04 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümde vatandaş mağdur edilmeyecek!

Kentsel dönüşümde vatandaş mağdur edilmeyecek!

İBB Başkanı Mevlüt Uysal Gaziosmanpaşa ziyaretinde kentsel dönüşüm hakkında konuşma yaptı. Uysal, "Kentsel  dönüşüm aslında, bir kentle birlikte, ekonomisinin, ticaretinin ve sanayisinin yeniden planlanmasıdır" dedi..



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal Gaziosmanpaşa ziyaretinde GOPSİAD üyeleriyle de bir araya geldi. Kentsel dönüşümün, binaların yıkılıp yeniden yapılması gibi algılandığını ifade eden Uysal, "Kentsel  dönüşüm aslında, bir kentle birlikte, ekonomisinin, ticaretinin ve sanayisinin yeniden planlanmasıdır" dedi.

Metro müjdesi

Başkan Uysal metronun ne zaman açılacağı sorusuna İnşallah yıl sonunda açmış olacağız" diyerek metro müjdesi verdi.

İlk toplantı kentsel dönüşümle ilgiliydi

İBB'nin resmi web sitesinde yer alan habere göre, İBB Başknı Uysal, göreve geldiği gün ilk yaptığı toplantı konusunun kentsel dönüşüm olduğunu söyledi. Uysal, bugüne kadar, İstanbul’da kentsel dönüşüm ile ilgili atılan adımların amacına ulaşamadığını söyledi. Uysal, "Bu konuda özel sektör de başarısız, kamu da. Biz İBB olarak, ne yapmamız gerektiği konusunda tıkanan noktaların önünü açıp, öncü olarak, özel  sektörle birlikte bunu devam ettirmemiz gerekiyor" dedi.

Uysal sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Fikirtepe’ye baktığımız zaman ilçe belediyesi pişman, bakanlık pişman müteahhit pişman, vatandaş pişman" Uysal, imar artışı ile kentsel dönüşünün olmayacağının net bir şekilde ortaya çıktığını söyledi.

İmar artışı olmamalı

Kentsel dönüşümün yapılacağı yerde imar artışının olmaması gerektiğini ifade eden Uysal, "Vatandaş, kentsel dönüşümde, bulunduğu yerdeki dairenin yerine uzak bir yerde çok daha pahalı bir daire versen bile gitmiyor.  Gitmemekte haklı. Çünkü yaşadığı yerde bir geçmişi, hatıraları, komşuları var. O zaman ne yapmamız gerekiyor? Vatandaşın evini yıkıp yaptıktan sonra da yine aynı yerde evini vermemiz, komşularıyla birlikte yaşatmamız gerekiyor" dedi. Uysal sözlerine şu şekilde devam etti;

"Kentsel dönüşümde yıkıp yaparken parayı nereden bulacağız, maliyeti kimden alacağız?” sorusunun cevabını ise şu sözlerle anlattı: “Maliyeti vatandaştan alalım dediğinizde, zaten zor şartlarda para biriktirip evini almış. Mutlu bir şekilde oturuyor. Sonrasında biz evini yakıp, kendisinden yeni bir ev için para istediğimizde bu parayı nasıl verecek?  Biz bu yaklaşımla vatandaşa ‘Bu evi sat başka yerde daha ucuza bir ev al diyoruz’ diyoruz aslında.  Bu da yanlış. O zaman imar artışı yapmayacağız, yerinde yıkıp yapacağız, para da almayacağız. Peki nasıl olacak bu iş? Biz de dedik ki, ‘Para almayalım, ama herkesin evinden 100 metre karelik evinden yüzde 20 kesinti yapalım. Bu daha olabilir bir yöntem. Çünkü bundan 30 sene önce yapılmış 100 metre karelik bir evin kullanımıyla, günümüzde yapılan 80 metre karelik bir evin kullanımı aynı değil. Günümüzün imkanlarıyla  çok daha konforlu evler yapılabiliyor. Yani 80 metre kare olarak vereceğimiz bir evin kullanımı, vatandaşımızın eski 100 metre karelik evinden daha kullanışlı olacak. Gaziosmanpaşa’da, müteahhitlerle  önceden anlaşma yapan vatandaşlarımız, evlerini o şekilde alacaklar. Ama bundan sonraki kentsel dönüşümde belirlediğimiz kurallar geçerli olacak."

Mevlüt Uysal, 100 metre kare altındaki evlerden de yüzde 20’lik bir kesinti olmayacağını, başka bir oran ayarlanarak vatandaşın asla mağdur edilmeyeceğini ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti; "Kesilen  yüzde 20’leri de biriktirip sattığımız zaman maliyetin yüzde 60-70’ini karşılamış oluyoruz. Geri kalanını da İBB olarak bütçemizden ayırdığımız payla ödeyelim diyoruz"

Kentsel dönüşümde vatandaş mağdur edilmeyecek!

İBB bütçesinden kentsel dönüşüme 1 milyar TL

Mevlüt Uysal, İBB bütçesinden kentsel dönüşüme 1 milyar lira ayırdıklarınısöyledi. Uysal, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa, Fatih,  Büyükçekmece, Bayrampaşa, Zeytinburnu ve Eyüp başta olmak üzere 10 ilçede kentsel dönüşüm çalışmalarını başlattıklarını, bazı ilçelerde de görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.

Kamuda en pahalı iş, en uzun süren iştir

Başkan Uysal göreve geldiği ilk günlerde metro inşaatlarının durdurulması ile ilgili bazı haberlerin basına yansıdığını hatırlatarak o günlerde yaşanılanları şöyle anlattı: İstanbul’da eskiden beri ulaşım birinci problem olmuştur. Bu problemi çözmek ve İstanbul trafiğini rahatlatmak için metrolar yapıyoruz. Ama bazı metrolarımızın teslim sürelerine baktığımızda 4,5 yılda biten var, 7 yılda bitmeyen var. Kamuda en pahalı iş, en uzun süren iştir. 3 yılda bitirilecek bir metroyu 7 senede bitirmek bizim 100’de otuz daha fazla para vermemiz anlamına geliyor. Bizim üstlenici firmalardan beklediğimiz inşaatların hızlı ve zamanında bitirilmesi. Başka bir isteğimiz de olmadı. 4 metro hattımızın bu yıl içerisinde bitirilmesi ile ilgili yüklenici firmalardan sözü aldık. Bu sözü aldıktan sonra da metro inşaatlarına devam kararı verdik."

Uysal, İstanbul’da inşaatı devam eden metro hatları ile ilgili de bilgi verdi. Uysal, "İstanbul’da bizim 160 kilometre metro hattımız var. 227 kilometre metro inşaatımız da devam ediyor. İstanbul’un ihtiyacı ise bin km metro. Devam eden inşaatlar bitse bile bizim 600 kilometre metroya daha ihtiyacımız var" dedi.

Yap, kiraya ver sonra da devret

Başkan Uysal yeni aldıkları kararı şöyle anlattı; "Önümüzdeki 10 yıl içerisinde İstanbul’da metro ağını bin kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu nasıl yapacağız? İlk denemelerini hazırlıyoruz. Yap, kiraya ver sonra da devret. Biz bu model üzerine çalışıyoruz. Müteahhit yapacak, üç yıl içerisinde bitirecek, üç yıl sonra kira almaya başlayacak. 25 yıl kira aldıktan sonra da bize devredecek. Müteahhitler bu modeli karlı görürse metro çalışmalarımızı bu şekilde yürüteceğiz. Ayrıca metronun geçtiği yerlerde kamu alanları varsa onlara da gayrimenkul geliştirme çalışması yapacağız. Ayrıca Gaziosmanpaşa, İBB’nin hem metro hem de kentsel dönüşüm alanında yatırım yapacağı en büyük ilçelerden biri olacak"


Geri Dön