27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüme girecek evler riske rağmen kiralanıyor!

Kentsel dönüşüme girecek evler riske rağmen kiralanıyor!

Kentsel dönüşüme girecek olan konutlarının boş kalmasını istemeyen mülk sahipleri, 3 ay, 6 ay ya da bir sene süreyle kiracı arıyor. İşte konu ile ilgili detaylar...



Kentsel dönüşüme girecek olan evlerinin boş kalmasını istemeyen mülk sahipleri, 3 ay, 6 ay ya da bir sene süreyle kiracı arıyor. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre söz konusu ilanlarda konutun dönüşüme gireceği, yani riskli olduğu açık açık yazılıyor.

Bütçesine göre konut bulamayanlar da bu evleri kiralıyor. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre ‘Yıkım öncesi kiralık ilanları’ kira sorununun ne kadar büyük olduğunu da ortaya çıkarıyor.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre son dönemlerde sık sık gündeme gelen kira piyasasında yaşanan arz sorunu ve talep edilen yüksek rakamlar öyle bir hal aldı ki artık riskli konutlar da tercih ediliyor. Aktarılan bilgiye göre kentsel dönüşüme girmesi beklenen konutların boş kalmasını istemeyen konut sahipleri, 3 aylık, 6 aylık ya da 1 senelik kiracı arıyor. Konut arayan vatandaşlar da fiyat avantajı sebebiyle riski bilse de bu konutları seçiyor.

İŞTE O İLANLAR

Paylaşılan bilgilere göre kiralık konut ilanlarındaki açıklamalarda konut sahipleri açıkça dönüşüm planladıklarını kaydediyor. Ayrıca kimi binada komşular arasında anlaşma devam ediyor, kiminde müteahhit aranıyor, kiminde de kamunun kampanyası bekleniyor. Yine verilen detaylara göre acil tahliye ve yıkım riski sebebiyle daha düşük kira bedeli belirlediklerini kaydeden ev sahipleri, uzun dönemli kiralama yapamayacaklarına vurgu yapıyor. İşte o ilanlar:

- Kentsel dönüşüm olduğu için kısa zamanlı kiracı arıyoruz, fiyat o nedenle uygun.

- Kentsel dönüşüm için kampanya başvurusu yapıldı, dönüşüm bekleniyor.

- Sitemiz dönüşüm bölgesindedir. Bu sebeple 6 ay-1 yıllık kiracı arıyoruz, uzun dönemli olarak verilmeyecek.

- Binamızda dönüşüm düşülmektedir, henüz anlaşma sağlanamamıştır. Çık denildiğinde sorun çıkarmayacak kiracı arıyoruz.

- Bakanlık kampanyası çıkarsa konut dönüşüme girecektir.

- Kentsel dönüşüm ihtimali olduğu için bu fiyata verilecektir, konut öğrenciye uygundur.

- Binada dönüşüm görüşmeleri sürmekte olup yeni yönetmelik sebebiyle süreç uzamıştır. 3 aylık kiraya verilecek olup, süreç uzadıkça kiracıya kalma hakkı verilecektir.

Kentsel dönüşüme girecek evler riske rağmen kiralanıyor!

GÜVENLİ DEĞİL AMA...

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Özelmacıklı konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kentsel dönüşümün uzlaşma süreçleri ve artan maliyetler sebebiyle uzun zaman aldığını, konut sahiplerinin bu dönemde evlerini kiraya vermek istediklerini dile getirdi. Özelmacıklı açıklamasında  “Dönüşüm fikri ortaya atılsa da kimi zaman 2-3 sene hatta daha fazla bekleme süresi bulunuyor. Konut sahibi söz konusu bu dönemde kira gelirinin kesilmesini istemiyor. Bir de meydana gelen son deprem sonrasında eski binada yaşayanlardan imkanı olanlar yeni konuta geçti. Eski konutlarını satmayanlar da dönüşüm sürecine girdi ve bu dönem uzun süreceği için kiracı aramaya başladı. Kiralayan taraflara da bakarsak, eğer konutun dönüşüme gireceği belli ise yeni evli bir çift veya uzun vadeli konut arayan aileler seçmiyor. Ama kente yeni atanan memurlar, il dışından ve yurtdışından gelen öğrenciler veya evinden aniden tahliye edilenler bu tip konutlara olumlu bakıyor. Tabi bu konutların seçilmesinde kira bedelindeki avantaj da önemli bir faktör. Evet onlar da güvenli bir konut olmadığını biliyor ama çok fazla seçeneği olmadığı için tercih ediyor” dedi.

‘EVİM BOŞ KALMASIN’

Yine paylaşılan bilgilere göre kentsel dönüşüme girecek kiralık ilanı bulunan gayrimenkul danışmanı Musa Sarıer konut sahibi ve kiracı açısından konuyu şöyle değerlendirdi: “Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kentsel dönüşüm süreci artan inşaat maliyetleri sebebiyle uzadı. Geçmişte aralarında uzlaşan vatandaşlar 6 ay içerisinde bir müteahhitle anlaşıyordu, şimdi 1-2 seneyi buluyor. Ev sahibi söz konusu bu süreçte evi boş dursun istemiyor, kira gelirinden de vazgeçmiyor. Kiralık konut arayanlar da fiyat avantajı sebebiyle eski de olsa bu evleri seçiyor. Mesela dönüşümün konuşulmadığı noktada 22-23 bin TL olan kira, dönüşüm beklentisi olan yerde 15-16 bin TL'ye kadar inebiliyor.”

Kentsel dönüşüme girecek evler riske rağmen kiralanıyor!

Yine dönüşüm sürecindeki bir konutun kiralanmasıyla ilgilenen danışman Berrin Tanış da şöyle konuştu: “Dönüşümde müzakere süreçleri çok uzun sürüyor. Bu süre içerisinde kira geliri ile geçinen aileler de konutlarının boş kalmasını istemiyor ve kiracı arıyor. Fakat evin yaşını, dönüşüm ihtimalini da açıkça söylüyor. Karşı taraf şartları bilerek kiralama gerçekleştiriyor. Genelde iş için başka bir kentten gelen ve kısa dönem eve ihtiyacı olanlar bu konutları tercih ediyor. Biz de kira sözleşmemizde konutun durumunu belirtiyoruz.”

KİRACI NE ZAMAN ÇIKAR

Verilen detaylara göre kentsel dönüşüm beklentisiyle kiraya verilmiş olan konutlarda henüz bir riskli yapı kararı yok. Yapı sakinleri çoğunlukla özel mühendislik firmalarına ya da belediye ekiplerine ön inceleme yaptırıyor fakat ne zaman Bakanlık lisanslı bir kuruma risk tespiti yaptırılırsa o zaman a resmi süreç başlamış oluyor. Yapılan tespitlerde bina riskli çıkarsa, kiracı yeni taşınsa dahi konutu boşaltmak zorunda kalıyor. Böyle durumlarda konut sahibi ve kiracılara tahliye için en çok 90 günlük bir süre veriliyor ve yapı yıkılıyor. Yasalara göre; yeni konut yapıldıktan sonra eğer ev sahibi kendi oturmayacaksa, o evde kiracı olma hakkı önce eski kiracıya ait oluyor fakat söz konusu bu kural çoğunlukla uygulanmıyor.


BİR RİSKTEN DİĞERİNE GEÇİŞ

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen kentsel dönüşüm sebebiyle konutunu tahliye edenler, birkaç sene kalacakları kiralık konut arıyor. Ne var ki söz konusu bu süreçte kamudan gelen kira desteği yeni bir konut kiralamaya yetmiyor. Sektör temsilcilerinin konu ile ilgili olarak paylaştığı bilgilere göre, konutu dönüşüme giren dar ve orta gelirli haneler, çoğu zaman dönüşüme girmesi beklenen eski yapılarda ya da 30-40 yaş üstü risk ihtimali çok yüksek yapılarda kiracı oluyor. Yani riskli konutundan çıkıp, başka riskli bir eve geçiyor.

Ayrıca yine verilen bilgilere göre kentsel dönüşüm sürecinin sağlıklı ilerlemesi için kiralık arzı büyük önem taşıyor. Başta mega kent İstanbul olmak üzere ülke genelinde başlatılmış olan dönüşüm seferberliği nedeniyle, önümüzdeki dönemde riskli konutta yaşayan aileler tahliye edilecek ve yeni kiralık talebi doğacak. Peki evinden çıkanlar yaşamını nerede sürdürecek? Sektör temsilcileri, hızlı dönüşüm için rezerv konutların inşaat çalışmalarına biran önce başlanılması ve kiralık sosyal konut projeleri geliştirilmesi gerektiğini söylüyor.

Belediyeden büyük fırsat: 48 konut satacak!

Muğla'da imar skandalı!

TOKİ Zonguldak Devrek kuraları 15 Kasım'da çekilecek!


Geri Dön