28 / 04 / 2024

Kıdem tazminatına zam etkisi: Kıdem tazminatı hangi ücrete göre hesaplanıyor?   

Kıdem tazminatına zam etkisi: Kıdem tazminatı hangi ücrete göre hesaplanıyor?   

Memurların maaşlarına yapılacak artışlar kıdem tazminatını da etkileyecek. Bu sene 23 bin 489 lira olan kıdem tazminatı tavanı yüzde 45 artışla 34 bin 60 liraya yükselecek.



Başta emeklilik olmak üzere çeşitli nednelerle işten ayrılan vatandaşlar kıdem taminatlarını hesaplamasını yapmaya başladı.  Asgari ücret, memurlara yapılan zamla beraber Ocak ayından itibaren kıdem tazminatı taban ve tavanı artırıyor.  Asgari ücret ve memur maaşı katsayılarındaki artışla birlikte yeni yılda emekli olacaklar daha fazla kıdem tazminatı alacak. 

Sabah'ta yer alan habere göre,; Kıdem tazminatında taban tutarı brüt asgari ücret belirliyor. Asgari ücretin yüzde 40 artması durumunda kıdem tazminatı taban 18 bin 779 lira, yüzde 50 artması durumunda da 20 bin 121 liraya çıkacak.

KIDEM TAZMİNATI HANGİ MAAŞ ÜZERİNDEN HESAPLANIYOR?

Kıdem hesabında, bordroda yer alan brüt ücrete 'çıplak ücret' deniliyor. Ayni, nakdi ödenen ücret dışındaki para ve parayla ölçülebilen menfaatler 'giydirilmiş ücret' olarak isimlendiriliyor. 

Bir yıl içinde yapılan ayni, nakdi ödemelerin tamamı toplanarak 365'e bölünüyor. Yan ödemenin giydirilmiş ücrete dahil olması için devamlılık esası bulunuyor.

Kıdem tazminatına zam etkisi: Kıdem tazminatı hangi ücrete göre hesaplanıyor?   
EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ÇALIŞMAYA DEVAM EDENLER DİKKAT

Yargıtay kararlarına göre ilk dönem çalışması emeklilik nedeniyle sona eren ve kıdem tazminatı ödenen işçinin bu çalışma döneminin sona ererek tasfiye edildiği kabul ediliyor.

Kıdem tazminatını almadan çalışmaya devam edenler için süreç mevcut haliyle devam ediyor. Çalışanın iş akdi yeniden kıdem tazminatı hak kazanacak şekilde sona ererse kıdem tazminatı hesabında tüm hizmet süresi değil son dönem dikkate alınır.

YEMEK KARTI KIDEM TAZMİNATINA EKLENİYOR MU?

Yemek karşılığı verilen nakit para, çek, kart ya da işyerinde verilen yemek de yemek yardımı kapsamında bulunuyor. Çalışana verilen servis hizmeti, ulaşım parası da aynı şekilde hesaba katılıyor. Diğer yandan çalışana verilen koruyucu elbise, ulusal bayram, tatil ödemeleri tazminat hesabına dahil edilmiyor.

EMEKLİ OLUNCA YENİDEN KIDEM TAZMİNATI ALINMIYOR

Tazminatını sıfırlayıp emekli aylığı bağlatarak çalışmaya devam edenler yeniden kıdem tazminatı alamazlar. öİşverenin istemesi durumunda ödeme yapmasında bir engel bulunmuyor. Çalışanın son aldığı aylık giydirilmiş brüt ücret kıdem tazminatı tavan tutarının üzerindeyse tavan tutar, altındaysa giydirilmiş brüt ücret esas alınıyor.

Kıdem tazminatına zam etkisi: Kıdem tazminatı hangi ücrete göre hesaplanıyor?   
KIDEM TAZMİNATI HANGİ DURUMLARDA ÖDENMİYOR

Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık nedeniyle yapılan işten çıkarmalarda işçiye kıdem tazminatı ödenmiyor. Uyarı almasına karşın işini yapmamakta ısrar ettiği için işten çıkarılan kıdem tazminatı hakkını kaybediyor.

Kıdem tazminatı şartları değişiyor mu? Kıdem tazminatınızı nasıl alabilirsiniz?

Milyonlarca çalışan bu sorunun yanıtını merak ediyor! İstifa edenler kıdem tazminatı alabilir mi? İşte cevabı...

Geri Dön