26 / 11 / 2024

‘Kentsel dönüşümün olmazsa olmazı bina tamamlama sigortası!’

‘Kentsel dönüşümün olmazsa olmazı bina tamamlama sigortası!’

İkinci Uluslararası Sigorta Fuarı’nda gerçekleştirilen “Afet Yönetiminde Kentsel Dönüşümün Rolü” konulu panelde bilinçli yapılaşma konusunda yapılması gerekenler ve sigorta sektörünün bu süreçteki rolü konuşuldu.




İkinci Uluslararası Sigorta Fuarı’nda dün gerçekleştirilen “Afet Yönetiminde Kentsel Dönüşümün Rolü” konulu panelinde bilinçli ve bilimsel kentsel yapılaşma için yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

Moderatörlüğünü Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan Yardımcısı Mehmet Verim’in üstlendiği panele Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, TSB Genel Müdür Yardımcısı Atilla Oksay, KENTHAŞ Genel Müdürü Özcan Biçer ve aynı zamanda, Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Özgür Akpınar katıldı.

İklim değişikliği kaynaklı meydana gelen birçok doğal olayın küresel çapta dirençli yapılaşmayı zorunlu kıldığının altının çizildiği panelde Türkiye’deki kentsel dönüşüm süreci değerlendirilerek sigorta sektörünün bu doğrultudaki etkinliği ele alındı.

‘Kentsel dönüşümün olmazsa olmazı bina tamamlama sigortası!’

BİNA TAMAMLAMA SİGORTASI KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN OLMAZSA OLMAZI

Depreme dirençli konutların Türkiye’nin olmazsa olmazı olduğunu ifade eden TSB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yaşar, bunun sigortacılığın tüm alanlarına yansıdığına vurgu yaptı. 2014’te yürürlüğe giren bina tamamlama sigortasına yönelik bilgiler veren Yaşar, “Bina tamamlama sigortası olmadan kentsel dönüşümün gerçekleşemez. Kentsel dönüşümün olmazsa olmazı bina tamamlama sigortası. Yalnızca bankaların sağladığı teminatlarla da bu iş yürütülemez. Burada sigorta sektörünün de dahil olacağı bir ekosisteme ihtiyaç var. Böylesi teknik bir hususta sürecin iyi biçimde yönetilmesi lazım. Bu noktada da sigorta şirketlerine ihtiyaç var” diye konuştu.

‘Kentsel dönüşümün olmazsa olmazı bina tamamlama sigortası!’

TÜM DOĞAL AFETLERE DAYANIKLI ŞEHİRLER ÜRETMEMİZ GEREKİYOR

Dünyadaki mega trendlerden söz eden TSB Genel Müdür Yardımcısı Atilla Oksay, bunlardan en dikkat çekeninin iklim değişikliği kaynaklı riskler olduğunu vurgulayarak “2013-2022 yıllarında doğal afetler sonucu sigorta şirketlerinin harcadığı tazminat tutarı yaklaşık yüzde 1500 oranında yükseldi. Afetlerin bu denli yayıldığı bugünlerde bütüncül bir yaklaşım gerekli. Bizim yalnızca depreme değil tüm doğal afetlere dirençli kentler üretmemiz gerekiyor. Binanın üretimi ve inşanın sürekliliğinde sigorta sektörünün dünyada çok başarılı uygulamaları bulunuyor. Bizde de bu uygulamaların hayata geçirilmesi çok önemli. Burada sigorta şirketlerinin hem güven verici hem de risk engelleyici boyutundan faydalanmamız lazım” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRESİNDE SEKTÖRLE İŞ BİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR

Öte yandan, panelde, Türkiye’deki kentsel dönüşüm sürecine yönelik bilgiler veren KENTHAŞ Genel Müdürü Özcan Biçer, 1999’dan bugüne kadar riskli binaların sadece 3’te 1’inin bertaraf edildiğini kaydederek devam eden toplam 400 bin kentsel dönüşüm projesi olduğunu paylaştı. Sürecin devam ettiğini ve bu doğrultuda, sigorta sektörü ile iş birliğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Özcan, “Bina tamamlama sigortaları bu manada büyük önem taşıyor. Bu noktada sektörün teminat yapısı ve ayrıca, riski yönetmesi kritik. Ayrıca, bina tamamlama sigortası haricinde çeşitli finansal araçlara da ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Türkiye'de 120 yılda depremlerden hayatını kaybedenlerin sayısıyla 6 Şubat'ta hayatını kaybedenlerin sayısı aynı!

Bakırköy Kentsel Dönüşüm Platformu’ndan İBB Meclisi’nin aldığı karara tepki!

Emlak sektöründe yeni dönem! Resmen başladı!


Geri Dön