17 / 06 / 2024

tarihî Arap Camii

tarihî Arap Camii

Karaköy Azapkapı’daki tarihî Arap Camii’nde bulunan Bizans dönemi fresklerinin sıvayla üzerinin kapatılmasına karar verildi

Gebze Arapçeşme Camii'nin kaba inşaatı tamamlanıyor!

Vatandaşların çalışmalara ilişkin görüş ve önerilerini de dinleyen Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, devam eden camii inşaatının son durumu hakkında da bilgi aldı.

Kars'ta TOKİ tarafından yapılan Arap Baba Camii açıldı!

TOKİ ve Kars Belediyesi tarafından imzalanan protokol çerçevesinde "Kentsel Dönüşüm Projesi" kapsamında Kars Bayrampaşa ve Atatürk mahalleleri ortasında inşa edilen Arap Baba Camii açıldı.

Tarihi Zeynel Abidin Camii'nin duvarı çöktü!

Ankara'nın eski yerleşim yerlerinden Altındağ Hamamarkası semtindeki, 2005'te restore edilen 400 yıllık tarihî Zeynel Abidin Camii'nin duvarı çöktü.

Ankara'daki tarihi Zeynel Abidin Camii'nın duvarı yıkıldı!

2005'te restore edilen Ankara Hamamarkası'ndaki 400 yıllık tarihî Zeynel Abidin Camii'nin duvarı çöktü. Ankara'nın eski yerleşim yerlerinden Altındağ Hamamarkası semtindeki tarihi Zeynel Abidin Camii 4 ayda restore edilmişti.

Kütahya Çinili Camii yenilenecek!

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Çinili Camii için hazırlanan yenileme projenin onaylandığı ifade etti. Gören, yaptığı açıklamada, projenin yakın bir tarih de hayata geçirileceğini kaydetti.

Bursa Molla Arap Camii restore edilecek!

Tire'de tarihi yapılara yönelik seferberlik yeni bir boyut kazandı. Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Osmanlı döneminin en önemli yapıları arasında gösterilen Molla Arap Camii'ni restore etmek için ön protokol imzalandığını söyledi.

Tarihi İmaret Camii'nin yerine papaz okulu yapılacak!

Tarihî İmaret Camii'nin temelleri üzerine şimdi de papaz okulu inşa ediliyor. Makedon Hükümeti bu defa Ohri Kalesi yanındaki tarihi İmaret Camii Şerifi temelleri üzerine Papaz Okulu kuruyor.

Zeki Paşa Yalısı için Arapça broşür bastırıldı!

İstanbul Boğazı'nın özel yapılarından Zeki Paşa Yalısı'nın 1981 yılında satışı için İngilizce ve Arapça broşür bastırılmış... İşte Emlakkulisi.com tarih araştırmacısı Abdullah Kutalmış Mızrak'ın ortaya çıkardığı o haber...

Süleymaniye Camii'nin değeri 1,5 milyar lira!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince 1973'te Süleymaniye Camii'ne 1,5 milyar lira değer biçilmiş. Süleymaniye Camii, bu değeriyle Ayasofya Müzesi ile Fatih ve Sultanahmet camilerini geride bırakmış. Emlakkulisi.com tarih araştırmacısı Abdullah Mızrak'ın haberi.

Bosna'daki Alaca Cami'nin inşaat çalışmaları başladı!

BOSNA Hersek'in Foça şehrinde 1992 yılında şclıri işgal eden Sırp birlikleri tarafindan yıkılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'ııce yeniden inşa edilecek tarihî Alaca Camii'nde inşaat çalışmaları başladı.

Tarihi Aliağa Camii'nin restorasyonu devam ediyor!

İzmir'in Konak ilçesinde büyük bir tarih fiyaskosu yaşanıyor. Konak Belediyesi tarafından restorasyonuna başlanan, kentin ahşap yapıya sahip tek camisi olma özelliği de taşıyan 350 yıllık Aliağa Camii adeta göz göre göre çürüyor

Şişli Camii böyle inşa edildi!

İstanbul Şişli'de bölgenin sembol yapılarından biri olan Şişli Camii'nin son rotuşları 1948'de yapılmış ve inşaatının bitimine doğru böyle fotoğraflanmış... İşte Emlakkulisi.com tarih araştırmacısı Abdullah Kutalmış Mızrak'ın o haberi...

Arap turist İstanbul'a alışveriş Bursa'ya tarih için geliyor!

Uluslararası otel zincirleri dahil hemen hemen konaklama tesislerinde yüzde 100 doluluk oranlarını yakalanan kentteki bu durum, Arap turizminin altın dönemini yaşadığı 1980'li yıllara dönüldüğü şeklinde yorumlandı...

tarihî Arap Camii Haberi

tarihî Arap Camii

1999 depreminde dökülen sıvaların altından çıkan Bizans freskleri nedeniyle camiyle ilgili yeni bir tartışma gündeme gelmiş, 2010 yılında başlayan restorasyon çalışmaları bir türlü tamamlanmayınca İstanbul’da “Arap Camii’ni tıpkı Ayasofya gibi müzeye çevirecekler” dedikoduları başlamıştı.

Bulunan fresklerin en önemli özelliği bugüne dek 15. yüzyılda başladığı düşünülen Rönesans hareketinin İstanbul’daki izlerini yaklaşık bir yüzyıl geriye taşıması. Arap Camii’nin duvarlarında bulunan ve 14. yüzyıla tarihlenen fresklerin ne yapılacağı restorasyon çalışmalarının en önemli konusuydu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün en son 1913 yılında restorasyon gören camide başlattığı çalışmalar sonucunda bilim kurulları bulunan fresklerinin üzerinin örtülmesi konusunda fikir birliğine vardı. Kurul mekânın hâlihazırda cami olarak kullanıldığı ve fresklerin korunmasının bu haliyle zor olacağı gerekçeleriyle fresklerin tekrar kapatılmalarını kararlaştırdı. Bakımı yapılan freskler, üzerleri...