28 / 04 / 2024

Kepez'de 2B bitti tapular geldi!

Kepez'de 2B bitti tapular geldi!

Kepez'de, şehirleşmeyi tavan yaptıracak yeni bir dönem başlıyor. Probleminin çözümüyle 2-B'nin olduğu mahallelerde imarlı parsellerde tapu verilebilir hale geldi. İlk olarak Erenköy, Esentepe ve Çamlıbel'de tapular verilecek



Kamuoyunda 2-B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş Hazine arazileriyle ilgili problem 1982 Anayasası ile hem Türkiye'nin hem de Kepez'in gündemine girdi. Bu tarihten sonra yapılan seçimlerin en önemli argümanı, Kepez'in 19 mahallesinde yaşanan 2B probleminin çözümüne yönelik vaatler oldu. Siyasiler, 'çözüm sözü' verseler de Ak Parti iktidarına kadar bu konuda ciddi biradım atılamadı. 

Ak Parti ile 2B çözüm sürecine girdi Ak Parti, orman niteliğini yitirmiş arazilerin kullanıcılarına satılmasıyla ilgili 2005 yılında bir yasa çıkardı. 


Ancak CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurusu üzerine bu yasa iptal edildi. 


Kepez Belediye Başkanlığı'na 2009 Yerel Seçimleri'nde Hakan Tütüncü'nün seçilmesiyle 2B'nin çözümünde yeni bir umut doğdu. 

Başkan Tütüncü, problemin yaşandığı mahalle muhtarları ile 201 1 'de Ankara'ya çıkarma yaptı. Tütüncü'nün ve Ak Parti Antalya milletvekillerinin girişimleri sonucu 2B sorunu yeniden çözüm sürecine girdi. 


Tapunun önündeki 31 yıllık 2B engeli kalktı 


Kamuoyunda 2-B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışını öngören kanun tasarısı da 19 Nisan 2012'de TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı. 

Böylece, Kepez'de özellikle su kanalının kuzeyinde bulunan, gecekondu yapılaşmasının olduğu, kalıcı yatırımların yapılamadığı 100 binden fazla kişinin yaşadığı mahallelerde 31 yıldır yaşanan tapu problemi tarihe karıştı. 2B aynı zamanda imarlı parsellerde tapu tahsisi yapılmasının önünde önemli bir engeldi. Fatih, Göçerler, Esentepe, Çamlıbel, Erenköy, Barış, Çankaya, Kazım Karabekir, Yavuz Selim ve Fevzi Çakmak mahallelerinde, 2B'den dolayı imarlı parsellerde tapu çalışması yapılamamıştı. 


Üç mahallede 1200 kişiye tapu 


Kepez Belediyesi, kullanım kadastrolarının askıya çıktığı mahallelerde 2B alanları dışında kalan yerlerde tapulama çalışması başlattı. 

Bu kapsamda Çamlıbel, Erenköy ve Esentepe mahallelerinde 1200 gecekonduyla ilgili dosya toplandı. Dosya işlemi büyük oranda tamamlandı ve tahsis işlemi encümene havale edildi. Sözleşme aşamasından sonra tapu tahsisiyle alakalı 1200 kişiye tapu tahsisi için tebligatyapılacak. 


Diğer mahallelerde de tapu verilecek 


3 mahallede tapu tahsis işlemlerinin bitmesinin ardından ise aynı işlem Fatih, Göçerler, Barış, Çankaya, Kazım Karabekir, Yavuz Selim ve Fevzi Çakmak mahallelerinde gerçekleştirilecek. Yine 2B'nin olduğu mahallelerde Hazine ve Vakıflara ait parsellerin tahsisi için de ilgili kurumlara talepte bulunuldu ve takas sürecidevam ediyor. 


Kepez şehirleşmede uçuşa geçiyor 


Başkan Hakan Tütüncü, probleminin çözümüyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "1982 Anayasası ile gündemimize giren 31 yıldır süren 2B problemini çözeceğiz demiştik ve de çözdük. Şu an şehirleşmenin önündeki en büyük engeli ortadan kaldırdık. 2B'nin olduğu mahallelerde kısa süre içerisinde yepyeni kent dokusu, Antalya'ya varlığını gösterecektir. 

Özellikle Erenköy, Esentepe, Göçerler, Fatih, Çankaya, Yavuz Selim, Barış, Kütükçü, Fevzi Çakmak, Çamlıbel gibi mahallelerimiz, gecekondu problemi çözülememiş yerlerdi. Çözümün önündeki en büyük engel de 2B ile alakalı hukuki problemlerinin çözülememiş olmasıydı. 

2B'nin çözümü için de ciddi adımlar attık ve bu problemi çözdük. Şimdi tarihi bir takım adımlar atarak, bu mahallelerimizi imara uygun yapılaşma ile buluşturacağız. Mahallelerimiz, çok kısa bir süre sonra bugünkü görüntülerinin uzağında modern bir görünüme sahip olacak." TOKİyoktapuvar 2B'nin çözüldüğü mahalleler de var olan imar planlarının uygulanacağının altını çizen Tütüncü, "2B'nin olduğu mahallelerin tamamında imar planları var. O bölgedeki yapılaşmadaki temel mantığımız, Ahatlı, Kültür ve Yeni Doğan ile Habibler, Sütçüler bölgesinde yaptığımız gibi vatandaşlarımıza arazilerini teslim ederek, kendi elleriyle kentsel yenilenmenin sağlanmasıdır. Özellikle vatandaşlarımız,  TOKİ  ile korkutulmaktadır. 2B'nin çözüldüğü mahallelerde toplu konutla alakalı kesinlikle bir yaklaşımımız yok. Bizim önceliğimiz, imar planlarının geçerli olduğu şekilde konutların inşa edilmesidir. 

Vatandaşlarımıza tapularını teslim edeceğiz ve konutlarını kendileri yapacaklar" dedi. 


Antalya Akdeniz Güncel


Geri Dön