27 / 04 / 2024

Muğla'da imar skandalı!

Muğla'da imar skandalı!

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanmış olan imar planlarının tümünün ve daha sonrasındaki revizyonların hukuka aykırı olduğu ortaya çıktı.



Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin imar planı skandalı, Kavaklıdere'de gün yüzüne çıktı. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre Muğla Kavaklıdere Bakırcılar Mahallesinde yer alan taşınmazların maliki tarafından, 2017'de söz konusu alana ilişkin Muğla Büyükşehir Belediyesi Encümen kararlarının imar planlarının iptali istemiyle dava açıldı. Verilen detaylara göre Muğla 1. İdare Mahkemesinde görülen davadaki incelemelerde, mevcut imar planlarının hukuka aykırı olduğu belirtildi.


REVİZYON YAPTILAR

Sabah'tan Hayrettin Şaşmaz ve Mikail Zeybek imzalı haberine göre  Muğla Büyükşehir Belediyesi, mahkemenin verdiği karara itiraz edip istinafa taşıdı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Büyükşehir, mahkeme sürecinde bilirkişi raporundan sonra imar planlarında, Bakanlıktan habersiz revizyon yaptığı belirtildi. Ayrıca, büyükşehir, imar planı ölçeklerinin önemli olmadığını bölgenin nazım imar planının mevcut olduğu, iptal kararının gerekçesinin bu yönüyle hukuka aykırı olduğu iddia ederek kaldırılmasını talep etti.

SKANDALIN BOYUTU ARTTI

Yine paylaşılan detaylara göre dava  İzmir  Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşındı. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi tarafından dava dosyası incelendi. Konu ile ilgili olarak yapılan incelemelerde skandalın boyutu daha da arttı. Söz konusu davaya konu taşınmazın da içinde yer aldığı alanın, Muğla Büyükşehir Belediye Meclisinin 29 Eylül 2015 tarihli kararında onaylanmış olan 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planının bütününün, 2017'de Şehir Plancıları Odası tarafından açılmış olan davada, Muğla 2. İdare Mahkemesinin kararıyla iptal edildiği ve temyiz edilmeksizin kesinleştiği belirtildi.

Muğla da imar skandalı!

İMAR PLANLARININ TÜMÜ HUKUKA AYKIRI

Yine verilen bilgiye göre belirtilen iptal kararı üzerine bölgenin 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı olmayan bir bölge haline geldiği ve tesis edildiği tarihten itibaren hukuki varlığının sona erdiği anlaşıldı. Ayrıca yine paylaşılan bilgiye göre söz konusu imar planının, yani hukuken var olmayan bir planda, revizyon yapılması ve değiştirilmesinin mümkün olmadığı belirtildi. Konu ile ilgili olarak  yapılan başvuruların da esasa ilişkin olarak reddi yolunda işlem tesis edilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptal edildiği belirtildi. Mahkeme, Muğla Büyükşehir Belediyesinin, Muğla 1. İdare Mahkemesinin kararına yapmış olduğu istinaf başvurusunu da reddetti.

AVUKATLAR ENGELLENDİ, İFTİRA ATILDI, PROJELER MÜHÜRLENDİ

Ayrıca yine verilen bilgilere göre Muğla Büyükşehir Belediyesi, söz konusu imar planındaki skandalın gün yüzüne çıkmasının ardından yapmış olduğu açıklamada da 1/25.000 Ölçekli Muğla Nazım İmar Planı Revizyonu bütününün iptaline yönelik herhangi bir dava açılmadığını kaydetti. Ayrıca, imar planındaki hukuksuzluğun üstüne giden avukatların da Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından engellendiğini iddia edildi. Avukatların üzerlerine haksız suçlama ve itiraflar atıldığı öne sürüldü. Muğla Büyükşehir Belediyesinin hukuka aykırı imar planı yüzünden, kentte son senelerde yapılan bazı projelerin mühürlendiği belirtildi.

MUĞLA YATIRIMDAN MAHRUM KALACAK

Söz konusu yönetmeliğe göre, imar planı değişikliğinin plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü ve sosyal ve teknik altyapı dengesini bozmayacak nitelikte kamu yararı amaçlı, teknik ve nesnel gerekçelere dayandırılarak yapılması gerektiği kaydedildi. Ayrıca yine konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylar göre hukuka aykırı imar planları nedeniyle şehirde yapılan yatırımların imar sıkıntısı çekeceği kaydedildi. Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan uzmanlar, skandalın ortaya çıkmasından sonra Muğla'nın en az 2 sene daha plansız olacağını kaydetti.
 

Bu ilçede yaşayanlar dikkat! Depreme en dayanıksız ilçe seçildi!

370 kişinin yaşamını yitirdiği sitenin firari müteahhidini, depremde yakınlarını kaybedenler yakaladı!

Kentsel dönüşümde her şey sil baştan! Yeni yeni yol haritası nasıl olacak?


Geri Dön