27 / 12 / 2024

KEY parası için 8.5 milyon vatandaşı şeffaf' yaptılar

KEY parası için 8.5 milyon vatandaşı şeffaf' yaptılar

KEY hesabından bir kaç YTL para alacak 8.5 milyon vatandaş, istemeden 'şeffaf' hale geldi.



Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemesinden yararlanacak vatandaşların kimlik numaraları ve sosyal güvenlik numaraları internet sitelerinde yayınlandı. Pek çok işlemin sadece kimlik numarası ile yapılabildiği günümüzde, bunun ne kadar doğru olduğu ayrı bir tartışma yarattı.

KAMUOYUNU aylardır meşgul eden Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesabındaki paraların geri ödenmesi işlemi, önceki gün sorunlu bir şekilde başlarken, yeni bir güvenlik tartışması da yarattı. KEY hesabından 1 YTL ile 1390 YTL arasında para alacak olan 8.5 milyon vatandaşın, kimlik numaraları ile sosyal güvenlik numalarının internet sitelerinde yayınlanması, bu tartışmanın kaynağı oldu. Günümüzde sadece kimlik numarası ile pekçok işlemin yapılabiliyor olması, 'ya bu bilgiler kötü amaçlı kişilerin eline geçerse' şüphesi yarattı.

Bilgiler nereden alındı

KEY ödemeleri listelerinin yer aldığı 79 cilti 2biner sayfalı, 80'inci cildi 188 sayfalı Resmi Gazete, sadece 3 nüsha basıldı. Bu gazetelerin birer nüshaları da Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığa gönderildi. Vatandaşın girmekte zorlandığı resmi site 'www.keyodemeleri.com' ise vatandaşın kimlik numarasını girmesi halinde bilgiyi verdi. Edinilen bilgiye göre bu listeler yayımlanırken ilk aşamada, her işlem için güvenlik kodunun kondu, ancak yoğun talep nedeniyle işlemlerin hızlandırılması için sonradan bu kaldırıldı. Bu arada bazı internet siteleri, alfabetik sıralama halinde tam listeyi, üstelik hangi numaranın kime ait olduğu net bir şekilde belli eden listeler yayınladı. KEY ödemelerine ilişkin bu listenin Resmi Gazete'nin internet sitesinden kopyalandığı belirtildi.

Tedirginlik yarattı

İnternet sitelerinin de 'vatandaşa hizmet' olarak sunduğu bu bilgilerle, şimdi 8.5 milyon vatandaşın kimlik numarası, isteyen herkes tarafından biliniyor. Hayatımıza 8 yıl önce giren ve giderek kullanım alanı genişleyen T.C. kimlik numaralarının, internet sitelerinde böyle çarşaf çarşaf yayınlanması vatandaşta tedirginlik yarattı. Emniyet yetkililerinin verdiği bilgiye göre, T.C Kimlik numaraları ve isimlerle sahte kimlik ve sahte pasaport oluşturulabilmesi mümkün. 1972 yılında temeli atılan ve 31 yıl üzerinde çalışılan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) ile hayata geçirilen T.C Kimlik numarasıyla, bugün internet ortamında birçok sorgulama yapılabiliyor.

ÖSS'den sağlığa

Ulaşımı kolay bilgilerle T.C kimlik numarasının birleşmesi halinde, kişi hakkında kolayca fikir sahibi olunması mümkün görünüyor. Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Turhan Menteş, bu bilgilerle bazı kamu sitelerinden anne kızlık soyadına ulaşılabildiğini ve telefon bankacılığında kullanılan bu bilgi sorgusundan yararlanılabileceğine işaret ediyor. Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) de yapılacak bir sorgulamada kişinin sadece T.C Kimlik numarası istendiğine dikkat çeken Menteş şöyle konuştu: "ÖSS sınavı sonuçları ve daha birçok sorgulama internet üzerinden yapılabiliyor. Bunlar işin küçük boyutları. Sağlık konusundaki bazı düzenlemelere ve yerel yönetimlerin kendi sitelerinde oluşturdukları bilgilere de T.C Kimlik no ile ulaşmak mümkün. Bilişim sistemleri açısından tek bir numara ile erişime kolaylık sağlayan kişisel bilgilerin tespit edilebilir olmaması gerektiği döşüncesindeyim."

4 bin kişilik siteyi 60 bin aynı anda tıkladı

EMLAK Konut GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, KEY ödeme listelerinin yayımlandığı "www.keyodemeleri.com" sitesinin kapasitesinin güçlendirildiğini, vatandaşların artık sorgulama için banka şubelerine gitmesine gerek olmadığını söyledi. Yetgin, sistemin ilk aşamada 4 bin kişiye aynı anda yanıt verecek şekilde organize edildiğini, ancak aynı anda girmek isteyenlerin sayısının zaman zaman 60 bine kadar ulaşması nedeniyle yanıt veremediğini kaydetti. Sürücü sayısının artırılarak mümkün olan optimum kapasiteye yükseltildiğini bildiren Yetgin, aynı anda 40-50 bin kişinin sistemden yararlanabileceğini bildirdi.

Soyunu sopunu ev adresini bulan var

İNTERNETTE bazı siteler, bir kimlik numarası ile istediğiniz kişi hakkında size bir sürü bilgi vaadediyor. Bazı programlar, 'kimlik numasını gir soyunu sopunu öğren' derken, kimilerinde 'Kimlik numarasını girerek kimin nerede yaşadığını öğrenmek istemez miydiniz" diyor. Yani bu tür programlar seçmen kaydı bulunan herkesin bilgilerine ulaşılmasına olanak veriyor. Seçmen kayıtlarından kişilerin ikamet adresleri bulunuyor. TBB Başkanı Turhan Menteş, bu tip bilgilerin yayımlanmasına ilişkin herhangi bir yasak bulunmadığına dikkat çekti.

Gölbaşı ilçesi unutuldu

Birçok kamu çalışanı listede adını bulamazken, bir ilçenin tamamının Resmi Gazete'deki listede yer almadığı ortaya çıktı. Eğitim-İş Genel Mali Sekreteri Altan Güzel, Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesindeki tüm kamu çalışanlarının isimlerinin Resmi Gazete'de yer almadığını ve KEY ödemelerinin yapılmadığını söyledi.

9 bin kişi hisse senedi istedi

EMLAK Konut GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, ilk gün Ziraat Bankası'nın 399 bin 111 kişiye para dağıtttığını da söyledi. Yetgin ayrıca, Ziraat bankası'nın ilk gün toplam 225 milyon YTL ödeme yaptığını bildirdi. Genel Müdür Yetgin, ilk gün parasını alan yaklaşık 400 bin kişiden sadece 9 kişinin şirket hisse senedi istediğini açıkladı.

Ceyhun KUBURLU / Hürriyet


Geri Dön