Genel

Kentsel dönüşümün ilacı uzlaşma!

Gayrimenkul sektörü son 5 yıldır yaşadığı yükselişte hep yeni projelere sarıldı. Konut üretenler yeni bölgelere açıldı, ofis, alışveriş merkezi, hatta otel yapanlar da öyle...

Gayrimenkul sektörü son 5 yıldır yaşadığı yükselişte hep yeni projelere sarıldı. Konut üretenler yeni bölgelere açıldı, ofis, alışveriş merkezi, hatta otel yapanlar da öyle... İstanbul'un merkezi sınırları yayıldıkça yayıldı. Ama yeniye bu kadar rağbet olan bir ortamda, eskinin ne halde olduğu da hep gözden kaçtı.
Oysa, binlerce yeni konuta, yüzlerce alışveriş merkezine, birbirinden lüks plazalara kavuşan İstanbul'un acilen başka bir şeye ihtiyacı var: Eski, kaçak, dayanıksız binaların yenilenmesine.
Bu sayıda, Şerifali'deki dönüşüm rüzgârını anlattığımız haber ile bu işin tam merkezinde bulunan ve kritik rol üstlenen Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın kaleme aldığı yazı da aynı şeyden bahsediyor. Bayraktar'ın da vurgu yaptığı bir konuya değinmek istiyorum. Gayrimenkulun değerinin artması yalnız kendisine bağlı değildir; bulunduğu yer ve çevresel koşullar da önemlidir. Ya da bir kentin gelişmesi, marka olması yalnız yeni binaların nitelikleriyle sağlanamaz. Herkesin gördüğü bir gerçek var ki, özellikle İstanbul, kentsel dönüşüme muhtaç halde. Kaçak binalar, eski ve dayanıksız yapılar ayakta kaldıkça, şehir planlamasından bir haber yaşadıkça, bu kentin hakkını veremeyeceğiz. Bir an önce dönüşümün sağlanabilmesi, çirkin ve sağlıksız görüntülerin verlerini yeni ve planlı yapılara bırakabilmesi için bütün taraflara iş düşüyor.
Bana göre, dönüşümün önündeki en büyük engellerden biri uzlaşmadan uzak taraflar. Kaçak yapılarda yaşayanların zaten bu yerlerle ilgili bir haklan yok. Yine de bazı durumlarda devletin destek verdiğini biliyoruz. Ancak dönüşmesi gereken bazı bölgelerde tapulu hak sahipleri var. İşte bu hak sahipleri, fazla pay talep edince, dönüşümü yapacak olan taraf da onlara mümkün olanın en azını önerince bir türlü anlaşma sağlanamıyor. Tabii çok mülkiyetli yapılar bambaşka zorlukları da beraberinde getiriyor.
Herkesin haklarının korunduğu bir yapı oluşturulabilire, kimse hakkı olmayan bir rantın peşinde koşmazsa, bütüne varmada önemli yol kat edilebilir. Kentsel dönüşüm derya deniz... Ama böyle küçük örnekler,
büyük emsal oluşturabiliyor.
***
HT Emlak'ın ikinci sayısında, iki güzel yenilik var. Bundan böyle her ay, HT Ekonomi'nin vergi konusunda uzman editörü Rahim Ak, tüketiciyi Emlak Vergisi ile ilgili yeniliklerden haberdar edecek; dikkatten kaçan noktaları gözler önüne serecek. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Yardımcısı ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nizameddin Aşa da kendisine ayırdığımız köşeden tüketicilere tavsiyelerde bulunacak.
Gözünüzü bizden ayırmayın.
Habertürk Emlak/ Menekşe Ataselim