06 / 05 / 2024

Kentsel Yatırım Ağı Forumu, 23 Eylül'de yapılacak!

Kentsel Yatırım Ağı Forumu, 23 Eylül'de yapılacak!

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden 60'dan fazla gayrımenkul ve diğer sektörün  önde gelen üst düzey yöneticileri, Kentsel Yatırım Ağı Forumu için Istanbulda buluşacak



Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden 60dan fazla gayrımenkul ve diğer sektörün  önde gelen üst düzey yöneticileri, Urban Land Institute (ULI) tarafından 23 Eylül 2010 Perşembe günü düzenlenen Kentsel Yatırım Ağı Forumu için Istanbulda buluşarak, Avrupa’nın çeşitli kentlerinin daha dirençli ve sürdürülebilir  kılınmasını sağlamak üzere alınacak önlemleri tartıştılar.

Almanya’nın önde gelen şirketlerinden ECE İcra Kurulu Başkanı ve  ULI Avrupa Yönetim Kurulu Başkanı  Alexander Otto, kendi sektörünün üst düzey yöneticilerinin yanısıra kent belediyeleri görevlilerini de işbirliği için görev almaya  çağırarak, kentlerin karşı karşıya kalması muhtemel deprem, sıcak dalgaları ve bozulmakta olan altyapı ile ilgili olarak kamu ve özel sektörün verimli bir şekilde işbirliği yapması gerekliliğini vurgulamıştır. Otto ayrıca ,ULI Kentsel Yatırım Ağı fonunun kamu ve özel sektördeki karar verici mercileri bir araya getirdiğini ; ve bu şekilde bilgi ve veri alışverişinin sürekliliğini sağladıklarını belirtmiştir.

Toplantılar sırasında düzenlenen açık oturumlarda, kamu ve özel sektör  liderleri, kentlerin daha sürdürülebilir ve dirençli kılınması amacına yönelik olarak konu ile ilgili deneyimlerini paylaşmış, örnek olay incelemeleri üzerinde çalışarak son bulguları, gelişmeleri, en gelişkin teknolojik yöntemler ile oluşturulabilecek araçları  ve sürdürülebilirlik ve dirençlilik konusunda en verimli programları oluşturmayı hedeflemişlerdir. Yayınlanan ortak bildiride , dirençli kentler için belirlenen on önemli nitelik şunlardır:
1. Dirençli kentler, kimlik,uyumluluk ve süreklilik özelliklerine sahip olmalı ve bu özellikleri ile kent halkına olduğu kadar   yatırımcılara da çekici gelmelidir.
2. Dirençli kentler, ekonomik ,sosyal, fiziksel ve kültürel anlamda çeşitililik arzeder ve genellikle yeniden yapılanmaya yönelik bütünleştirilmiş bir planlama ile desteklenirler..
3. Dirençli kentler, piyasaları, hükümetleri ve bu kentlerde yaşayan halkı uyumlu kısa ve uzun vade kent planlaması  ,uzgörü  ve öyküler konusunda uzlaştırıcı özelliklere sahip olmalıdır.
4. Risk değerlendirmesi,değerleme çalışmaları ,planlama ve kriz yönetimi ,kentlerin dirençliliğini sürdürebilmesi ve dirençli kentlerin çevreleri ile bağını sürdürerek çevre kentleri  desteklemesi açısından belirleyici özelliklerdir.
5.  Dirençli kentler, kent planlaması ile ilgili olarak alınacak kararları ,emellerine göre değil gerçekliklere göre almaktan çekinmezler,bu nedenle güçlüklerin başarılı bir şekilde üstesinden gelinebilmesi için kamu ve özel sektör alanında yetkin liderlere sahip olmalıdırlar.
6. Kamu ve özel sektörün işbirliği, her iki taraf için de katma değer yaratacak anlamda gerçekleşmeli  ve bu işbirliğini sürdürebilmek ana hedef olmalıdır.
7. Toplu konut planlamasından sivil toplum hareketlerine kadar her konuda ; kentin öz varlık ve değerlerine  yenilikler,teknoloji ve araştırma ile baglantılı olarak yapılacak yatırımların sürekli olması gerekir.
8.  Altyapı ile ilgili olarak yapılacak yatırımların tutarlı ve birleştirici özelliklerde  olması gerekir.
9. Yüzyılımızda gözlenen iklim değişiklikleri ile  oluşan farkındalık ,eğitim ve davranış değişiklikleri karşısında çevresel dirençliliği sağlamak ve sürdürmek ,teknoloji ve tasarım konusundaki gelişmeler kadar hassas bir konudur.
10. Hükümetlerin , kentlerin dirençliliğini sağlamak ve sürdürmek konusundaki rolü  hayati önem taşıdığından, akılcı bir yönetim,günümüzün zor ekonomik koşullarında yenilikleri uygulamak konusunda kararlı bir tavir sergilemeli ve alınan riskler konusunda ödüllendirilmelidir.

Toplantıya ev sahipliği yapan Istanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş; toplantının kapanış konuşmasında , dünyanın önde gelen kentlerinin ,kent halkı için sürdürülebilir bir kent yaşamı kurmak adına zaman geçirmeksizin yapılacak uyarlama ve yatırımlardan ödün verilmemesi gerektiğini belirtmiştir.

Kentsel Yatırım Ağı (UIN), Avrupanın önde gelen kent yönetimleri ve özel sektör yatırımcıları arasındaki işbirliğini sağlamak ve sürdürmek amaçlı olarak  Ekim 2008de kurulmuştur. Kurucu ortakları oluşturan Amsterdam, Barcelona, Edinburgh ve Istanbul kentleri, Allianz GYO, ECE Projektmanagement, Eurohypo AG ve  ING GYO firmaları dışında, OECD, European Investment Bank ve  Deutsche Bank da Kentsel Yatırım Ağına destek vermektedir..

Urban Land Institute (ULI) hakkında
Urban Land Institute, arazinin sorumlu ve akılcı kullanımı ve dünya genelinde gelişmiş toplumlar yaratmak konusunda lider ,kar amacı gütmeyen bir araştırma ve eğitim kuruluşudur. 1936 yılında ABDde kurulan ULI, varolan arazilerin sorumlu kullanımı konusunda kuralların belirlenmesi ve bilgi, fikir ve deneyimlerin paylaşılması amacı  ile çeşitli toplantılar düzenlemekte  olup, yaklaşık 92 ülkede toplam 30,000 üyesi bulunmaktadır. Bu üyelerinin  2,100ünü   Avrupanın çeşitli kentlerine mensup, arazi kullanımı ve düzenlemeleri konusunda deneyimli kamu ve özel sektör üst düzey yöneticileri oluşturmaktadır.

ULI Kentsel Yatırım Ağı-
Ekim 2008de kurulan  ULI Kentsel Yatırım Ağı ,kentsel gelişim konusunda dünya çapında yatırımların oluşturulabilmesi amacı ile kurulmuş , hükümet ve yönetimlerden bağımsız bir kuruluştur. Urban Land Institute, Avrupanın önde gelen kentleri ve kurumları ve özel sektör kuruluşları tarafından geliştirilen girişimlerde kamu ve özel sektör liderleri arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve diyaloğun sürekliliği hedeflenmektedir.

Kurucu ortakları arasında Allianz GYO, ECE Projektmanagement, Eurohypo AG, ING GYO  yanısıra  Amsterdam, Barcelona, Edinburgh, ve  Istanbul kentlerinin de yer aldığı ULI Kentsel Yatırım Ağı ,kamu ve özel sektör arasında oluşacak işbirliğinin geliştirilmesi ile kentsel gelişim konusundaki güçlüklerin daha kolay aşılacağını, yatırım açıklarının daha kolay kapatılabileceğini vurgulamaktadır. 


Geri Dön