Kentsel dönüşüm’ün yerini Kentsel tasarım alacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda ciddi adımlar atıyor. Dönüşümün belli bir kısmı ise özel sektör eliyle yürütülüyor. Kentsel dönüşüm’ ün yerini Kentsel tasarım alacak...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda ciddi adımlar atıyor. Dönüşümün belli bir kısmı ise özel sektör eliyle yürütülüyor. Bu şirketlerden biri de yola ‘Geçmişten bir şehir sakla, geleceğe tasarla’ konseptiyle işe koyulan As Yapı… Önceki gün biraraya geldiğimiz As Yapı’nın patronu Haluk Sert de ‘dönüşümün’ önemine dikkat çekiyor.
YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sekiz ayda 3’üncü imar yönetmeliği değişikliğine gidiyor. Bu değişikliklerin kent imajı için yapıldığını aktaran Haluk Bey şunları söyledi: “Çıkacak olan yeni yönetmelikle birlikte ‘Kentsel dönüşüm’ün yerini ‘Kentsel tasarım’ alacak. İstanbul artık ‘kent silüeti üzerine’ şekilleniyor. 60 metreyi aşan her bina için Belediye’nin onayı gerek. Bu onay artık kolay çıkmıyor.
Haluk Sert, yenileme ve güçlendirme projeleriyle ilgili de ilginç bir anısını da şöyle paylaştı: 3-4 yıl önceydi. Galata’daki Halil Hamit Bey Aparmanı’ ilgimizi çekiyordu. Binanın tarihçesini araştırırken apartmanın orijinal adının “Barnathan Apartmanı” olduğunu öğrendik.
FACEBOOK’TAN BULMUŞ
Vârislerine ulaşmaya çalışırken bazı hak sahiplerini Facebook’tan bulduk. Bir vârisin ise Oxford Üniversitesi’nde öğretim üyesi olduğunu öğrendik. Bu kişiyle görüşmek için hemen Londra’ya gittik. Görüşme sırasında o vâris sinirlendi ve bizi masadan kovdu.”
O HİSSEYİ ‘UCUZA’ ALDI
Devamını ise şöyle anlatıyor: “Çok bozulmuştum. Kendi kendime dedim ki; “Ben bu kişinin apartmandaki hisselerini diğerlerinden daha ucuza alacağım.”
“Bunu neye güvenerek söylediniz” diye sorduk, şunları anlattı: “Mevzuata göre yüzde 51 hisseyi alırsak, bizi masadan kovan da hakkını bize satacak. İşte o zaman fiyata da razı olacak.”
PROJELERİN TOPLAM DEĞERİ 250 MİLYAN $
Aslen Denizlili olan Haluk Sert, aileden tekstilci… İnşaat sektörüne geçişini ise şöyle anlatıyor: “İTÜ İnşaat’ı bitirdikten sonra kendi şirketimi kurdum. Ağırlıklı olarak da restorasyon işi yapmaya başladım. Son olarak Piyalepaşa’da başladığımız restorasyon projesi satış aşamasına geldi. Binayı ofis olarak kurguladık. Satışa ise yakında başlarız. Bunun yanında kentsel dönüşüm projeleriyle de ilgileniyoruz. Örneğin Feriköy’de bir mahalle için de proje hazırladık. Projelerimizin toplam iş değeri 250 milyon dolar civarında.”
HASRETLE GELDİLER AMA...
Barnathan’ın tamamını satın alan Haluk Sert, binayı 100 odalı bir butik otele dönüştürmeyi hedefliyor. Haluk Bey’e “Eski vârisler otel işine ne diyor?” diye de sorduk, ilginç bir bilgiyi paylaştı: “Vârisleri İstanbul’da buluşturmaya karar verdik. Bu buluşma tam Gezi Parkı olayları sırasında gerçekleşti. Konuklardan bir bölümü biber gazına maruz kaldı. Hasret ve hevesle geldikleri İstanbul’dan maalesef hızla ayrıldılar.”
Akşam Gazetesi