Dış Piyasalar

Kıbrıs'ta Turistik Konut Yasası ile kısa vadeli kiralamalar kontrol altına alınacak!

Turizm Bakanlığı Kıbrıs'ta sürekli olarak artış gösteren kısa süreli kiralamalara yönelik yeni bir "Turistik Konut Yasası" hazırladı. “Turistik Konut Yasası” ile kısa süreli kiralamaların kontrol altına alınması amaçlanıyor

Turizm Bakanlığı, sürekli olarak artış gösteren kısa süreli kiralamalara yönelik yeni bir "Turistik Konut Yasası" hazırladı.

Haber Kıbrıs'ta yer alan habere göre söz konusu bu yasa, kiralık mülkleri sınıflandırmayı, sağlık ve güvenlik standartlarını sağlamayı ve vergi kayıplarını önlemeyi hedefliyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre söz konusu yasayla kiralık mülkler için bir sınıflandırma sistemi ve kayıt zorunluluğu getirilecek ve uyulmaması halinde de cezalar uygulanacak. Verilen detaylara göre söz konusu yasa, oteller ve kiralık mülkler arasında adil rekabet ortamı oluşturmayı ve devlet gelirlerini artırmayı hedefliyor.

KISA VADELİ KİRALAMALAR KONTROL ALTINA ALINACAK

Aktarılan bilgilere göre turistlerin çoğu otel ya da pansiyon tarzı yerlerde konaklarken son dönemlerde günlük ya da kısa süreli konut kiralamalarıyla konaklama yöntemi KKTC’de de arttı. “Bireysel” girişimler ya da dünya çapında konut kiralama hizmeti sunan platform olan Airbnb (Airbed & Breakfast) üzerinden kısa süreli şekilde yüzlerce konutun kiralanması, pek çok sorunu da beraberinde getirdi. Günlük kiralamaların vergi dışı olması ve güvenlik sorunları doğurması dışında gayrimenkul sektörünün, otel sektörünün de büyüyen şikayetlerine sebep oluyor. Benzer sorunların yaşandığı ülkemizde de “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik” hazırlanmış ve 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girmişti.

TURİSTİK KONUT YASASI

KKTC’de de yine aynı şekilde Turistik Konut Yasası ile benzer bir düzenleme yapılması planlanıyor. Yasa, kiralık mülkleri sınıflandırmayı, sağlık ve güvenlik standartlarını sağlamayı ve vergi kayıplarını önlemeyi hedefliyor. Kiralık konutlar için bir sınıflandırma sistemi ve kayıt zorunluluğu getirilecek, uyulmaması halinde cezalar uygulanacak. Söz konusu bu yasa ile oteller ve kiralık mülkler arasında adil rekabet ortamı oluşturmayı ve devletin de gelirlerini artırmayı hedefliyor.

KARŞI DEĞİLİZ

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan KITOB Başkanı Dimağ Çağıner "Talebimiz; böyle kiralamaların yapılmaması ya da tamamen ortadan kaldırılması şeklinde değildir. Denetlenebiliyor olması ve vergisinin alınabiliyor olmasıdır" ifadelerini kullandı.

Dimağ Çağıner, otel gibi çalışan ancak fakat olmayan konutların gecelik, günlük, haftalık ya da aylık şekilde kiralandığını kaydederek, buna karşı olmadıklarını fakat gerek kayıt altına alınması gerekse sağlık gibi açılardan dolayı denetime tabi olmaları gerektiğini dile getirdi.

PARA CEZASI

Turizm Bakanlığı Müsteşarı Serhan Aktunç da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Maliye gelir kaybına uğruyor. Daha da önemlisi de ülkeye kaç kişinin turist şeklinde geldiğini, kaç gün konakladığını, hangi ülkeden geldikleri gibi istatistiki bilgilere erişemiyoruz. Bunu giderebilmek amacıyla Turistik Konut Yasası'nı hazırladık." ifadelerini kullandı.

Açıklamasında birden çok konutu olan veya daha büyük sitelerle bu kiralamayı yapanların online sistem üzerinden Turizm Planlama Dairesi’ne kayıt olacağını ve verilecek olan belge ile kiralama gerçekleştireceğini dile getiren Aktunç, kayıt olmayanların para cezası ile karşı karşıya kalacağını dile getirdi. Aktunç açıklamasında "kayıt altına girenlere de yurtdışındaki fuarlarımızda tanıtma ve pazarlama konusunda destek verebiliriz.” ifadelerini de kullandı. 
 

KİPTAŞ'ın Eyüpsultan ve Sultangazi projelerinde çalışmalar tam gaz! İstanbul'a iki yeni proje daha geliyor! 

Hisseli arazi yatırımı yapanlar için flaş uyarı: 5 metre eksik alın ama müstakil yatırımlar yapın!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan 4 şehir için 7.3'lük deprem uyarısı!