Kentsel dönüşüme Mustafa Çiçek bakışı: Bağdat Caddesi dönüşümün merkezi!
Tecrübesinin getirdiği dinamizm ve yeniliklere açık bakış açısıyla mimaride farklılıklar yaratan Mustafa Çiçek, kentsel dönüşümün önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Tecrübesinin getirdiği dinamizm ve yeniliklere açık bakış açısıyla mimaride farklılıklar yaratan Mustafa Çiçek, kentsel dönüşümün önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Mesleğe atıldığı 2010'dan bu yana mimaride yaptığı dokunuşlarla geçmiş, bugün ve geleceği buluşturan mimar Mustafa Çiçek, Türkiye’nin depremle mücadelesi ve daha planlı bir şehir yapılanmasına kavuşmasında etkin rol oynayan kentsel dönüşümle ilgili açıklamalar yaptı. 1960’lı yılların başından itibaren Kadıköy’de proje geliştiren ve ismi güven ve kaliteyle birlikte anılan Çiçek Yapı şirketinin üçüncü kuşak yöneticisi de olan Çiçek, kentsel dönüşümün neden önemli olduğu ve nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili de tespitlerde bulundu.
Üçüncü kuşak yöneticisi olduğu Çiçek Yapı ile İstanbul’un en ünlü caddelerinden biri olan Bağdat Caddesi’nde şu ana dek 30 bin metrekarelik konut hayata geçiren Mustafa Çiçek, kentsel dönüşüme de ciddi katkı verenler arasında bulunan isimlerden. İmzası bulunan yapıların estetik anlayışına ek olarak güvenilir, depreme karşı dayanıklı ve şehrin planlamasına da uygun nitelikte olmasını önemseyen Çiçek, kentsel dönüşümün gerekliliğini de sebepleriyle anlatıyor. 1999 Marmara ve 2011 Van depremleri sonrasında Türkiye’de kentsel dönüşüm meselesinin daha ciddi düşünüldüğünü ve riskli olduğu devlet tarafından belirlenmiş binaların hızla yenilenmesinin önünün açıldığını vurgulayan başarılı mimar, bunun da belli standartlara göre ve titizlikle yapılmasını gerektiğine dikkat çekiyor.
Çiçek Yapı ile Kentsel Dönüşüm Çile Olmaktan Çıkıyor
Toprak değerinin en yüksek olduğu bölgelerden biri olan İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki Bağdat Caddesi’nin bölgenin önemli kentsel dönüşüm merkezlerinden biri olduğuna dikkat çeken Mustafa Çiçek, 2012’de çıkan kentsel dönüşüm yasasıyla beraber bölgenin değişime uğradığının altını çiziyor. Bölgede yıllardan beri var olan ve başarılı işlere imza atan köklü firmalara ek olarak Anadolu’dan gelen müteahhitler ve asıl mesleği müteahhitlik olmayanların da kazanç sağlamak adına yapı firmaları kurduğunu belirten Çiçek, bu durumun çeşitli mağduriyetlerin de önünü açtığını kaydetti. Çiçek Yapı’nın 1960’lı yılların başından bu yana güven veren ve garanti hizmet anlayışıyla hareket ettiğini belirten başarılı mimar, kentsel dönüşüme kâr elde etmenin dışında sorumluluk ve hizmet olarak gördüklerini de dile getirdi.