06 / 05 / 2024

Kentsel sit etkileme geçiş alanı!

Kentsel sit etkileme geçiş alanı!

Kentsel sit mimari, mahalli, tarihsel, estetik ve sanat özelliği bulunan ve birarada bulunmaları sebebiyle kıymeti olan, kültürel ve tabii çevre elemanları olarak tanımlanıyor. Peki, kentsel sit etkileme geçiş alanı nedir?



Kentsel sit etkileme geçiş alanı!

Kentsel sit; mimari, mahalli, tarihsel, estetik ve sanat özelliği bulunan ve birarada bulunmaları sebebiyle teker teker taşıdıkları kıymetten daha fazla kıymeti olan, kültürel ve tabii çevre elemanlarının (yapılar, bahçeler, bitki örtüleri, yerleşim dokuları, duvarlar vb.) birlikte bulundukları alanlar olarak tanımlanıyor. Peki Kentsel sit etkileme geçiş alanı nedir?


Kentsel sit etkileme geçiş alanı ne demektir?

Kentsel sit alanın bulunduğu çevre içinde korunmasında, geliştirilmesinde etkinlik taşıyan ve kentle bütünleşmesine olanak sağlayacak kararlara konu alanlar ise etkileşim geçiş sahası olarak ifade ediliyor. 


Daha önceden sit sınırları içindeyken sit sınırları dışına çıkarılmış - bozulmuş sitlerin,


-Sit sınırları dışında tutulmuş korunacak sokak, meydan yapı grupları ve benzerlerinin,


-Sit bölgeleri arasında kalmış sitleri doğrudan etkileyen kurul denetiminin yapılamadığı alanların, fiziki planlama ve koruma sorunlarının çözümünü sağlamak amacıyla planlama sırasında "Etkileme Geçiş Alanı" olarak planlama sınırları içerisinde alınmasına karar vermiştir.


Arkeolojik sit nedir? Antik bir yerleşmenin veya eski bir medeniyetin kalıntılarının bulunduğu yer veya su altında bilinen veya meydana çıkarılan korunması gerekli alanları,

 

Doğal sit nedir? İlginç özellik ve güzelliklere sahip olan ve ender bulunan korunması gerekli alanları ve taşınmaz tabiat varlıklarını,


Tarihi sit nedir? Önemli tarihi olayların cereyan ettiği ve bu sebeple korunması gerekli yerleri,

 

Ören yeri nedir? Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli uygarlıkların ürünü olup topografik olarak tanımlanabilecek derecede yeterince belirgin ve mütecanis özelliklere sahip, aynı zamanda tarihsel, arkeolojik, sanatsal, bilimsel, sosyal veya teknik bakımlardan dikkate değer, kısmen inşa edilmiş, insan emeği kültür varlıkları ile tabiat varlıklarının birleştiği alanları, olarak tanımlanıyor.


Tarihi, kentsel ve arkeolojik sit alanlarının koruma ve kullanma koşulları ile geçiş dönemi yapılaşma koşulları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun kararları ile belirleniyor.



Kentsel Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları!


Geri Dön