Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüme başlamak isteyen herkese kapımız açık!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bakan Özhaseki, şehirlerin çehresini değiştirecek kentsel dönüşüm projeleri hakkında açıklamalar yaptı.

Bakan Özhaseki: Kentsel dönüşümde 3 paydaşa iş düşüyor; halkımız, belediyelerimiz ve bakanlığımız. Öncelikle herkes, evinin depreme dayanıklı olup olmadığını ölçtürmek. Biz her türlü desteğe hazırız. Kapımız, samimiyetle kentsel dönüşüme başlamak isteyen herkese, açıktır.


Son günlerde gündemde çokça yer alan kentsel dönüşüm Türkiye’nin her ilini hatta her ilçesini ilgilendiren bir konu oldu. Bakanlık ile birlikte halkın ve belediyelerin elele vererek çözebileceği önemli bir konu kentsel dönüşüm. Ülkemiz maalesef deprem bölgesinde ve herkes oturduğu binaların sorumluluğunun bilincinde olmalı.


1-) Ülkemizin bir deprem bölgesinde yer aldığı malum, bu konuda neler söylemek istersiniz?


Ülke topraklarımızın %66’sı deprem bölgesinde yer alıyor. Türkiye'de bir asırda büyüklüğü 6 ve üzerinde gerçekleşen 56 deprem meydana geldi. Bu depremlerde yaklaşık 82 bin kişi hayatını kaybetti. Deprem hayatımızın bir gerçeği. 17 Ağustos’ta meydana gelen 7.8’lik depremde 17.480 kişi hayatını kaybederken 285.211 konut, 42.902 işyeri hasar gördü. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden doğrudan veya dolaylı şekilde etkilendi. Bunu bilerek hareket etmeli, tedbirler almalıyız.


Özellikle Erzincan’dan Marmara’ya uzanan hat şu anda büyük bir tehlike aız ediyor. İşte bu noktada kentsel dönüşüm çalışmalan hayati bir önem kazanıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız 2012 yılında büyük bir ufuk örneği ortaya koyarak kentsel dönüşüm çalışmasını bizzat başlattılar. Biz de gecemizi gündüzümüze katarak depreme karşı ülkemizi hazırlamaya çalışıyoruz.


2-) Kentsel dönüşümde son durum ve hedef nedir?


Ülkemizde, 1999 depreminden sonra yapılan yapılan sağlam kabul ederek bir istatistik çıkardık ortaya: 7.5 milyon yapı stoğu sağlıksız. Özellikle Marmara bölgesinde risk çok fazla. İstanbul’da en az 600 bin riskli yapı var. 2012’de bu tehlike örülerek yasa çıkarıldı. Hazırlıklı olmazsak en sevdiklerimizi kaybederiz. 100 milyar doların üzerinde maddi kayıp yaşarız. 5 yıl içinde dönüşümle ilgili çalışmalara baktığımızda 1 milyon civarında bağımsız birimi dönüştürme işine başlamışız. Yeterli r değil. İşleyiş ile alakalı bazı temel sorunlar var: Dönüşecek yapı normalde 1 emsalse, 2 emsale çıkartılıp yansı müteahhite yansı vatandaşa veriliyor.


3-)  Finans meselesinin çözümü noktasında ne gibi çalışmalarınız var?

İller Bankası’nın kaynaklarını kentsel dönüşüm için toplayacağız. Aynca İller Bankası’nın sosyal tesisleri satışa çıkarıldı. Gelecek parayı kentsel dönüşüm için kullanacağız. Bu süreçte, kültür merkezi, belediye sarayı, sosyal tesis gibi uygulamaların inşasına kredi verilmeyecek. Dünya Bankası’ndan kredi alınacak.

Tüm bunları bir havuza attığımızda ciddi bir mebla ortaya çıkacak. Bu kaynak belediyelere can suyu olarak verilecek. Kapıda bir felaket var biz bunu fırsata dönüştürebiliriz. Her yıl 500 bin yapıyı yenilediğimizde 75 milyar lira piyasaya girecek demektir. Evlerde binlerce farklı eşya kullanılıyor. 250 farklı sektör üretiyor bunları Her bir sektörde ekonomik canlılık yaşanacaktır. İstihdam konusunda artış görülecektir. Bu hareketlilik yerli sanayimizi de geliştirecek. Sıfır faizli krediler, yerli ve milli malzeme kullanan projelere öncelikli olarak verilecek.


YeniBirlik