Emlak Terimleri

Kentsel dönüşümde ödenen tapu harcı geri alınabilir mi?

Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Kentsel dönüşümde ödenen tapu harcı geri alınabilir mi?” sorusuna yanıt verdi.

Uzmanlar beklenen İstanbul depremine yönelik uyarılarını peş peşe yaparken, herhangi bir deprem bile yaşanmadan yerle bir olan binalar da kentin kentsel dönüşüm ihtiyacını daha da gözler önüne serdi. Mega kent İstanbul'da toplamda 600 bin konutun acilen dönüşmesi gerektiği kaydedilirken, pek çok kişi de gündemden düşmeyen kentsel dönüşüm ile ilgili araştırmalar yapmaya başladı. 

Mülk sahibi ve kiracı hakları ile ilgili olarak yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu resmi sosyal medya hesabı https://x.com/eyupogluisikgor üzerinden bu kez de kentsel dönüşüm ile ilgili çok önemli bir paylaşım yaptı. 

Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu paylaşımında “Kentsel dönüşümde ödenen tapu harcı geri alınabilir mi?” sorusuna yanıt verdi.


Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu'nun paylaşımı şu şekilde:

Kentsel Dönüşümde Ödenen Tapu Harcı Geri Alınabilir mi?

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, tüketiciler, müteahhitler ve arsa sahiplerinden haksız yere alınan tapu, noter harcı ve diğer ücretler, dava yoluyla iade edilebilir. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un 7. maddesi gereği, bu harçlar ve vergilerden muafiyet sağlanması gerektiği belirtilmektedir. Vergi daireleri veya tapu müdürlüklerinin bu muafiyetleri dikkate almaması hukuka aykırı olup, idari başvuru ve yargı yoluna başvurarak bu ödemeler geri talep edilebilir.

Vergi hatası kapsamında değerlendirilip, ödenen tapu harçları, beş yıl içinde yapılacak başvuru ve dava süreçleriyle iade alınabilir. Vergi dairesi talebi reddederse, Vergi Mahkemesi'nde dava açılabilir. Mahkeme kararına rağmen iade yapılmazsa icra yoluna başvurulabilir.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi̇ 5. Vergi̇ Dava Dai̇resi̇ E. 2017/903 K. 2017/2672 T. 11.7.2017

 

Milli Emlak’tan Ekim ve Kasım fırsatları peş peşe geldi! İki ilde KDV’den muaf arsa ile araziler satışa çıkıyor!

Opel’den Ekim müjdesi! Grandland’e tam 158 bin TL indirim geldi!

AK Parti'den son dakika ‘maaş farkı' açıklaması geldi!