Genel

Keskinoğlu, 200 Tavvuk Restaurant açacak!

Beyaz et sektörünün lider şirketlerinden Keskinoğlu, 'Tavvuk' markasıyla fast food işine girdi

2015'e kadar 200 mağazalık dev bir zincir olması planlanan Tavvuk, komşu ülkelerde ve Ortadoğu'da da büyüyecek. Restoranlarda Keskin Keskinoğlu'nun yaptığı dünyanın ilk tavuklu baklavası da satılacak

Beyaz et sektörünün üretim ve ihracatta lider şirketlerinden olan Keskinoğlu, 2.5 milyon dolar harcadığı yeni yatırımı `Tavvuk Restaurant´ ile yiyecek içecek sektörüne girdi. Keskinoğlu daha önce yumurta, piliç eti, zeytinyağı, sağlık ve lojistik sektörlerine de adım atmıştı. Taavuk ile ilk restoranını Manisa Akhisar´da açan Keskinoğlu, 2015´e kadar Türkiye´de 200 noktaya ulaşıp 1500 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyor. Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, bu yatırımla Türkiye´nin ilk ve en güçlü yerli fast food şirketi olacaklarını söylüyor.

Keskinoğlu´nun Tavvuk markasının amiral gemisi olan Akhisar´daki restoran 15 dönüm arazi üzerine kuruldu. Restoran ayrıca 130 çeşit tavuk yemeğiyle bu alanda bazı ilklerin de sahibi. Dünyada ilk kez tavuklu baklava, lades lokma, tavuklu Bursa kebabı, tavuklu lahmacun ve tavuk dönerli pide bu restoranda yapılıyor.

Şerbetini kendi verdi
Restoranın en ilginç ürünü olan tavuklu baklavanın hikâyesi de ilginç. Bu tatlıyı yapma fikri Keskin Keskinğlu´nun aklına geliyor. Yanına uzman aşçıları da alan Keskinoğlu 10 denemeden sonra dünyanın ilk tavuklu baklavasını yapmış. Keskinoğlu, baklavanın en önemli aşaması olan şerbet verilme sırasında bile ekiple berabermiş. Tavuklu baklavada eti daha yumuşak olduğu için göğüs yerine but eti tercih edilmiş.

Keskinoğlu `Tavvuk´ ile ürünleri kadar büyüme konusunda da iddialı. Türkiye´de Burger King´in Popeyes ile birlikte 300 restoranı var. ABD´li tavuk restoranı KFC´nin ise tüm Türkiye´de 44 restoranı bulunuyor. Keskinoğlu 200 mağazayla pazarda büyük yer edineceklerini söylüyor ve KFC´nin Türkiye´deki mağazalarının tamamına kendilerinin tavuk verdiğini ekliyor.

Son iki yılda dünyanın dev tavuk zincirleri Türkiye´yi keşfetti. Burger King grubuna bağlı Popeyes, Alman Wienerwald ve  Nando´s gibi şirketler birbiri ardına restoranlar açıyor. Keskin Keskinoğlu, "Güçlü bir Türk restoranı yoktu. Biz bunu başaracağız. Dünya markası olmayı hedefliyoruz. Türkiye´den sonra Bosna Hersek, Azerbaycan, Kuveyt, Bahreyn, Katar gibi ülkelerde de 7-8 mağaza açacağız" diyor. Keskinoğlu´nun yurtdışı restoran hedefleri 2013 yılından itibaren başlıyor.

Amiral gemisi Akhisar´da
Keskinoğlu´nun Tavvuk Restoran ile hedefi 2011´de 25, 2012´de 50, 2015 yılında ise 200 restoran açmak. Ancak bayilikler Akhisar´daki dev restoran gibi olmayacak. 40-70 metrekare arasında değişen büyüklükte olan restoranların maliyeti de 50-60 bin dolar arasında değişecek.

İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Gaziantep gibi büyük şehirlerde Keskinoğlu kendi restoranını açtıktan sonra frenchise ile büyüyecek. Manisa´daki restoran amiral gemisi olacak ama Ankara-İstanbul otoyolu üzerinde benzer bir restoran daha açılacak. Fast food restoranın ismi de şirketin yönetim kurulunda bulunmuş. 2.5 yıl önce bulunan ismin tescili de yapılmış.

Kadınlara destek
Tavvuk´taki en önemli farklılıklardan biri de dünya üzerinde sipariş alınırken yumurta tercihinin sorulduğu ilk ve tek restoran olması. Müşteri siparişleri alınırken Omegalı, DHA´lı, Selenyumlu gibi yumurta alternatiferi sunuluyor.
Ege Bölgesi´ndeki zeytinyağlı kültürünü de yaşatmak için zeytinyağlı yiyecekler açık büfede verilecek. Bu yemekler Manisa Akhisarlı kadınlar tarafından Keskinoğlu´nun aşçılarının gözetiminde yapılıyor. Böylece bölgedeki ev hanımları da evlerine maddi olarak katkıda bulunuyor. Restoranlarda Keskinoğlu´nun kendi ürettiği dört farklı sosu ve deniz tuzu da sunulacak. Restoranlarda Çin´de oldukça popüler olan tavuk ayağı da zaman zaman buradaki müşterilere tattırılacak.

Lades makinesi yaptırdı
Keskinoğlu, yine dünyada ilk kez lades kemiğinden yemek yaptı. `Lades Lokma´ özel bir makinayla göğüs etinden ayrılarak kızartılıyor. Keskin Keskinoğlu, bu eti ayırmak için Hollanda´da özel olarak kesim makinası tasarlattıklarını anlatıyor. Fiyatların da rekabetçi olacağını savunan Keskinoğlu, "12 liraya çorba, ana yemek, salata, tatlı ve içecekten oluşan menü alınabilecek" diyor.

Keskinoğlu Tavvuk için yiyecek içecek konusunda 1991´den bu yana 160´tan fazla işletmeye yatırım ve işletme danışmanlığı yapan Osman Serim ile çalışıyor. Serim, "Dünyada bu kadar yaygın, çorbadan baklavaya kadar tavukla ilgili her türlü yemeği yapan başka bir örnek yok" ifadesini kullanıyor.

Piliç tüketimi artıyor
Son iki yılda kırmızı et fiyatlarının hızla yükselmesi tavuk üreticilerine de yarıyor. Et fiyatına ithalatla müdahale edilmesi bile tavuk eti tüketimindeki artışın hızını kesmiyor. Keskin Keskinoğlu, Türkiye´de kişibaşı piliç tüketiminin yıllık 17.4 kilodan bu yıl 18 kiloya çıkacağını belirterek bu rakamın 3-4 yıl önce 15 kilo olduğunu hatırlatıyor. Piliç tüketiminde beklenti ise dört yılda Avrupa´daki gibi 25 kiloya çıkması. Bu rakam yıllık üretimin de 1 milyon 350 bin tondan 2 milyon tona çıkması anlamına geliyor. Bu alanda istihdam edilenlerin sayısı da 3 milyondan 5 milyona çıkacak.

Tavuk ayağı karaborsada
Keskin Keskinoğlu Çin´de tavuk ayağının her geçen gün daha büyük ilgi gördüğünü söylüyor. Keskinoğlu, beş yıl önce ihracatına başladıklarında tonu 150 dolar olan tavuk ayağının fiyatının şimdi 1600 dolara çıktığını belirterek, "Tavuk ayağını çok seviyorlar. Ayaklar bu fiyatla piliç etinin tonunu bile geçiyor. Tavuk yerine ayak yiyorlar. Tavuk ayağı karaborsa oldu. Marketlerden rafların yüzde 15´i tavuk ayağı" diyor.
Radikal/İlker Pehlivan

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler