kentsel dönüşümde kiracıların hakları nelerdir?


Kentsel dönüşümde kiracıların hakları, kentsel dönüşüm kanunu ve yönetmelikleri kapsamında açıklanıyor. Burada yer alan esaslara göre, anlaşma ile riskli yapıyı tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların; kiracıları ve sınırlı ayni hak sahibi olarak bu binaları kullananlar Kanun kapsamında yapılacak yardım ve desteklerden faydalanabiliyor. 


Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında kiracılara taşınma masrafları dikkate alınarak bir defaya mahsus olmak üzere kira yardımı yapılıyor. 


Kiracıların konut satın almak istemeleri halinde Bakanlık ile protokol imzalayan bankalardan alınacak kredilere faiz desteği verilebiliyor.


Riskli binada kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenlerin aşağıdaki belgeler ile birlikte İstanbul,  İzmir  ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekiyor.


- Nüfus cüzdanı  fotokopisi,

- Kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi üzerine kayıtlı su, elektrik, telefon, doğalgaz faturalardan birisi veya riskli binada oturduğunu gösteren nüfus müdürlüğünden alınmış adrese dayalı nüfus kayıt örneği,

- Konutun tahliye edildiğine dair yeni adresini gösterir adrese dayalı nüfus kayıt örneği.



Kentsel dönüşüm kat malikleri!


Geri Dön