10 / 05 / 2024

Kepez'de köylüler biyogaz enerji elektrik tesisini istemiyor!

Kepez'de köylüler biyogaz enerji elektrik tesisini istemiyor!

DTO Şube Başkanı, 3 köyün ortasındaki alanda hayvan gübresi ve gıda artıklarından biyogaz enerji elektrik üretim tesisi kurmaya çalıştı. "Sondaj suları kirlenecek ve kötü koku olacak" diyen köylü tesise karşı adeta savaş başlattı.



Antalya Deniz Ticaret Odası Başkanı (DTO) ve Antalyaspor Basın Sözcüsü Bekir İnanç Kendiroğlu, iddiaya göre Kepez ilçesine bağlı Kirişçiler. Çamlıca, Kızıllı köylerinin ortasındaki 25 dönüm alanda hayvan gübresi, yiyecek ve içecek atıklarından elektrik üretmek için Genova firması üzerinden biyogaz enerji tesisi kurmaya çalıştı, köylüleri karşısına aldı. Bir kısmı zeytinlik bahçesi olan alanda yeraltı su havzalarının kirleneceğini, gübreden dolayı çevreye kötü koku vereceğini. yaptıkları su sondajlarının kirleneceğini belirten köylüler Bekir İnanç Kendiroğlu'na karşı adeta savaş başlattı. 


Tepki hızla artıyor 


Biyogaz Enerji Tesisi kurulması yöntemiyle çamur, hayvan gübresi ve bitkisel artıklar, yiyecek ve içecek artıkları değerlendirme yoluna gidiliyor, kişi kendi elektriğini kendisi üretiyor. Firmalarda bu yöntemle elektrik üretiyor ve satıyor, ticaret yapıyor. Edinilen bilgiye göre 25 dönüm kadar araziyi ise Kendiroğlu'na bir köylü sattı. İşadamı Kendiroğlu, köylülerin tepkisini azaltmak için iddia o ki elinde izin ve belediye ruhsatı olduğunu ileriyte sürdü. Suyu kirleteceği öne sürülen işadamının Vardakosta Denizcilik şirketinin göreviyse, su ve su zemininin taranması ve temizlenmesi ile iştigal ediyor. 


Yargıya gideriz, eylem yaparız 


Kirişçiler, Çamlıca. Kızıllı bölgesinde yaşayan köylüler "Kendisini burada istemiyoruz. Kızıllrdaki çöp toplama alanı veya aynı bölgedeki çöpten elektrik ve gaz üretilecek denilen yere gitsin. İşletmesiyle köylerimizi ve çevreyi kirletecekler. Hayvan gübresinden koku çıkacak. Buna asla izin vermeyiz, eylem yapacağız. Kendisini aylarca uyardık. Yargıya gideceğiz. Tarım arazisinde nasıl oluyor da ticaret yapılıyor. Kendisi bir de sivil toplum örgütü başkanı" dedi. Bölgeye yakın bir başka noktada, belediyenin çöpten elektrik ve gaz üreterek para kazanmayı umduğu tesisler yapılıyor.

 

Dava edilmişti


CHP'li Mustafa Akaydın döneminde yapılmaya başlanan Antalya Büyükşehir Belediyesi Entegre Katı Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri ile Düzenli Depolama Sahası Yapımı ve İşletilmesi İşi halen devam ediyor. Mahkeme, bu işin ihalesinin yürütmesini durdurdu sonra iptal etti. Danıştay usul yönünden bozdu. Davası yeniden görülmekte olduğu öğrenilen 'çöpten elektrik ve gaz üretilerek para kazanılacak katı atık bertaraf tesislerinin' yapımı işi, edinilen bilgiye göre hala sürüyor. 


Kendini savundu


Genova Enerji Elektrik Üretimi Arıtma Tesisleri Denizcilik İnşaat Taşımacılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi üzerinden bu tesisi yapmaya çalışan Bekir İnanç Kendiroğlu kendini '"Bu tesis onların, köylülerin dediği gibi akan kokan bir şey değil. Tamamen kapalı, izole devre bir sistemdir. Konyaaltındaki akaryakıt tankları düşünün. Açıkta enerji üretemezsiniz. Onlar beni yanlış anlıyor. Bu tesisler dünya üzerinde teşvik kapsamındadır. Temiz enerji üretmeye çalışıyoruz. Kapalı tanklarda hayvan gübresini, bitki artığı, hal artığı, yiyecek-içecek artıklarını ayrıştırıyoruz" dedi. 


Çamur kurutma tesisi açmıyoruz


 "Sistemde malzemeler tanklarda bulunur, fermente yöntemiyle burada atıklardan biyogaz elde edilip yakılır ve jeneratörlerden geçirip elektrik üretilir, kalan malzemeden de organik bir gübre elde edilir" diyen Kendiroğlu "Üstüne basa basa söylüyorum. Çamur ayrı bir konu. Biz çamur kurutmayacağız. Biz gaz tesisi kuracağız, elektrik üreteceğiz, doğayı tahrip etmiyoruz, doğayı koruyan bir tesis açıyoruz. Muhtarı birileri gaza getirmiş. Muhtarla ilgili bir sıkıntı var. Benim EPDK ruhsatım var, ÇED raporum ve üniversiteden aldığım rapor var. Ama bir inşaat faaliyetim yok. Sadece yurtdışından makinelerimi getirttim alana bıraktım" diye konuştu. 


Antalya Akdeniz Manşet 


Geri Dön