doluca Haberi
İtalyan şaraplarının kralı Barolo’nun saygın üreticisi Enrico Scavino, alçakgönüllü şaraphanesinde eşinin elinden yediğimiz öğle yemeğinden sonra “Şimdi de sıra size gizli sırrımı keşfettirmeye geldi”, dedi gülerek. Ardından demir bir kapının kilidini açtı ve birlikte dev bir odaya girdik. “Burası kurutma odam” dedi usta şarapçı. “Bizim buralarda hasat ekim sonunu bulur. Yağmurlar bir türlü bitmek bilmez. Mecburen ıslak üzümleri toplarız. Üzümleri kasalarla bu odaya alır, karşıdaki dev pervanelerle 40 derece sıcak hava üfler ve üzerlerindeki suyu buharlaştırırız. Böylece şıramız ve dolayısıyla şarabımız sulanmaz, konsantrasyonundan kaybetmez...” Şarap esasen bağda yapılıyor ama şaraphanelerdeki kaliteye dönük bu tür detaylar da iyi bir üzümün kaliteli bir şaraba dönüşebilmesinde büyük rol oynuyor. Türkiye’de de Corvus’un Bozcaada tesisindeki şırayı fermantasyondan önce soğutan binlerce avroluk boru sistemi, Elmalı’daki...