25 / 12 / 2024

KFC Bostancı, Türkiye'nin ilk LEED sertifikalı restoranı!

KFC Bostancı, Türkiye'nin ilk LEED sertifikalı restoranı!

KFC Bostancı, doğayı en yüksek seviyede koruyan restoranlara verilen LEED Sertifikasını alarak Türkiyenin ilk çevreci restoranı oldu. KFC Bostancı rüzgar enerjisiyle üretilen elektriği kullanıyor, çevre dostu temizlik malzemelerinden yararlanıyor



 

Bunların yanı sıra, benimsenen çevreci yaklaşımla restoran kapsamında doğaya saygılı sayısız yenilik hayata geçirilmiş bulunuyor. Bu yeniliklerin ardından KFC Bostancıda enerji ve su tüketiminde %25 seviyesinde tasarruf ediliyor.

KFC Bostancı restoranı, ABDnin LEED (Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) Sertifikasını alan Türkiyedeki ilk restoran oldu. Uzun bir hazırlık döneminin ardından sertifikayı almaya hak kazanan KFC Bostancı, misafirleri için daha yeşil ve daha çevreci hizmet sunduğunu belgeledi. KFCnin benzersiz lezzetlerinden yemek için KFC Bostancıya gelerek yüksek hava kalitesine sahip restoranda oturabiliyor, doğa dostu temizlik malzemeleri kullanılarak hijyeni sağlanmış bir ortamda yenilenebilir rüzgar enerjisinden üretilen elektrik  kullanılarak hazırlanmış tavuğunuzu keyifle yiyebiliyorsunuz.

KFCnin Türkiye franchiseı Turkent A.Ş.yi bünyesinde barındıran Süzer Grubunun İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Serhan Süzer, Türkiyenin ilk çevreci restoranını hayata geçirdik ve bundan büyük gurur duyuyoruz, dedi. Süzer şu noktalara dikkat çekti: KFC Bostancı şubesinin LEED Sertifikası alması dünyadaki tüm KFCler için de anlamlı, çünkü KFCnin yanı sıra pek çok fast-food markasına sahip Yum! International bünyesinde LEED Sertifikasını ilk biz aldık. Bu vizyonumuzun yalnızca Türkiyede değil, tüm dünyada fast-food sektörüne yön verecek önemli bir adım olduğuna inanıyoruz.

Turkent A.Ş. Genel Müdürü Osman Kırık şunları söyledi: KFC Bostancı, Türkiye için de KFC için de bir ilk. Çevreci, yeşil restoran konseptini diğer restoranlarımızda da uygulayacağız. Daha temiz ve yaşanılır bir çevre için çalışmalar yürütmeye, bu konuda daha yüksek bir toplumsal bilinç oluşturulması için çaba harcamaya devam edeceğiz. KFC olarak benzersiz lezzet ve servis anlayışımızı çevreci bir konseptle bütünlemekten mutluluk duyuyoruz.

LEED Sertifikası alan KFC Bostancı, %25 enerji ve su tasarrufu sağladı

KFC Bostancı, LEED sertifikasyon sürecini tamamlamak için tüm restoran bünyesinde yeşil tasarım anlayışını ve çevreci yapı malzemeleri kullanımını benimsedi. Aynı zamanda temizlik malzemelerinden mutfakta kullanılan enerjiye kadar pek çok başlık altında doğa dostu bir yaklaşım hayata geçirildi. KFC Bostancı restoranı, hayata geçirilen değişikliklerin ardından artık %25 daha az enerji ve su tüketiyor. Restoranda enerji tasarrufu sağlayan mutfak cihazlarından çevre dostu temizlik ürünlerine ve su bazlı boya kullanımına kadar pek çok yenilik gerçekleştirildi. Uzun ve kapsamlı bir hazırlık ve sertifikasyon sürecinin ardından LEED Sertifikası almaya hak kazanan KFC Bostancı restoranı, Türkiyenin ilk LEED sertifikalı restoranı olarak bir ilke imza attı.

KFC Bostancı LEED Sertifikasına nasıl hazırlandı

LEED sertifikası, ABD'deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından geliştirilen bir dizi kriterler listesinin dikkate alındığı bir süreç neticesinde veriliyor. Binanın ne derece çevreci olduğunun bir karnesi niteliğinde olan LEED sertifikası, binanın iç hava kalitesi, enerjinin etkin kullanımı, inovasyon ve tasarım gibi konularda ayrı ayrı puanlarla değerlendiriliyor. Yeterli puanı toplayan binalar, LEED sertifikası almaya hak kazanıyor. KFC Bostancı restoranı, aldığı 57 puanla LEED-SILVER sertifikası almaya hak kazanmış bulunuyor. KFCnin Türkiye franchise'ı Turkent A.Ş., bu sertifikayla birlikte KFC markasının sahibi olan Yum! International bünyesinde ilk LEED sertifikasını alan firma olma özelliğini elde etti.

KFC Bostancı restoranı LEED Sertifikası almak için uzun ve ayrıntılı bir hazırlık dönemi yaşadı. İşte restoran bünyesinde hayata geçirilen çalışmalardan bazıları:

İç ortam kalitesi için:

- Restorandaki tüm camlar, en iyi hava kalitesini sağlamak için açılabilir şekilde yeniden tasarlandı.

- Havalandırma sistemi LEED standartlarına uygun şekilde kuruldu.

Çevreyi korumak için:

- Toplu taşıma araçları ile kolaylıkla ulaşılabilen restoran lokasyonu tercih edildi.

- Restoran bünyesindeki dış mekanlarda sigara içilebilecek bölümler, restoranın iç hava kalitesini etkilemeyecek özel konumlara taşındı.

- Restorana kağıt, metal ve cam geri dönüşüm kutuları yerleştirildi.

- Tüm yapıda doğa dostu inşaat malzemeleri kullanıldı.

- Tüm iç mekanlarda su bazlı boya kullanıldı.

- Restoranda çevre dostu temizlik malzemeleri kullanılacak şekilde düzenleme yapıldı ve maksimum hijyen anlayışıyla hareket edildi.

- Personel için özel duş alanları oluşturuldu.

Enerji tasarrufu için:

- Restoranda yenilenebilir rüzgar enerjisiyle üretilen elektrik kullanılmaya başlandı.

- Güneş enerjisinden maksimumum yararlanılması için solar paneller ve geniş pencereler kuruldu.

- Çatı, teras ve duvarlarda ısınmayı engelleyen açık renk kaplamalar kullanıldı.

- LED ve sensörlü aydınlatmalar kullanılarak enerji tasarrufu en üst seviyeye yükseltildi.

- Mutfakta enerjinin daha verimli kullanılması için A plus enerji tasarrufu sağlayan elektronik cihazlardan yararlanıldı.

Su tasarrufu için:

- Restoranda sensörlü armatür ve susuz pisuar kullanımına geçildi.

- Mutfakta enerji tasarrufu sağlayan bulaşık ve buz makineleri kullanılmaya başlandı.

- Restorandaki peyzaj doğal bitki örtüsü kullanılarak oluşturuldu.

Tavukta lezzetin bir numaralı adresi KFC, kendilerine gerçek bir ziyafet çekmek isteyenlerin öncelikli tercihi konumunda. Albay Sanders'ın 11 baharatlı gizli tarifli karışımıyla hazırlanan hiçbir işlemden geçirilmemiş %100 tavuk etini, müşterilerinin beğenisine sunan KFCnin zengin menüsü lezzet tutkunlarının hayallerini süslüyor.


KFC

1930'ların ortalarında Albay Harland D. Sanders tarafından ABD Kentucky'de kurulan ilk restorandan bugüne KFC vazgeçilmez lezzetiyle bir lezzet klasiği halini almıştır.

Hiçbir işlemden geçirilmemiş %100 tavuk etini, Albay Sanders'ın 11 baharatlı gizli tarifli karışımına batırılmasından sonra kızartarak müşterilerinin beğenisine sunan ünlü zincir, günde yaklaşık 12 milyon müşteriye yılda 4,5 milyardan fazla parça tavuk satan tartışmasız bir fast-food devidir.

109 ülkede 15.000'den fazla noktada hizmet veren KFC, Türkiye'ye 1989 yılında Turkent A.Ş. tarafından getirilmiştir. KFC 61 restoranıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Eskişehir, Muğla (Dalaman Havaalanı), Balıkesir, Adana, Gaziantep, Antalya ve Mersinde hizmet vermektedir.

 


Geri Dön