02 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümle güvenli yapılar!

Kentsel dönüşümle güvenli yapılar!

Toplu Konut idaresi Başkanı (TOKİ) Ömer Bulut, TOKİ Dergi’nin bu ay yayımlanan sayısında kentsel dönüşümün önemini anlattı...



Yeni yerleşim projelerimizle milletimizin konut ihtiyacını karşılamaya çalışırken afetlere karşı riskli, yapı ömrünü tamamlamış bina ve alanları şehirlerimize yeniden kazandırma gayreti içindeyiz. Söz konusu yapı stokunu yenilemek amacıyla planlama, tasarım ve uygulama kalitesiyle sürdürülebilir çevre anlayışını yansıtan dönüşüm projelerine ülke genelinde hız verdik.

Dönüşüm programı kapsamındaki uygulamaların yanı sıra milletimizin can güvenliğini tehdit eden ve acil eylem gerektiren kritik alanlara da hızla müdahale ediyoruz. İstanbul Kartal'da çöken bina ve çevre alanı takiben son olarak Kağıthane'de yıkılan bina ve civar yerleşimi, başlattığımız dönüşüm projesiyle sağlıklı ve güvenli bir yaşam merkezine dönüştürüyoruz.

Teknik inceleme ve fizibilite raporlarına göre kısa sürede inşasına başlayacağımız yeni yerleşim, az katlı planda yatay mimari anlayışıyla geliştirilmiş projesiyle Kağıthane’nin dönüşüme örnek mahallerinden biri olacak.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın koordinasyonunda hayata geçirdiğimiz 50 bin yeni sosyal konutluk üretim seferberliğinde başvurular tamamlandı. Beklentimizin üzerinde bir ilgiyle 636 bin 787 talep aldığımız konutların kura törenlerini takvime bağlayıp gerçekleştirerek, ev sahibi olacak vatandaşlarımıza hak sahipliklerini müjdeleyeceğiz. 67 şehirde geliştirdiğimiz 140 projeye milletimizin gösterdiği ilgi ve TOKİ’ye duyduğu güven ışığında önümüzdeki süreçte diğer şehirlerimizde de yeni yerleşimler kurmayı değerlendiriyoruz.

İdaremizin konut ve iş yeri alıcılarına dönük düzenlediği erken ödemede yüzde 22 indirim kampanyası başarıyla tamamlandı. Borcunu vadesinden önce ödeyip indirimden yararlanan ve toplam 455 milyon 244 TL borç kapatan 7 bin 400 vatandaşımızı tapu sahibi yapmanın memnuniyeti içindeyiz.

Borcunun tamamını kapatamayan 1.335 vatandaşımız yaptıkları 54 milyon 278 bin TL’lik peşin ödemeyle yüzde 22 indirimden faydalandı. Kampanyaya katılan vatandaşlarımızın yüzde 77’si 395 milyon 197 bin TL'lik borcunu kişisel tasarruflarla kapattı. Gerek katılım oranı gerekse kredi kullanmadan ödeme yapılan oran bizleri sevindirdi. Kredi kullanılmadan, tasarrufla para ekonomiye kazandırıldı.

Şehirlerimize daha çok yeşil alan kazandırma hedefiyle Cumhurbaşkanlığımızın 100'er günlük icraat programları kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın koordinasyonunda 81 ilin her birine en az bir millet bahçesi yapılması kapsamında iki adet millet bahçesinin inşaatı tamamlanarak açılışı yapıldı.

Hayata geçirmekte olduğumuz 59 millet bahçesi projesinin 13’ünde uygulama çalışmaları devam ediyor. 44 millet bahçesinin de projelendirme çalışmalarına hız verdik.

2023’e kadar 250 bin sosyal konut üretme hedefimize; milletimizin engelli, şehit yakını, gazi, emekli, dar ve orta gelirli tüm kesimlerini  TOKİ  çatısı altında kucaklayan bir anlayışla ilerliyoruz. Modern yapı teknikleriyle günün ihtiyaçlarına yanıt veren bir tasarım anlayışını yansıtan yeni konutlarımız, mahalle fikri etrafında buluştuğumuz modern ve gelenekselin harmanlandığı yepyeni yerleşimlere dönüşüyor.

Ömer BULUT
Toplu Konut İdaresi Başkanı

 


Geri Dön