27 / 12 / 2024

KEY hesabında eksiği olan çalıştığı kuruma soracak

KEY hesabında eksiği olan çalıştığı kuruma soracak

KEY'de hesabı eksik olan hak sahiplerinin nasıl itiraz edeceği tartışma konusu oldu.



Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, hesapların gelen bildirimlere göre yapıldığını, bir eksik varsa bunun çalışılan kuruma sorulması gerektiğini kaydetti. Sayın, itiraz için çalışma süresini ve adınıza ödeme yapıldığını ispatlamanız gerektiğini vurguladı.

KONUT Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri kapsamında aldıkları parayı eksik bulan veya listelerde adını bulamayanların ne yapmaları gerektiği konusu kafaları karıştırdı. Bu kişilere 3 aylık itiraz hakkı süresi tanınırken, itiraz başvurularını da o dönemde çalıştıkları kurumu yapması gerektiği vurgulanıyor. KEY'de kimin ne kadar alacağını hesaplayan Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, itiraz edeceklerin öncelikle 3 ay içinde çalıştıkları kuruma gidip, çalıştıkları süreleri ve ödemeleri ispat etmeleri gerektiğini söyledi. Bu paraları yatırmakla mükellef kurumların, kimin adına ne kadar süre ile para yatmışsa, bir format halinde Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'na bildirdiğini, bu bildirimlerdeki yanlışlıkların düzeltilmesi içinde süre uzatımı yapıldığını hatırlatan Sayın, şöyle konuştu: "Bu parayı saklamakla mükellef kurumlar, bize kimin adına para yatmışsa bize bir formatla gönderdiler. Hesabı Emlak Bankası yaptı.

Hatalı hesaplar

Listeleri hatalı gönderenler olduğuna dikkat çeken Sayın, şunları söyledi: "Bunların düzeltilmesi için bu kurumlara 6 aylık süre tanındı. Hatalı olanlar iade edildi, düzeltilmesi istendi. Halen hatalı bölümde yer alan 3 milyona yakın hesap var. Listelerde yer alan tutarlar, bize verilen bilgiler içerisinde hesaplanmıştır. Bu bilgiler, çalışılan süreye göre hesaplandı. Kişi eğer eksik almışsa, neden eksik aldığını önce çalıştığı kurumdan bunu çıkartmalı." Sayın, sözlerine şöyle devam etti: "Hatta, hangi şirkete kayıtlı çalıştıklarını belgelesinler. Aynı iş yerinde birden fazla şirket olabiliyor. Bir iş yerinde 40 kişi, farklı şirketlerde çalışabiliyor. Aynı şirkette çalışan sayısı 10'un altında ise adına para yatırılmamış olabilir. Bunları ispatladıktan sonra, şirketin bu parayı yatırdığı sosyal güvenlik kurumuna gidip onunla karşılaştırıp, ispat etmeli. Öncelikle çalıştığı kurumu, şirketi, belgeleri ile ispat etmeli." Sayın, bu konudaki ilk muhatabın, Emlak Bankası, Emlak Konut GYO veya ödemeyi yapan banka şubelerinin olmadığını vurgularken, "Kişi, çalıştığı kuruma müracaat edip çalıştığı süreleri ve ödemeleri ispat ederse, SSK veya ilgili kurumlar verdiğimiz formatta bunu bize tekrar doldurup gönderirlerse, tekrar bu listeler oluşturulur, hesaplar yaptırılır" diye konuştu.

Parasını alan da itiraz edebilir

KEY'de itirazın nereye yapılacağının yanı sıra bir de, adına tahakkuk eden parayı bankadan çekenin itiraz edemeyeceği gibi iddialar gündeme geldi. Ancak vergi uzmanları ve hukukçular, imzalanan belgenin bir banka dekontu olduğu, ibraname olmadığına dikkat çekerek, hesabınıza yatan parayı almanın itiraz hakkına engel olmayacağını açıkladı. Bu açıklamalara karşın, hálá tereddütü bulunan vatandaşlara önerilen yöntem ise dekontu imzalarken, "haklarım saklı kalmak şartıyla" ibaresini koymaları.

20 YTL aldım daha düşük olabilirdi

KENDİSİNİN 20 YTL KEY parası aldığını açıklayan Zeki Sayın, "Çünkü o zaman 10 veya çok daha fazla işçi çalıştırılan yerde çalışmamışım, 1994'te İSİK Yönetim Kurulu üyesi olunca, adıma para yatırılmış. O zaman yatırılan paraya göre de bu alınmış" dedi. Zeki Sayın, ödeme tutarını düşük bulan sendikaların hukuki yola başvuracağını açıkladıklarının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi: "Kanun 1986'da çıktı. Kanun, paranın Emlak Bankası'nın 6 aylık mevduat faizinde değerlendirilmesini öngörmüş. Aslında bu mevduat faizi düşük olduğu için, hak sahibi vatandaşlara aldıkları paralar düşük görünüyor. Sendikalar, 'eğer bu paralar dövize, altına veya başka bir yatırım aracına endekslenmiş olsaydı, daha yüksek olabilirdi' diyor. Ama düşük de olabilirdi."

İtiraz etmek isteyen ne yapacak

KEY ödemesinde bir yanlışlık olduğnu düşünler, önce KEY hesaplarını tahakkuk ettirmek ve ilgili bankaya devretmekle yükümlü olan kurum ve kuruluşlara, yani 1997 ile 1995 tarihlerini kapsayan dönemde nerede çalışıyorlarsa oraya başvuracak.

Bu işyerinde çalıştığını ispatlayan hak sahibi ardından, ardından sosyal güvenlik kurumuna gidecek. Burada da çalıştığı şirketin KEY kesintisini sosyal güvenlik kurumuna yatırıp yatırmadığını tespit edecek.

Uzmanların önerisi, mümkün olan en kısa sürede sonuç almalarını sağlamak üzere, çalıştıkları kurumlar ile ilgili sosyal güvenlik kurumlarına aynı zamanda itiraz başvurusunda bulunmak.

1.3 milyon kişi para alamıyor

LİSTEDE adı bulunup da sadece sosyal güvenlik numarası ile yer alan 1 milyon 305 bin kişiye de ödeme yapılamıyor. Yasaya göre, sosyal güvenlik numarası ile listelerde yer alanlara ödeme yapılmıyor. Bu kişilerin paralarını alabilmeleri için, öncelikle bu problemlerini çözmeleri gerekiyor.
 
Hürriyet


Geri Dön