27 / 12 / 2024

Kentsel dönüşümde master plan dönemi başlıyor!

Kentsel dönüşümde master plan dönemi başlıyor!

Kentsel dönüşümde, rezerv alanlar oluşturularak örnek şehirler kurulmasını esas alan "master plan" dönemine geçiliyor. Dönüşüm alanındaki konut sahipleri yeni kurulacak çevre dostu şehirlere transfer edilecek. Eskişehir ve İstanbul’da ilk adımlar atılıyor




Kentsel dönüşümde, rezerv alanlar oluşturularak örnek şehirler kurulmasını esas alan master plan dönemine geçiliyor. Buna göre dönüşüm alanındaki konut sahipleri yeni kurulacak çevre dostu şehirlere transfer edilecek. Eskişehir ve İstanbul’da ilk adımlar atıldı


2012'den bugüne devam eden kentsel dönüşüm hamlesinde master plan dönemi başlıyor. Şehrin bir bütün olarak ele alındığı plana göre konut sahipleri, rezerv alanlara taşınarak kamu-özel işbirliğinde şehir dönüştürülecek. SABAH gazetesinin ev sahipliğinde düzenlenen 'Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nın ilk oturumu "Kentsel dönüşüme stratejik yaklaşım, altyapı sorunları ve eylem planı" başlığıyla gerçekleştirildi.


Kentsel dönüşümde master plan dönemi başlıyor!


ÖRNEK PROJE YAPILSIN

SABAH gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz'un moderatörlüğünü üstlendiği oturumda, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat çözüm önerilerini sundu.


Kentsel dönüşümde master plan dönemi başlıyor!


Mevcut dönüşüm uygulamalarının konutlar düzeyinde hayata geçirildiğini aktaran Murat Kurum, bunun doğru bir uygulama olmadığını söyledi. Şehirler bazında master planların hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Kurum, "Nüfus hızla artıyor. Dönüşümün hızlanması bunun da tek elden yönetilmesi gerekiyor" dedi. Dönüşümün rezerv alanlar yaratılarak gerçekleşebileceğine dikkat çeken Kurum, şöyle konuştu: "İstanbul'u jeopolitik olarak inceledik, afet riskli alanları taradık, sit alanlarına baktık. 10 bin hektarlık bir rezerv alan oluşturduk. Burada 500 bin konutluk örnek bir şehir yapabiliriz. Bu da İstanbul'daki 2 milyon riskli alanın yüzde 25'ine tekabül eder. İnsanları buraya transfer ederek şehirde kentsel dönüşümü sağlayabiliriz."


Kentsel dönüşümde master plan dönemi başlıyor!

SÜPER KENTLER GELİYOR

Vedad Gürgen de ikinci nesil kentsel dönüşümün başlatıldığı bilgisini verdi. İlk örnek projenin Eskişehir'de 75 bin metrekarelik rezerv alanda başlatıldığını aktaran Gürgen, "Eğitimden jeopolitik risklere kadar her şeyin hesaplandığı, kendi enerjisini üreten, suyun tasarruflu kullanıldığı, katı atık merkezleri olan, üçte ikisi yeşil alanlardan oluşan çevre dostu bir şehir yapıyoruz. Buna da süper kent diyoruz. Son aşamaya geldik, onaylardan sonra hayata geçirelecek" dedi.


YASADA BOŞLUK VAR, YENİDEN DÜZENLENMELİ

Kentsel dönüşümde master plan dönemi başlıyor!


Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, Piyalepaşa projesinin kentsel dönüşümü için 15 yıl uğraştıklarını, bürokratik işlemlerin çok uzun sürdüğünü söyledi. Polat, "Kentsel dönüşüm yasası çok önemli bir hamle ancak boşlukları zamanla ortaya çıktı. Sorunların çözümü için yasanın düzenlenmesi gerekiyor" dedi.


EKONOMİ VE KÜLTÜR YOKSA ŞEHİRLER DE KURULAMAZ

Kentsel dönüşümde master plan dönemi başlıyor!


Oturumda söz alan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, şehirlerin dört temel üzerinde şekillendiğine dikkat çekti. Demircan, "Bunlar ekonomi, eğitim ve kalifikasyon, sosyal ve kültürel hayat ile mekânsal planlamalar olarak şekilleniyor" dedi. Bir yerde ekonomik hareketlilik oluşmadan şehir kurulamayacağına dikkat çeken Demircan, iyi bir ekonominin inovasyonla sağlanacağını bunun da eğitimle mümkün olduğunu vurguladı. İyi üretim için kültür ve sosyal hayatın önemine dikkat çeken Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu üçünü bir araya getirirseniz belediyeler aracılığıyla mekânsal planlamayı gerçekleştirebilirsiniz. Eğer belediye başkanı bu dördünü bir araya getirebiliyorsa şehir kurabilir. Sadece konut yaparak ancak müteahhitlik yapmış olursunuz."


AİRPORT CİTY YAPILIYOR

 Kentsel dönüşümde master plan dönemi başlıyor!


Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bir kentte en önemli unsurların yollar, köprüler, havalimanları olduğunu söyledi. İstanbul'da son dönemde yapılan 3'üncü Köprü,  Marmaray  gibi dev projelerin önemine değinen Özdemir, yeni havalimanında çalışmaların son hızla devam ettiğini anlattı. Özdemir, "2016'da dolgu ve hafriyatı, seneye de terminal binasını biteceğiz. Terminal binasının arkasında 12 milyon metrekarelik alana Airport City kuracağız. İhaleyi Amerikalı bir şirkete verdik. Projesini çiziyorlar. 6 milyon metrekaresi konut ve AVM, kalanı da golf sahası bile bulunan yeşil alan olacak" diye konuştu.


Kentsel dönüşümde master plan dönemi başlıyor!


Kentsel dönüşümde önceliğin can güvenliği olduğuna dikkat çeken Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Bu bir şehircilik meselesi. Deprem tehdidini fırsata dönüştürüp yeni şehirler kurmalıyız" dedi. Dönüşümün başlangıç noktası olan İstanbul Esenler'de yeni sosyal alanlar oluşturduklarını aktaran Göksu, 75 bin metrekarelik alanı yaşanabilir hale getirdiklerini vurguladı.


Sabah



Haber Ticari Hayat'ta şöyle yer aldı;


ESKİŞEHİR Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Yılmaz Büyükerşen Belediye Meclis Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında 'Süper Kent projesi' ile ilgili bilgi verdi. Eskişehir'in geleceğine en az 50 yıl ışık tutacak imar planları çalışmalarına 2014 yılının ilk aylarında başlanıldığını belirten Büyükerşen, bu planların 1/25000'lik Nazım Plan dahil Porsuk çevresini kapsayan Afet Riskli Bölge Projesi ve Gündoğdu Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projeleri olduğunu söyledi. Planların yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Büyükşehir Belediyesini görevlendirdiğini anlatan Yılmaz Büyükerşen konuşmasını şöyle sürdürdü: "Eskişehir'in ikinci uydu kenti sayılacak" "Eskişehir'in ikinci uydu kenti sayılacak Süper Kent planlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üstlenmişti. İstanbul Teknik Üniversitesi gerek Büyükşehir, gerek Bakanlığın görev alanlarına giren planların yapılmasını 2014 yılı başında üstlendi. 

İstanbul Teknik Üniversitesi ekiplerinin hazırladığı basınımız ve meslek odalarının incelemesine de sunulan bilimsel etütlere ve çağdaş şehircilik anlayışına uygun olarak hazırlanan planlarda sona yaklaşılmış bulunuyor. 

Bunlardan Afet Riskli Bölge Planları, bakanlık uzmanlarının incelemesine sunulmuş olup yakında Büyükşehir Belediyesi Nikah Salonu'nda mülk sahiplerinin uzlaşım müzakerelerine açılarak onay işlemi başlatılacaktır. 

1/25000'lik Nazım İmar Planı ise halen Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu'nda karar için görüşülmekte olup Nisan toplantısında Meclis'e getirilmesi beklenmektedir." Çöpler enerjiye dönüşecek Yılmaz Büyükerşen, önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarf nın açıkladığı Eskişehir'de kurulacak olan Süper Kent Projesi ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi: * Süper Kent şehrin güneyindeki Kocakır bölgesinde bulunan 838 hektar alanı kapsayacaktır. 

* Bölgede 18 bin 775 konut, çoğu ofis olarak 1342 ticaret yapısı, 1 hastane, 1 kültür merkezi, 42 aile sağlığı merkezi ile 75 bin nüfusa yetecek kadar okul ve diğer sosyal alanların da yanı sıra, kişi başına 41 metre karelik yeşil alana sahip olacaktır. 

* Her konut başına 36 metrekare sebze ve meyve yetiştirilecek arka bahçeler olacak. 

* Bina çatılarına konacak güneş panelleri ve güneş tarlaları ile 24.5 megavat enerji üretilerek yüze 94.3 oranında karbon salınımı azaltılacak. 

* Hem alan hem de bina bazında su arıtma ve yağmur suyu biriktirme sistemleri ile arıtma sistemlerinden de sulama suyu sağlanacak, çöpler ise enerjiye dönüştürülecek. 

* Bölgede bulunan Kayapınar ve Aşağı Çağlan Köyleri ise bölgenin güneyine taşınacaktır. 

* Süper Kent alanının güneyinde çevre yolu yer alacak, ulaşım ise elektrikli ve hibrit otobüsler ile sağlanacaktır. 

* Eskişehir Süper Kent Projesi diğer kentlere de örnek olmak üzere Antalya Expo'da sergilenecektir. 


Ticari Hayat 


Geri Dön