03 / 05 / 2024

Karadeniz Mimari

Karadeniz Mimari

Doğu Karadeniz'deki bazı camilerin çatısında yer alan minareler, girişlerinin olmaması ya da dışarıdan bakıldığında nereden girildiğinin anlaşılamaması nedeniyle ilginç görüntü oluşturuyor

Mimar Orhan Özgüner Köyde Mimari’yi anlattı!

Mimar Prof. Dr Orhan Özgüner'in  1968’de yaptığı Köyde Mimari Doğu Karadeniz araştırmasının fotoğrafları Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde meraklılarıyla buluştu.Özgüner, köy evinin sosyal düzenin yansıtıcısı olduğunu söylüyor.

Kuşköy'ün mimari projesine Uluslararası İdealkent Ödülü!

Doğu Karadeniz'de halk arasında "kuş dili" olarak ifade edilen ıslık dilinin çıkış noktası Kuşköy'ün mimari projesi Avrupa'dan ödül aldı.

Karadeniz'in kök boyalarla süslü camileri dikkatleri çekiyor!

Doğu Karadeniz'de yöresel mimariye uygun olarak yaklaşık 2 asır önce inşa edilen camiler, mimari yapısı ve kök boyalarla yapılan süslemeleriyle ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

DOKAP, Karadeniz'deki 8 ilin mimari özelliklerini tespit etti!

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresince yapılan çalışmayla, Karadeniz Bölgesinde 8 ilin mimari özellikleri tespit edildi. Yüce, "Bu çalışmaların projelerini ve fizibilitelerini yaptırmalarıyla ilgili girişimleri başlattık. " dedi.

Karadeniz'deki illerin mimari özellikleri belirlendi!

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresince yapılan çalışmayla, Karadeniz Bölgesinde 8 ilin mimari özellikleri tespit edildi. Yüce, "Bu çalışmaların projelerini ve fizibilitelerini yaptırmalarıyla ilgili girişimleri başlattık. " dedi.

Karadeniz'de 100 tarihi yapı restore edilecek!

DOĞU Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOKA), bölgede turizmin ön plana çıkarılması çalışmaları kapsamında Ordu'dan Artvin'e kadar kültür, turizm ve yöresel mimari değerleri restore edilecek.

İZKA yeni hizmet binası için, mimari proje yarışması düzenliyor!

İzmir için kentsel önem taşıyan ve kent merkezine mimari katkılar sağlayacak bir bina elde etmeyi amaçlayan yarışmanın başvuruları 02 Aralık 2013 Pazartesi gününe kadar kabul edilecek.

Sedat Yalçın: Bursa'da yatay mimari esas olacak!

AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, kentsel dönüşüm projelerinin üçüncü hamlesiyle ilgili, "Bursa'da binalar çok katlı yapılmayacak. Yatay mimari esas olacak. Turizm için de bu gerekli" dedi...

Doğu Karadeniz'e 170 milyon avroluk turizm yatırımı planlanıyor!

"Her Mevsim Karadeniz Projesi Mastır Planı" kapsamında Rize'nin İkizdere ilçesindeki Ovit Dağı ile Trabzon'daki Uzungöl beldesi arasında oteller ve kayak tesislerini kapsayan 170 milyon avroluk bir turizm yatırımının planlandığı bildirildi...

Karadeniz Otoyolu için sona yaklaşıldı!

Boğaz'a yapılacak 3. köprünün yapımına başlanması ile tekrar konuşulmaya başlanan Karadeniz Otoyolu Projesi'nde son dönemece girildi. Projenin planlan kadastroya verildi. Uzmanlar büyük otellerin bölgeden yer arayışlarının arttığını belirtiyor.

Taner Gültekin: Yapı, estetik iç mimari ile sağlanır!

İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek olan Domotex Middle East Fuarı kapsamında, 9.Kasım.2013 tarihinde yapılacak “İçmimarların İnşaat Sektöründeki Yeri” başlıklı YES 2013 Forumu, iç mimari alanında önemli gelişmelere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor..

Mimari projede emsal hesabı nasıl yapılır?

Emsal hesabı, inşaat yapılacak mimari projenin alan sınırlarını belirlemek için kullanılıyor. Peki buna göre mimari projede emsal hesabı nasıl yapılır? Emsal hesaplama formülü ve örneği...

Mimari Aydınlatma Tasarımı Eğitimi 21 Eylül'de başlıyor!

Bilgi Eğitim, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek dünyada son dönemde trend haline gelen ve yeni bir istihdam potansiyeli yaratan ‘Mimari Aydınlatma Tasarım’ konusunda eğitim programı başlatıyor...

Karadeniz Mimari Haberi

Karadeniz Mimari

 

Rize'de Çiftekavak Mahallesi'ndeki Yalı Camisi İmamı Kasım Toptan, 17 yıldır bu camide bu görev yaptığını söyledi. Toptan, dışarıdan bakıldığında minarenin çatının üzerine inşa edilmiş gibi göründüğünü ifade etti.   Minarenin cami içinden başlayıp çatıya çıktığını anlatan İmam Toptan, ''Camimiz yıllar önce projesi olmadan köylülerce yapıldı. 150 metrekare ve 200 kişi kapasiteli camimizin arsasını bir hayırsever bağışladı. Eskiden caminin çatısı yoktu, üzeri betondu. Minare de cami içinden başlayıp üst kısımdaki betondan yukarı çıkıyordu. Sonradan beton olan teras su akıtınca camiye çatı yaptırıldı ve minare çatının üzerinde kaldı'' dedi.   Toptan, genellikle minarelerin caminin kenarında olduğunu ifade ederek, ''Dışarıdan bakılınca camimizin minaresi çatıda görünüyor. Bu da ilginç bir görüntü oluşturuyor'' diye konuştu.   Minarenin çatıda bulunmasının dini açıdan sakıncalı olmadığını ancak geleneksel Türk mimarisine uygun görüntü oluşturmadığını belirten...