Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümle şehir afet riskli binalardan kurtulacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm sürecinde, şehirleri afet riski taşıyan binalardan kurtarmanın ve çevreye duyarlı teknik altyapısını tamamlamış hale getirmenin ana hedefleri olduğunu belirtti

Bayraktar, Bakanlığının Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen çevre yatırımları açılışı ve temizlik-denetim araçları dağıtımı töreninde, Bakanlık olarak hizmetleri tüm il ve ilçelere yaydıklarını, vatandaşlara daha iyi hizmet vermek için gayret gösterdiklerini söyledi. 

     Açılışı yapılan yatırımların 875 milyon liralık bölümünün Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, 625 milyon liralık bölümünün ise İller Bankası AŞ (İlbank) tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti: 

     ''Yerel yönetimlere ait atık su arıtma tesislerinin enerji giderlerinin yüzde 50'sinin Bakanlığımızca karşılanması kapsamında 2012 yılı için yaklaşık 27 milyon lira ödedik. Çöplerimiz yüzde 60 oranında modern tesislerde ve düzenli şekilde depolanıp bertaraf ediliyor. Öte yandan 956'ya ulaşan geri kazanım tesisleriyle ülke ekonomisine yıllık 1 milyar lira katma değer sağlar hale geldik.'' 

     Bayraktar, İlbank'ın Hazine'den aldığı ödeneği belediyelere aktarmanın yanında gelir getirici projelerden elde edecekleri ilave kaynakla belediyelerin çevreye duyarlı ve öncelikli yatırımlarına daha çok destek vereceğini anlattı. 

     Kentsel dönüşümlerin başarıyla yürütülmesi ve yaşanabilir çevrelerin oluşturulması için Bakanlığın merkez teşkilatlarıyla Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve İlbank'ta heyecanlı, titiz ve üretken bir yapı oluşturduklarını dile getiren Bayraktar, şunları kaydetti:

     ''Bu doğrultuda yürütmekte olduğumuz kentsel dönüşüm sürecinde, şehirlerimizi afet riski taşıyan binalardan kurtarmak ve çevreye duyarlı teknik altyapısını tamamlamış hale getirmek ana hedefimizdir. Böylece meydanları, parkları ve yeşil alanları yeterli marka şehirler oluşturarak, insanımızın daha mutlu ve daha huzurlu yaşamasını sağlayacağız. Açılışını yaptığımız tesislerin, teslimini yaptığımız temizlik araçlarının belediyelerimize, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını dilerim.'' 

     Törene Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı. 

     

     -Temiz çevre için 1,5 milyarlık yatırım- 

     

     Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çevre kirliliğinin önlenmesi için yerel yönetimlere yaptığı yatırımların toplam maliyeti 1,5 milyar lirayı buluyor. 

     Bu kapsamda, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nce 311 belediye ve 21 il özel idaresine 332 çöp toplama, 2 vidanjör, 55 çevre denetim olmak üzere toplam 389 temizlik ve hizmet aracı dağıtıldı. Mobil denetim araçlarıyla çevre kirliliği yaşanan yerlerden numune alınarak, anında analiz yapılacak. 

     Törende, 365 tesis ve diğer yatırımların hizmete sunulmasının yanı sıra 212 atık su arıtma tesisinin enerji sarfiyatı giderinin 27 milyon liralık kısmı ödendi. 100 belediye ve 1 organize sanayi bölgesinin atık su arıtma tesisi ve kanalizasyon şebekesi için 55 milyon lira, 2 bin 200 belediyenin altyapı ve kanalizasyonu için 324 milyon lira hibe yardımında bulunuldu. 

     İller Bankası'nca yatırımı tamamlanan 211 kanalizasyon şebekesi, atık su arıtma ve derin deniz deşarjı tesisi, ayrıca İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Balıkesir, Çanakkale, Bilecik, Yalova, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'nde toplam 39 hava kalitesi ölçüm istasyonu açıldı. 

     Törende 5 katı atık düzenli depolama tesisi, tehlikeli ve tehlikesiz atık geri kazanım, tehlikeli atık ara depolama, metan gazından enerji elde edilmesi, ambalaj atıkları geri dönüşüm tesisiyle Adana, Elazığ, Kastamonu, Manisa, Mersin, Yozgat'ta 6 tıbbi atık sterilizasyon tesisi de hizmete sunuldu.  

AA